Min chef er psykopat

08-09-2016
2 min.

Er der virkelig 560.000 psykopater iblandt os, og er de alle sammen chefer, spørger Thomas Graversen i sin klumme.

Åh, nej. Det er det sidste, jeg har brug for på en travl dag. Min gode ven, Søren, ringer og fortæller mig, at han efterhånden er overbevist om, at hans chef er en psykopat. Hvad siger en klog mand til en ven, der er rendt ind i en psykopatisk chef? Og endnu vigtigere: Hvad siger jeg nu til Søren? ”Du må give mig nogle kloge råd, når vi mødes i aften”, slutter han af.

Da jeg går i gang med at samle mine tanker om emnet, slår det mig, at det er, som om der er kommet mange flere psykopatiske chefer gennem årene. For snart 20 år siden læste jeg en artikel, hvor en psykiater hævdede, at der blot var 100 ægte psykopater i Danmark. Men for hver gang medierne har rettet søgelyset mod psykopatiske ledere, er antallet vokset i et foruroligende tempo. Så er det én procent, der er psykopater; så er det to procent; så er det fire procent. Ja, en række medier har endda rapporteret, at hver 10. chef faktisk er psykopat.

Men det bliver værre endnu. Jeg googler mig nemlig frem til, at ca. 10 procent af alle danskere menes at være psykopater. Der er altså mere end 560.000 psykopater blandt os! Og særligt chefgerningen tiltrækker psykopater, konstaterer flere artikler. Det må efterhånden betyde, at næsten alle chefer sandsynligvis er psykopater. Enhver kontrovers med en chef kan således tilskrives et udslag af psykopati – hos chefen.

Konklusionen rammer mig som et klarsyn: Vi bliver nødt til at holde op med at problematisere psykopater og i stedet få det bedste ud af dem. Der er så mange psykopatchefer, at kampen er tabt på forhånd. Søren er en rationel mand, så det vil han kunne forstå. På den baggrund bliver det meget lettere at formulere nogle råd, som jeg skriver ned:

1. Hvis du er stærkt utilfreds med din psykopatchef, så gå straks væk og få dig et andet arbejde.

2. Når du er i dialog med din psykopatchef, så hold dig til sagen snarere end relationen. Din psykopatchef er ikke din ven.

3. Sørg for at fokusere på det meningsfulde og værdifulde i dit arbejde, så du ikke spilder unødig energi på din psykopatchef.

Inden jeg mødes med Søren, får jeg fat i Psykiatrifonden. Her lyder vurderingen, at 1-2 procent af befolkningen scorer så højt i psykopatitests, at det giver grund til mistanke om psykopati.Hos Psykiatrisk Center Amager giver en overlæge mig det bud, at ca. 1 procent har ”dyssocial personlighedsforstyrrelse”, men nævner desuden, at andelen også kan være 0,1 procent. I givet fald er vi nu nået fra de 560.000 psykopater og ned til 5.600. Lakonisk afrunder overlægen med at konstatere, at ”betegnelsen psykopat ikke anvendes mere.”

Nu er jeg forvirret på højt plan, men en følelse af lettelse tager langsomt over. Mine råd til Søren er stadig brugbare: Man skal bare slette ordet ”psykopat”. Og når det ord er fjernet, kan jeg tilføje et fjerde råd:

4. Husk, at din chef er et helt almindeligt menneske, fuld af helt almindelige menneskelige fejl. Præcis lige sådan, som du også ser dig selv.

Medmindre, selvfølgelig, at du er psykopat.

Kommentarer

Anne Petersen

08.09.2016 kl. 13.23

Øv for en gang fjolleråd fra en, der åbenlyst aldrig har arbejdet for psykopatisk chef.
Håber Søren kan finde en bedre rådgiver.

