Hun lærer kvinder at prale

17-01-2017
3 min.
Lena Beck Rørvig coacher kvinder til at stå frem og tage ordet, så de får pondus til at komme i betragtning til et lederjob. Foto: Jonas Vandall

Lena Beck Rørvig har egen konsulent­virksomhed i New York. Her hjælper hun ledere med at blive bedre til at performe og kvinder med at blive bedre til at prale.

En dygtig leder skal selv træde til side, hjælpe sine medarbejdere til at skabe bedre resultater og se dem vokse. Men det er ikke altid ligetil, og i USA, hvor de bløde ledelsesværdier ofte bliver skubbet i baggrunden, har mange brug for hjælp på dette punkt.

Det er her, at Lena Beck Rørvig træder til. Via coaching, rådgivning og træning hjælper hun ledere og kommende ledere med at blive bedre til at performe og ikke mindst at få medarbejderne til at performe.

”Min opgave som udefrakommende konsulent er at få en dygtig leder til at blive endnu dygtigere. For mig handler det om at skabe de nødvendige resultater på en inkluderende måde,” forklarer Lena Beck Rørvig.

Hun har både amerikanske og internationale virksomheder som kunder inden for alt fra mode til banker, forsikring og rejsebureauer. Rådgivningen foregår hjemme i boligen i Chelsea i New York, hvor hun har boet i de seneste fem år. Men hjælpen kan også fås over telefonen.

Oprindeligt havde Lena Beck Rørvig ingen anelse om, hvad HR og lederudvikling egentlig var. Med en uddannelse som cand.merc. fra CBS og en fortid som børsmægler i København og London vendte hun tilbage til Danmark som direktionsassistent hos Nordisk Film, hvor interessen for ledelse kom snigende.

I slutningen af 1990’erne fik hun mulighed for at hoppe med på en startup-virksomhed i IT-branchen, hvor hun skulle opbygge hele den internationale HR-funktion. Det gik godt. Lige indtil IT-boblen brast, og selskabet gik konkurs. Men Lena Beck Rørvig fortsatte i ledelsesudviklingssporet, og i 2008 besluttede hun at oprette egen konsulentvirksomhed, Beck Global Consulting. Først i Frankrig, siden hen i New York.

Efter et par år med at have coachet primært mænd begyndte Lena Beck Rørvig at tænke over, hvor alle kvinderne var henne.

”Det føltes, som om udviklingen inden for ligestillingen var gået i stå siden 1968,” siger Lena Beck Rørvig.

Egentlig vil hun gerne holde sig ude af ligestillingsdebatten. Men i USA som i Europa er der stadig noget, som mange kvinder ikke har lært: At man må stå frem og tage ordet, hvis man vil gøre karriere. Og det bryder mange kvinder sig ikke om. De er sprogmæssigt vage og skal lære at droppe ’jeg tror’, ’jeg synes’ og ’hvad med at?’ til fordel for ’jeg ved’, ’min erfaring er’ eller ’ sådan her skal vi gøre’.

”Kvinder er bange for at blive set som dominerende eller bossy, men de skal turde at tage magten og ordet. Og så skal kvinder lære, at modstand ikke er personligt,” forklarer Lena Beck Rørvig, der mener, at kvinder er alt for selvkritiske og derfor holder sig tilbage.

Derfor startede Lena Beck Rørvig i 2014 rådgivningsvirksomheden Bragging For Women, hvor hun coacher kvinder til at blive bedre til at prale, så de får den pondus, der ofte skal til, hvis man vil i betragtning til et lederjob.

”Det er ikke for at bebrejde kvinderne. Det er ikke noget, der skal fikses, men jeg vil gerne hjælpe kvinder med at empower dem og give dem nogle værktøjer, som de kan bruge til at få mere gennemslagskraft,” forklarer Lena Beck Rørvig. 

Hvad kræver det at være en dygtig leder?

”Det kræver en stor portion empati. Det er måske ikke det, du først tænker på, men kunsten er at finde styrken i dine medarbejdere og give dem muligheden for at vokse og samtidig selv tage ansvaret på dig.”

Hvad ser du som den største forskel mellem danske og amerikanske ledere?

”Der er stor fokus på performance, og du har ansvaret for at lede og vise vejen. Du skal sende klare signaler om, hvad dine medarbejdere skal gøre for at opnå succes. I USA er hårdt arbejde lig med succes. Du har ikke råd til medarbejdere, der ikke skaber resultater, og omvendt har medarbejderne også brug for at vide, hvad der skal til for at få økonomisk belønning.”

Hvad er dit vigtigste karriereråd?

”At turde. At turde tage et job, man kun kan 60 procent. Kvinder har det med kun at søge job, de kan 100 procent, men det er en fejl. Meget kan læres hen ad vejen.” 

Hvordan bliver man bedre til at prale?

”Lad være med at kritisere dig selv og sige negative ting til dig selv. Skift den indre negative kritiker ud med positiv indre dialog. Bliver du afbrudt, så sig venligt, men klart, ”jeg er ikke færdig med at tale” og fortsæt med det, du var i gang med at sige. Vær dig selv. Folk føler sig trygge, når de ser den ægte person.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.