Digitalisering skaber nye jobmuligheder

11-08-2016
5 min.

Jobindhold og kompetence­krav i finanssektoren ændrer sig i takt med den digitale konkurrence fra bankverdenens svar på Uber og Airbnb. Hovedparten af nye jobs, der skabes på den konto, vil gå til højtuddannede, skønner Finansrådet.

På nettet kan du finde markedspladser – reguleret og godkendt helt efter bogen af ­Finanstilsynet – hvor du kan låne fx 10.000 kroner af dine sparepenge direkte til en virksomhed og hente 5-15 pct. hjem i rente – afhængigt af risikoen. Helt udenom bank, børs og investeringsselskab.

Sådan en markedsplads er virksomheden Lendino skabt af iværksætteren Andreas Christensen. Ham vender vi tilbage til.

Uden internettet, intet Lendino. Internettet har for altid ændret ­musik-, medie- og rejsebranchen. Nu ­rammer bølgen den stærkt regulerede og tillidsbaserede finanssektor. Det, vi ser komme, er bankforretningernes svar på Uber, Airbnb, GoMore og Drive­Now, og det går under samlebetegnelsen fintech – finansiel teknologi.

Men hvad har det med djøfere at ­gøre? Det har med jobs, kompetence­krav og employability i fremtidens finansielle sektor at gøre. For digitaliseringen skaber nye jobs – hvis vi ­altså kender vores besøgstid og finder plads i den internationale konkur­rence på dette marked. Hvis ikke, vil vi tabe jobs til udlandet. For på internettet gælder det globale arbejds­markeds love.

Banker på kaffevisit

I 2009 studerede Andreas ­Christensen på London School of Economics. I 2010 vandt han og en ven en essaykonkurrence om finanskrisen udskrevet af daværende erhvervsminister Lene Espersen. Og i 2013 fik han idéen til Lendino på en strandstol på Bali, mens en ven læste højt af en bog om iværksætteri.

Der var nogle forslag i dén bog, som ramte lige ind i det, som de to unge havde skrevet i deres essay. Og efter 18 måneders møje og besvær fik han og en kompagnon landets første licens fra Finanstilsynet til at drive internet­baseret crowdfunding – hvor man ­puljer mange små lån fra udlånere til ét større lån direkte til en virksomhed.

”Jeg og mange andre tror, at finanssektoren går fra lokal og national til global. Og så er hele verden jo din konkurrent. Derfor er det sindssygt ­vigtigt, at vi er hurtige til at lave finansiel innovation. Ellers er det ikke sikkert, at vi overhovedet har danske banker i fremtiden,” siger han.

Frygter bankerne sådan nogle som jer?

”Ja, jeg tror, at bankerne er bange for ­digitaliseringen. Det giver sig vel bedst udtryk i, at de nu kaster sig så meget over det, som de gør. I dag ved de godt, at der skal ske innovation, ellers bliver de kørt bagud. Det vidste de ikke for fem år siden. Der har været masser af banker forbi os for at drikke en kop kaffe.”

Frygter I, at bankerne overhaler jer indenom?

”Vi er noget mere agile, end de er. Vi er hurtigere til at træffe beslutninger og i en fart få udviklet noget nyt, som virker. Men vi skal bare ikke tro, at vi kan lægge os i hængekøjen, for de rører på sig. Dybest set vil vi godt samarbejde med banksektoren om udvikling.”

København som nordisk fintech-centrum

Vicedirektør i finanssektorens brancheforening, Finansrådet, Louise ­Mogensen (pr. 1. august skiftet til direktør i Foreningen Nykredit, red.), tror ikke på, at den frembrusende fintech-branche vil udradere banker på dansk grund og maner samtidig myten i jorden om en modsætning mellem den etablerede ­finanssektor og fintech-iværksættere.

”Tværtimod hilser vi den nye og meget aktive fintech-branche velkommen. Vi har brug for den innovation, de ­skaber. I branchen foretager vi selv massive digitale investeringer, og vi har skabt fintech-løsninger som fx MobilePay og Swipp, som kunderne med stor appetit har taget til sig. De digitale muligheder er vores fælles udfordring og fremtid, og derfor vil vi meget gerne samarbejde med fintech-branchen.”

Finansrådet er en af de drivende kræfter i Copenhagen FinTech, hvor ­finanssektoren, IT-branchen, Københavns Kommune, universiteter og iværksættere gør fælles sag for, at vi udnytter Danmarks potentiale og ­vores højtudviklede IT-infrastruktur til at ­gøre København til nordisk centrum ­inden for fintech.

”Der må meget gerne komme flere partnere og sponsorer til,” understreger Louise Mogensen.

Copenhagen Fintech arbejder bl.a. på at overbevise Finanstilsynet om at oprette en rådgivningsfunktion for iværksættere – med det britiske Finanstilsyn som forbillede.

Højtuddannede står stærkt

En rapport fra Oxford Research, som blev lavet til Copenhagen FinTech, vurderer, at der allerede i dag findes 14.000 jobs i fintech-sektoren, og at der alene i København er udsigt til 5.000 yderligere job i de næste fem år.

En tredjedel af de disse 5.000 jobs vil være med IT-faglig baggrund, en tredjedel med en businessøkonomisk baggrund og en tredjedel med kommunikations- og/eller marketingsbaggrund.

Baseret på erfaringer fra den etablerede finanssektor – og indblik i de nuværende danske start-ups – er det ­Finansrådets forsigtige vurdering, at op mod 90 procent af de nye jobs vil være til folk med en akademisk uddannelse.

”Der er tale om en transformation,” siger Louise Mogensen.

”Der forsvinder traditionelle jobs i branchen, fordi kunderne nu kan gøre stort set alt via deres mobil. Samtidig kommer der nye jobs til både hos de etablerede og hos de nye virksomheder, hvor djøfere vil stå stærkt.”

Hvad skal man kunne som djøfer for at få de jobs – skal man være nørd?

”Nej. Men man skal ud over det forretningsmæssige have fornemmelse for, hvad digitalisering kan. Ikke mindst fornemmelse for kunders brugeroplevelser. Folk er jo væk, lige så snart det bliver for komplekst.”

Visionen er vigtigere end lønnen

Det økonomiske fundament for, at ­Lendino blev skabt og kunne ­udvikle sit produkt, kommer fra investorer. Der er endnu ikke noget overskud, men ­Andreas og hans tre kompagnoner får dog udbetalt en løn hver måned.Hvad er drømmen? At blive opkøbt af nogen med rigtig mange penge?

”Vi har skabt Lendino for at hjælpe mindre virksomheder til bedre adgang til finansiering. Det er vores vision. Så vi kunne rigtig godt tænke os at indgå partnerskaber med nogle større spillere, i første omgang i Danmark og dernæst i udlandet. Vi udelukker ingen, hvis vi tror på, vi kan lave synergi sammen, og vi samarbejder allerede i dag med en bank.”


Copenhagen FinTech

Et fælles initiativ mellem CFIR, Køben-havns Kommune, Finansforbundet, Finansrådet, Djøf, BEC, nets, Saxo Bank og Tryg, som samarbejder med alle interesserede parter om at skabe et stærkt dansk fintech-miljø. 

Lendino – et eksempel på fagre nye finansverden

Lendino er Skandinaviens første digitale markeds-plads for lånebaseret crowdfunding. Formidler lån på op til to mio. kr. mellem investorer og startup virksomheder via lånebeviser, hvor investorerne får en rente på 5-15 pct. afhængig af risiko.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.