Er dine netværk stærke nok?

02-01-2017
4 min.

Mathias Krarup, formand for Djøf Advokat

"Det kan være i forhold til de nære relationer, jobs, det offentlige, forsikringsselskaber og så videre. Vi værner i højere grad om vores online-brand – og med rette."

EU-dom giver ret at få fjernet søgeresultater

Siden en EU-dom i 2014 har EU-borgere rent faktisk haft 'retten til at blive glemt' og få søgemaskiner til at fjerne søgeresultater, som er 'forældet' eller 'irrelevant', også selv om oplysningerne hverken er ulovlige eller forkerte.

Hvordan Google implementer EU-Domstolens afgørelse, finder man under 'Privatliv og vilkår' på Google.

Så har vi taget hul på 2017. Et helt nyt år venter forude, fyldt med muligheder og udfordringer. Vi har også forladt et år, der bød på mange uventede omvæltninger. De færreste havde troet på et Brexit, og USA’s valg af den kommende præsident kom også bag på en del.

Der findes bureauer, som hjælper kunder med at anmode Google om slette søgeresultater. Bl.a. det danske firma Atak (se mere i boksen herunder).

Men 2016 blev også året, hvor diskussionerne om fremtidens arbejdsmarked og samfund for alvor tog fart. Det startede helt tilbage i januar med det årlige møde i World Economic Forum, hvor deltagerne og medierne i den grad satte den såkaldte fjerde industrielle revolution på dagsordenen. Og i det forløbne år har diskussionerne om fremtidens kompetencer så bølget frem og tilbage. Fremtidens arbejdsliv står højt på dagsordenen i Djøf Advokat, fordi vores branche i dén grad er under forandring.

Fremtidens kompetencer handler ikke kun om hård faglighed. Der er en begyndende konsensus om, at ’soft skills’ også får stor betydning. Ikke nødvendigvis på bekostning af den klassiske forståelse af faglighed, men som en vigtig del af vores individuelle markedsværdi og evne til at begå os på fremtidens arbejdsmarked. Det gælder i høj grad også advokater, der jo altid har skullet besidde stærke evner til at tale med mennesker. Disse kompetencer bliver om muligt endnu mere vigtige, efterhånden som flere former for digitale platforme til juridisk bistand vokser frem.

De vigtigste bløde og sociale kompetencer er bl.a. kritisk tænkning og problemløsning, kreativitet og nysgerrighed. Kommunikation, samarbejde samt social og kulturel bevidsthed er også på listen.

Dertil kommer betydningen af stærke og bredt forankrede netværk, ikke blot med de nære kollegaer, men bredt i og uden for ens fag og i høj grad også på tværs af landegrænser. Faglige fællesskab vil fortsat have stor betydning, men som advokat er det ikke længere nok at dyrke sit netværk med andre advokater.

For efterhånden som fremtidens arbejdstagere forventer at være kortere og kortere tid på en arbejdsplads – der i sig selv måske ændrer grundlæggende karakter i retning af en netværksorganisme – ja, så stiller det store krav til den enkelte om at kunne navigere i stadig mere uformelle og fleksible netværk.Det ligger ikke nødvendigvis lige til højrebenet for alle, men det kan trænes. Det vigtigste er sådan set, at vi hver især kigger rundt og finder et netværk at være med i. Det kunne fx være i Djøf. Her skaber mange ligesindede djøfere værdi for hinanden i de faglige og sociale netværk, der står klar til fri afbenyttelse.

Retten til at blive glemt

I 2014 afsagde EU-Domstolen en kendelse, der giver EU-borgere ret til at få fjernet søgeresultater om dem fra Google. Betydningen og konsekvenserne af afgørelsen har fagbladet Journalisten skildret i en lang række artikler.

En af historierne handler om et dansk firma, som hjælper borgere med at gå til Google for at få slettet søgeresultater.

