Fejl-evangeliet

10-08-2016
2 min.
Klummeskribent Carsten Juul sætter spørgsmålstegn ved, om vi vitterligt skal fejre dem, der fejler. Foto: Michael Daugaard

Du kan begynde med at save ­grenen over,” vrissede min far og pegede på æbletræet, der var sygt og skulle amputeres. ­”Bagefter kan du slå græsset. Og hugge brænde for resten.”

Det var weekend, og jeg havde hårdt brug for pengene.

Halvvejs gennem ­grenen med rusten sav slog det mig, at der måtte være ­lettere måder. Jeg hentede reb, viklede det om grenen og forsøgte at brække den af med hele min teenagevægt. Virkede ikke. Så bandt jeg rebet til bagagebæreren på Puch Grand Prix’en, sparkede til ­kickstarteren og nåede cirka halvvejs op ad havegangen, da knallerten pludselig blev tvunget baglæns med elastisk kraft på over 20 i timen. Faldet var uundgåeligt, men jeg havde heldigvis taget styrthjelmen på.

Det var før, det blev moderne at lave fejl.

Havde jeg nu bare sagt til min far:

”Rolig! Fejl leder til indsigt, fejl leder til ­forståelse: ingen innovation uden fejl!”

Havde jeg dengang forklaret værkføreren på Danæg i Roskilde, at jungen med 40 liter æggeblomme, der bredte sig som et tykt, gult, cremet tæppe på gulvet, kun væltede, fordi jeg ­mistede kontrollen over løftevognen i et forsøg på at komme hurtigere til kølerummet og tilbage igen. Og at jeg nu var en erfaring rigere. Herefter ville jeg aldrig bruge løftevognen som løbehjul ned ad rampen.

I dag, hvor nogle fejrer egne fejl og omtaler dem kærligt som deres børn, ville jeg have ­fået ros. Det er ikke længere bare menneskeligt at fejle. Det er en forudsætning, hvis du vil have succes. Hvert eneste druknede projekt er trædesten over floden til den geniale idé og det virksomhedskoncept, der pludselig er i Børsen og kan alt muligt med reklamer og snart er mindst en milliard værd. Stemmerne gentager efter hinanden, at fejl får karrieren og virksomhederne og samfundet til at rykke. Studerende opfordres til at lade fejl være en del af ”deres narrativ” og til at fortælle rundhåndet om personlige fiaskoer. I USA mødes man til ”Fail-Fest” og hylder fejlens potentiale.Det lyder for godt til at være sandt – og er det også. I virkeligheden er det en gratis omgang at skrive en blog og stille sig op på en ­talerstol og prædike fejl-­evangeliet. Hvor sympatisk det end ­lyder. For nogle ­betaler rent faktisk regningen. ­Borgere, klienter, ­patienter, aktionærer. Medmindre der er tale om ubetydelige fejl, der ikke betyder noget for nogen. Og så er det ­lige ­meget.

Nogle pænt store IT-projekter i det ­offentlige er vist ikke gået helt som ventet. Og en ­advokat i et af de store firmaer har lavet en brøler til ­cirka 40 millioner.

Gad vide om det er blevet fejret, eller om nogen i stedet har sagt undskyld.

Kommentarer

Dan

12.08.2016 kl. 15.20

Det lyder også for godt til at være sandt at vi mennesker kan blive omdannet til fejlfrie arbejdsrobotter.

Balance er ordet og fejl er uundgåelige da vi er levende og ikke maskiner. Det er vigtigt at gøre det klart at fejl er en del af gamet og hvis fejl ikke er tilladt tager ingen ansvar. Så får vi en situation, hvor alle dømmer alle og peger på de andre i stedet for at indrømme straks at fejlen er sket.

Jeg er meget uenig især det sidste, som jo nok netop er resultatet i ikke i tide at indrømme at man har tabt grebet. Så helere gå planken ud i stedet for at indrømme i rette tid at opgaven er mislykket og nu gælder det om at redde hvad reddes kan. Igen det er det med at erkende at mennesker laver fejl og jo før de står ved deres ansvar jo hurtigere kan fejlen rettes inden det hele ender i katastrofen med store væltede IT projekter o.l. Og til sidst er der også det politiske som spiller ind. For der er politik i alt også på en arbejdsplads og hvem tør indrømme at have indgået en dårlig aftale medmindre det er tilladt at lave fejl. Vi er kun mennesker ikke guder.

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Kasper Jerlang

15.08.2016 kl. 17.27

Det handler ikke om fejlen. Men om at omdanne en risikoavers nulfejlskultur til en arbejdskultur hvor medarbejderen tør tage chancer og gå videre end det sikre. Det handler om at skabe en innovationskultur hvor det at prøve nyt også indebærer at projekter kan fejle uden at man er en dårlig medarbejder. Og kultur er ikke noget vi kan ændre let. Derfor skal der sommetider lidt mere fantasifulde tiltag som "failure festival" eller deling af de "læringer" man har haft i søgen efter det innovative. Det gør også at andre måske ikke begår samme fejl.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.