0 kommentarer
33
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Charlotte Andreasen

09.09.2016 kl. 11.29

Tak for en god klumme med simple, men brugbare pointer - ud fra egne erfaringer. Der er nogle begreber, vi kommer til at misbruge, så deres betydning udvandes - som f.eks. psykopater og stress. Det gør det sværere for dem, der virkelig oplever problemet. Så lad os være varsomme med at diagnosticere andre i flæng.

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Jens Tovgaard

09.09.2016 kl. 22.24

Hvis du møder en psykopatchef så følg råd nr. 1: så gå straks væk og få dig et andet arbejde.

0 kommentarer
9
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Dan

12.09.2016 kl. 05.34

Emnet er så komplekst at det ikke kan beskrives ved få linier. Men en psykopat uanset hvor mange der er iblandt os er virksomhedens værste fjende og kan splitte en afdeling fuldstændig. Der kan ikke advares nok imod en psykopat og især at de uden skrupler kan ødelægge andre mennesker især de særligt følsomme. Psykopater er særdeles farlige især chefer som oveni er urørlige i form af deres position som leder. Jeg kunne skrive meget mere, men vil slutte af med: se at komme væk straks for din sjæl er i fare især når det er din chef. Desværre er psykopeters farlighed undervurderet. Pas på dig selv så du ikke bliver udslettet ved mødet med din psykopatchef.

0 kommentarer
7
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Michael (dæknavn)

28.09.2016 kl. 22.35

Det fremgår ikke af artiklen, hvordan Søren er blevet overbevist om, at hans chef er psykopat, men umiddelbart kan jeg kun opfordre ham til at søge væk så hurtigt som muligt, inden han for alvor bliver et offer for det. Jeg har selv arbejdet under en psykopatisk chef, der gennem tidens løb udpegede sig ofre, som han psykisk terroriserede på sin udspekulerede og modbydelige måde. En blev sygemeldt på grund af det, og en anden blev så medtaget, at vedkommende næsten 2 år efter at være presset ud af virksomheden ikke havde fundet andet arbejde. Men det foregik i det skjulte, og jeg anede ikke uråd, før turen pludselig kom til mig. Det stod på i mere end et år, inden jeg havde held til at finde mig et andet arbejde.

Kort tid før min opsigelse var jeg inde på nettet og læse nogle artikler om psykopater, og artiklerne passede så godt på min daværende chef, at de kunne være skrevet med udgangspunkt i ham. Et eller andet sted var det rart at få dette på plads, for jeg troede hele tiden på, at tingene ville udvikle sig til det bedre, men i dag ved jeg, at den kamp var forgæves uanset hvad. Eneste mulighed for at slippe ud var at flygte, selvom jeg ellers var glad for selve arbejdet.

Jeg må sige til dig, Thomas. Det skinner klart igennem af din artikel, at du aldrig selv har været udsat for en chef, der var psykopat. Det er selvfølgelig fint for dig, men netop derfor er dine råd ikke specielt brugbare. En psykopatisk chef er bestemt ikke et almindeligt menneske. De fleste artikler om emnet anfører, at mellem 2 % og 4 % af befolkningen er psykopater og at hovedparten af dem er mænd. Disse tal og denne påstand modsvarer sikkert fint sandheden.

0 kommentarer
7
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Gitte (dæknavn)

06.10.2016 kl. 19.46

Det er vist en ommer. DJØF burde få en ekspert til at skrive om emnet. Selv ledere, der ikke er "fuldblods psykopater", men som blot har psykopatiske træk eller som er narcisister kan være farlige og ødelæggende for en arbejdsplads. DJØF var ifølge Politiken selv med ved et møde i Justitsministeriet da Mette Frederiksen blev justitsminister. Så vidt jeg husker måtte man skærme medarbejderne fra direkte kontakt med hende, idet hun kunne finde på at komme med pludselige og meget personlige udbrud overfor de ansatte. DJØF burde hellere skrive en artikel om hvordan man spotter dem, hvordan man beskytter sig mod dem og hvor man kan få hjælp.

0 kommentarer
8
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.