Jeg har personligt den ambition, at Djøf Advokat skal være det naturlige samlingspunkt for de danske advokater. Det er vi godt på vej mod at indfri, men der er altid plads til flere. Jeg vil derfor opfordre vores medlemmer til at holde øje med og benytte de muligheder, Djøf og Djøf Advokat byder på, ikke bare nationalt, men også internationalt.Det vigtigste er under alle omstændigheder, at vi hver især ruster os til fremtiden – i fællesskab med andre. Så hvis du endnu ikke har fundet det rette netværk, er det aldrig for sent med et nytårsforsæt om, at 2017 skal stå i netværkets tegn.

Godt nytår!

Gå til kilden og få det slettet

Morten Vium, partner i firmaet Netværks Akademiet, underviser ledere og medarbejdere i virksomheder om strategisk networking og personlig branding på internettet. Han oplever sjældent, at hans kunder spørger, om han vil hjælpe dem med at få slettet ting.

"Et godt stykke ad vejen er man selv i kontrol med, hvad der ligger om én på nettet," understreger han.

"Har éns venner lagt noget ud, man gerne vil have væk, skal man skrive og bede vedkommende om at fjerne det. Længere er den ikke. Det er efter min mening 100 procent socialt acceptabelt at gøre det. Billeder, som er taget uden éns samtykke, har man ganske enkelt ret til at få fjernet," siger han.

"Det er helt naturligt, at man gerne vil pleje sit image på nettet. Det vil vi alle. Og det bør ikke gøres til et problem at bede andre om slette ting om dig selv."

Også journalister og medier, som har skrevet noget om én, man ikke synes er rimeligt, bør man kunne gå til og bede dem om at fjerne det, siger han.

Snyd algoritmen

Men du kan også selv gøre noget for at få det øverst, du gerne vil have vist, når folk søger på dig.

Morten Viums bedste fif er at købe et lille domæne i sit eget navn, hvis det er ledigt, og så oprette en hjemmeside i eget navn.

Derved 'snyder' du algoritmen – den matematik, som ligger bag rækkefølgen i, hvad der kommer op ved en Google-søgning – fordi hjemmesiden altid vil komme højt op i en søgning på dit navn.

Humlen er, forklarer han, at du ikke kan trække søgeresultater om dig selv ned, men du kan trække andre resultater op og dermed skubbe de resultater, du ikke vil have stående og blinke øverst, længere ned i søgningerne.

Køb dit eget domæne

Har du i forvejen en LinkedIn-profil, er du godt kørende, for den vil typisk altid dukke op i top-3 i en søgning på dit navn.

Dine profiler på Twitter, Kommunikationsforum, YouTube osv. kommer også altid højt op i en søgning.

"Det gælder om at generere sider, som indeholder dit navn," forklarer Morten Vium.

Og supplér så dine sociale profiler med en hjemmeside, opfordrer han.

"Det koster kun 45 kr. om året at oprette et lille dk-domæne. Du behøver ikke fylde ret meget i det. Et cv og et udvidet visitkort er nok. Og får du på et tidspunkt lyst til at publicere noget, fx dit speciale eller en opgave fra en efteruddannelse, så har du kanalen. Et domæne er til enhver tid en rigtig god karriereinvestering." 

Få kontrol over det, der ligger om dig på Facebook

  • Grove forhold kan du rapportere til Facebook og bede om at få slettet. Brug knappen 'Giv feedback på dette opslag'.
  • Indstil din Facebook-profil, så opslag/billeder, hvor du er tagget, skal godkendes af dig, inden indholdet tilføjes til din tidslinje.
  • Husk, at det rent faktisk er ulovligt at tage billeder af folk uden deres medvidende – og derfor kan man kræve at få fjernet disse fotos.
  • Skriv til dem, som har lagt noget ud om dig, du ikke ønsker, og bed dem om at fjerne det.

 

Kilde: Morten Vium


Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.