Er dine netværk stærke nok?

02-01-2017
2 min.

Mathias Krarup, formand for Djøf Advokat

Så har vi taget hul på 2017. Et helt nyt år venter forude, fyldt med muligheder og udfordringer. Vi har også forladt et år, der bød på mange uventede omvæltninger. De færreste havde troet på et Brexit, og USA’s valg af den kommende præsident kom også bag på en del.

Men 2016 blev også året, hvor diskussionerne om fremtidens arbejdsmarked og samfund for alvor tog fart. Det startede helt tilbage i januar med det årlige møde i World Economic Forum, hvor deltagerne og medierne i den grad satte den såkaldte fjerde industrielle revolution på dagsordenen. Og i det forløbne år har diskussionerne om fremtidens kompetencer så bølget frem og tilbage. Fremtidens arbejdsliv står højt på dagsordenen i Djøf Advokat, fordi vores branche i dén grad er under forandring.

Fremtidens kompetencer handler ikke kun om hård faglighed. Der er en begyndende konsensus om, at ’soft skills’ også får stor betydning. Ikke nødvendigvis på bekostning af den klassiske forståelse af faglighed, men som en vigtig del af vores individuelle markedsværdi og evne til at begå os på fremtidens arbejdsmarked. Det gælder i høj grad også advokater, der jo altid har skullet besidde stærke evner til at tale med mennesker. Disse kompetencer bliver om muligt endnu mere vigtige, efterhånden som flere former for digitale platforme til juridisk bistand vokser frem.

De vigtigste bløde og sociale kompetencer er bl.a. kritisk tænkning og problemløsning, kreativitet og nysgerrighed. Kommunikation, samarbejde samt social og kulturel bevidsthed er også på listen.

Dertil kommer betydningen af stærke og bredt forankrede netværk, ikke blot med de nære kollegaer, men bredt i og uden for ens fag og i høj grad også på tværs af landegrænser. Faglige fællesskab vil fortsat have stor betydning, men som advokat er det ikke længere nok at dyrke sit netværk med andre advokater.

For efterhånden som fremtidens arbejdstagere forventer at være kortere og kortere tid på en arbejdsplads – der i sig selv måske ændrer grundlæggende karakter i retning af en netværksorganisme – ja, så stiller det store krav til den enkelte om at kunne navigere i stadig mere uformelle og fleksible netværk.

Det ligger ikke nødvendigvis lige til højrebenet for alle, men det kan trænes. Det vigtigste er sådan set, at vi hver især kigger rundt og finder et netværk at være med i. Det kunne fx være i Djøf. Her skaber mange ligesindede djøfere værdi for hinanden i de faglige og sociale netværk, der står klar til fri afbenyttelse.Jeg har personligt den ambition, at Djøf Advokat skal være det naturlige samlingspunkt for de danske advokater. Det er vi godt på vej mod at indfri, men der er altid plads til flere. Jeg vil derfor opfordre vores medlemmer til at holde øje med og benytte de muligheder, Djøf og Djøf Advokat byder på, ikke bare nationalt, men også internationalt.

Det vigtigste er under alle omstændigheder, at vi hver især ruster os til fremtiden – i fællesskab med andre. Så hvis du endnu ikke har fundet det rette netværk, er det aldrig for sent med et nytårsforsæt om, at 2017 skal stå i netværkets tegn.

Godt nytår!

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.