Studerede asylbørns skolegang

08-09-2016
2 min.

Røde Kors’ asylskoler giver eleverne en meningsfuld udvikling på trods af stærkt svingende elevtal, store forskelle i børnenes faglige kunnen og deres ofte tragiske baggrunde. Det konkluderer to specialestuderende fra statskundskab.

Når børn, der søger asyl i Danmark, går i skole, sker det bl.a. på Røde Kors’ asylskoler. Dem studerede Maise Johansen og Laura Vestergaard-Andersen i deres speciale. Opgaven vandt Ib Damgaard Petersen-prisen 2016 for årets bedste speciale på statskundskab i København.

De to studerende lavede bl.a. feltarbejde på Jelling asylskole, hvor de observerede undervisningen og interviewede lærere, psykologer og pædagoger. De interviewede desuden ledelsen i Røde Kors Asyl.

Hvad ville I undersøge?

”Vi lavede en organisationsanalyse af Røde Kors Asyls undervisningstilbud. Vi undersøgte, hvordan de skaber en meningsfuld udvikling for asylbørn, mens de er i det danske asylsystem.”

Hvorfra kom de børn, som I observerede?

”Nogle af børnene var næsten lige ankommet fra Syrien og kunne ikke så meget dansk endnu – de kommer for det meste hurtigt igennem systemet. Og så mødte vi nogle fra bl.a. Afghanistan og Iran, som havde været der i flere år.”

Hvordan foregik undervisningen?

”Lærerene, pædagogerne og psykologerne var gode til at give børnene et frirum i nuet og en struktureret hverdag, mens de venter på afgørelse i deres asylsag. De tog hånd om børnene, hvis de havde behov for at tale om fortiden eller fremtiden, eller hvis de fx blev nødt til at gå ud af klassen, fordi deres mor ringede fra Syrien. Desuden var de enormt dygtige til at undervisningsdifferentiere, da asylbørn på samme alderstrin kan være milevidt fra hinanden rent fagligt.”

Hvad er jeres konklusion?

”Kort fortalt, at Røde Kors Asyl har en værdifuld viden om, hvordan man skaber en meningsfuld udvikling for børnene i en ekstremt omskiftelig virkelighed.”

Har de særlige udfordringer?

”Organisationen arbejder under et konstant pres som følge af politiske og lovgivningsmæssige forandringer på asylområdet, samt fordi antallet af asylansøgere konstant ændrer sig. Da flygtningetilstrømningen var på sit højeste, modtog de mange nye børn om dagen, og klasselokalerne var overfyldte, mens der, særligt over vinteren, er færre børn. Medarbejderne håndterer den omskiftelige virkelighed ved at være virkelig fleksible. Folk på alle niveauer er hele tiden i beredskab og kan med kort varsel ændre deres daglige praksis, så de kan holde fokus på asylbørnenes bedste.”

Er det kun Røde Kors Asyl, der underviser asylbørn?

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.