Er danske virksomheder for dovne?

11-08-2016
2 min.

Den lidt provokerende overskrift er en henvisning til en debat på Folkemødet, jeg som ny formand for Djøf Privat var vært for. Undervejs i debatten blev der luftet mange forskellige erhvervspolitiske synspunkter, men udgangspunktet var det forhold, at der gennem de seneste tyve år ikke er en eneste ny dansk virksomhed, der har gennembrudt ”muren” og haft mere end tusind ansatte.

Ikke. En. Eneste.

Dansk erhvervsliv er i antal domineret af små og mellemstore virksomheder med op til hundrede ansatte. SMV’erne udgør dermed svimlende 99 pct. af det samlede antal virksomheder.

Så Danmark er godt dækket ind i forhold til en frodig underskov af små og mellemstore virksomheder. Det er i sig selv fint, men vi mangler de helt store træer i skoven. Ikke fordi størrelse alene er svaret på alle udfordringer. Men dansk økonomi og den private sektor har brug for de store virksomheder.

Copenhagen Economics pegede i 2013 på en række positive forhold ved større virksomheder. De stod for ­mere end 70 pct. af investeringerne i industrien, de investerede mere pr. ansat end de mindre virksomheder, og så var de mere orienterede mod det ­globale marked og eksport. Det er livsvigtige forhold for økonomisk vækst og jobskabelse i en åben og lille økonomi som den danske.

Og nej, det er jo ikke, fordi danske virksomheder er hverken dumme eller dovne. Tværtimod har dansk erhvervsliv fostret mange spændende virksomheder gennem årene. Men vi ser jo også med jævne mellemrum, at danske virksomheder, som fx Zendesk, fristes af udenlandske vækstmiljøer i fx Silicon Valley. Vi ser også, at virksomheder ender på udenlandske hænder, når de kommer op på et vist niveau. Det skete for eksempel med Universal Robots.

Så vi kan godt skalere op i Danmark. Vi har kompetent og højtuddannet arbejdskraft og et godt erhvervsklima. Så måske er det mere et spørgsmål om kultur og indstilling. Er det janteloven eller ”BMW-syndromet”, som erhvervsministeren sagde på Folkemødet – altså det, at sulten efter vækst stopper på et tidspunkt hos virksomhedsejerne?Jeg ved det ikke. Men jeg ved, at fremtiden for mange af de djøfere, der i dag bliver uddannet, ligger i den private sektor. Og her vil vækst og opskalering uden tvivl skabe flere nye og spændende arbejdspladser til djøferne.

I Djøf skal vi nok gøre vores til, at det sker. Siden 2012 har vi prioriteret 25 mio. kr. til virksomhedsopsøgende jobindsats. Og senest har vi ­indgået en spritny aftale med Connect Danmark, så vores medlemmer med trang til at starte egen virksomhed kan få rådgivning og sparring – ikke mindst i forhold til at drømme de helt store vækstdrømme.

Jeg er meget spændt på sam­arbejdet. Derudover lægger jeg mig i ­selen for, at opskalering af danske virksom­heder bliver et fokusom­råde i Djøfs kommende erhvervs­politik. Men det er en helt anden historie til en ­anden god gang.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.