Djøfere stempler ud af de flytteramte jobs

08-09-2016
4 min.

85 procent af djøferne kan ikke flytte med, når deres statslige arbejdspladser rykker ud af København.

Regeringen har givet mit job til nogle andre.” Sådan lød det i november sidste år i djøfbladet fra en jurist, der nu skulle ud og finde nyt job. Hendes arbejdsplads skal til Vendsyssel, og hun kan ikke flytte med på grund af mand og børn.

Udflytningen til Nordjylland er et led i regeringens plan, ’Bedre Balance’, der rykker godt 3.800 statslige arbejdspladser fra København og ud i landet: Fra Augustenborg i Sønderjylland til Brønderslev i Nordjylland.

20 styrelser, nævn og andre institutioner flytter helt, og 18 deles i et større puslespil op i nye enheder og flyttes delvist.

Da regeringen præsenterede sin plan, vurderede Djøf, at cirka 1.500 djøfere var omfattet af flytningen.

Næsten 85 procent af dem agtede dog ikke at flytte med. Det viste en spørgeskemaundersøgelse gennemført få uger efter, at planen var meldt ud.

54 procent svarede lodret, at de ikke forventede at blive i jobbet, men skulle søge nyt job. 30 procent forventede at pendle, indtil de fandt et nyt job.

Kun tre procent tilkendegav, at de ville rive rødderne op, sælge huset og flytte med.

Tendensen holder

I dag – snart et år efter lanceringen af ’Bedre Balance’ – holder de tal stadig, lyder Djøfs vurdering.

”Ja, vores billede er, at tendensen fra undersøgelsen overvejende stadig gælder,” siger Mads Carstensen, forhandlingschef i Djøf.

Djøferne stempler ud, og det betyder, at de arbejdspladser, som flytter langt væk fra København, stort set vil blive tømt for de djøfere, der er der. I stedet skal de bemandes ved nyrekruttering.

Der var godt nok 12 procent i undersøgelsen, som forventede at blive i jobbet og pendle. Men langt de fleste af dem klumper sig sammen i de institutioner, som man rent faktisk kan pendle til fra hovedstadsområdet, forklarer Mads Carstensen.

Svært at få et overblik

Dagbladet Politiken skønnede for nylig på baggrund af en rundringning, at 829 statsansatte – alle personalegrupper medregnet – på 10 måneder havde sagt op som direkte konsekvens af udflytningsplanen.

Men dét tal er kun et øjebliksbillede. Der er længe til, at samtlige udflytninger er påbegyndt, endsige gennemført.

Det gælder bl.a. store arbejdspladser som Udlændingestyrelsen, der skal flytte til Næstved, og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring – den omdøbte Arbejdsskadestyrelse. Den er virksomhedsoverdraget til ATP, og medarbejderne skal fordeles på Vordingborg, Haderslev, Hillerød, Frederikshavn og Holstebro. ATP’s direktion har dog nu besluttet at udskyde flytningen til 2019.

Djøf har ikke noget samlet overblik over, hvor mange Djøf-medlemmer der indtil nu har sagt op.

”Men heldigvis kan vi jo også se, at det lykkes for rigtig mange at lande nye gode jobs i en situation, hvor de ikke ser det som en mulighed at flytte med deres arbejdsplads,” siger Mads Carstensen.

Opsigelser på stribe

I fx NaturErhvervstyrelsen – som 1. maj slog dørene op til en stor ny afdeling på Augustenborg Slot på Als – har 25 af de AC’ere, hvis arbejdspladser flytter, sagt op. Oveni kommer 20 mere, som har fået job i den del af organisationen, som ikke skal flytte. I alt har 108 flytteramte medarbejdere fra de forskellige medarbejdergrupper forladt deres stilling – enten ved opsigelse eller intern flytning.”Vi kommer til at sige farvel til mange dygtige medarbejdere og erfarne nøglepersoner, og det kommer vi naturligvis til at kunne mærke. Heldigvis har vi ansat en række kvalificerede nye medarbejdere, men der går selvfølgelig noget tid, inden de er helt inde i sagerne,” siger NaturErhvervstyrelsens direktør, Jette Petersen.

Statens Administration er rykket til Hjørring og åbnede 1. februar dørene i de nye lokaler med et hold pionerer. Kun tre ud af de cirka 40 AC’ere, der var på adressen i København K, har sagt ja til at flytte med.

I Natur- og Miljøklagenævnet, som flytter til Viborg pr. 1. januar 2017, var der 60 jurister og andre AC’ere, da beskeden om flytningen kom i oktober. 10 af dem har accepteret Viborg som nyt arbejdssted efter årsskiftet.

”Mange af nævnets medarbejdere har fået nyt job, og af samme årsag har vi ansat mange nye medarbejdere i 2016,” siger nævnsdirektør Pernille Christensen.

Foreløbig har nævnet ansat 38 nye jurister og AC’ere siden oktober sidste år.

Ny undersøgelse på vej

Om kort tid gennemfører Djøf en ny undersøgelse blandt de flytteberørte djøfere.

Denne gang bliver de også spurgt, hvordan flytningen har påvirket deres arbejde og sagsbehandlingen. Også de, som er i en flytteberørt institution, men ikke selv skal flyttes, bliver spurgt, hvad flytningen betyder for deres arbejde.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.