Politikerne skal turde give slip

06-01-2017
3 min.

Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig, tror på dialog med den nye innovationsminister – om god ledelse, god arbejdsgiveradfærd og mindre af den dårlige version af New Public Management.

Kan du bruge et ministerium for offentlig innovation til noget til gavn for dine medlemmer?

”Ja, det tror jeg. Det er godt, at der nu er et ministerium, som har til opgave at forny den offentlige sektor. Det er godt, at ledelse, personalepolitik, kompetenceudvikling og digitalisering har fået deres egen minister. Nogle vil sige, at det er et spare- og effektiviseringsministerium. Det gør jeg ikke. Jeg forventer, at vores nye minister vil i dialog om, hvordan vi sammen kan forny den offentlige sektor. En snæver økonomi er et vilkår, men hvis regeringen sætter besparelser og grønthøster lig med innovation, så tror jeg ikke på dén innovation.”

Den nye regering siger, den vil have mindre New Public Management – hvordan får man det?

”Først og fremmest ved hjælp af tillid til faglighed. Vi skal have, hvad vi kunne kalde en tillidsreform 2.0, for den første blev jo ikke til andet end ord. Og så skal der politisk mod til. Mindre NPM kræver, at politikerne tør slippe de dele af kontrol og styring, som ikke gør noget godt. Men jeg er spændt på, hvor langt regeringen tør gå, for meget kontrol bunder i politiske ønsker om det.”

Djøferne sidder med styringsfagligheden i den offentlige sektor - hvad skal I spille ind med?

”Det handler ikke om at få den tid igen, hvor der bare blev delt en pose penge ud, og så fulgte man ellers ikke op på, hvad man fik for dem. Dét, vi djøfere kan, bliver stadig mere vigtigt, jo større pres der kommer på den offentlige sektor. Men det skal være en del af vores djøf-faglighed at inddrage alle typer faglighed og lytte til dem, som hver dag har hånden på borgerne. Vi djøfere skal være de første til at fortælle både politikere og administrative ledelser, som beder om nye styringssystemer, at det gør man bedst i samarbejde med lærere, sygeplejersker og alle de andre fagprofessionelle, inklusive djøfere ude i marken.”

Men det kan den nye innovationsminister vel være ligeglad med?

”Det tror jeg ikke. I Djøf tog vi sidste år initiativ til et fælles projekt med Dansk Sygeplejeråd, FOA, Politiforbundet og Kommunaldirektørforeningen kaldet Brobygningssamarbejdet. Jeg håber bestemt, at vi i Brobygningssamarbejdet kan gå til ministeren med nogle fælles forslag til mindre NPM og mere tillid til de fagprofessionelle og den faglighed, de besidder.”

Men stemningen mellem jer og Moderniseringsstyrelsen er jo ikke i top. I bad forgæves om et krisemøde om afskaffelsen af de såkaldte kutyme-fridage og har kaldt de statslige arbejds-giveres adfærd for ’chikanerende’?

”Vi djøfere er pæne folk, som helst bruger dialog. Men vi bliver vrede, når man uden varsel tager medlemmernes fridag juleaftensdag. Eller når Moderniseringsstyrelsen holder kurser i at spotte og fyre, hvad de kaldte low performers. Det handler om vores medlemmers tarv, og det er ikke i modsætning til også at være i dialog om at udvikle en endnu bedre offentlig sektor. Men nu har vi så også fået en ny minister ind, som vi faktisk har nogle positive forventninger til. Det har vi allerede skrevet til hende.”

Men hvad hvis der alligevel kommer mere af samme skuffe fra den nye regering?

”Hvis det er dén slags, man vil, skal man kalde en spade for en spade og ikke pakke det ind i glittet innovationspapir. Ifølge regeringsgrundlaget skal der fokus på god ledelse og god arbejdsgiveradfærd, og det kan jeg kun være enig i. Men jeg vil være meget opmærksom på, hvad regeringen lægger i de to begreber.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.