Advokat storindsamler egne sundhedsdata

25-08-2016
2 min.

IT-juristen Martin von Haller Grønbæk har brugt wearables i alle afskygninger, siden han for 11 år siden fik en blodprop i hjertet og en diabetes-diagnose.

Det veldesignede ­sorte fitnes­sur sidder permanent fast om højre ­håndled. Det registrerer døgnet rundt, hvor ­meget advokat i firmaet Bird & Bird ­Martin von Haller Grønbæk bevæger sig. Hvor mange skridt han går eller løber, hvordan og hvor længe han sover, og om hans puls opfører sig normalt. Uret afslører også, om han er ved at sakke bagud i konkurrencen med en yngre kollegas mor, der er pensionist og har masser af tid til at gå med sin hund. 

Med i konkurrencen er også en personlig ven, tidligere udviklingsminister og nuværende formand for FN’s økonomiske kommission for Europa ­Christian Friis Bach. FN-topchefen skal i Genève forsøge at hamle op med de 15.000 skridt, som er Martin von Haller ­Grønbæks daglige målsætning.

Benhård disciplin

15.000 skridt hver dag er meget. Det ved enhver, der har brugt en skridttæller. Men for Martin von Haller ­Grønbæk er det ikke kun et spørgsmål om at slå en midaldrende kvinde ­eller en FN-topchef. Han bruger wearables for at holde sine fysiske problemer i skak med benhård disciplin.

”Efter at jeg for 11 år siden fik en mindre blodprop i hjertet og samtidig blev diagnosticeret med det, der hedder 1,5 diabetes, blev jeg mere opmærksom på, hvordan man lever, så man undgår at få en blodprop igen, og hvordan man kan håndtere diabetes på en ­anden ­måde. Det var her, at jeg ret hurtigt ­begyndte at bruge en tracker,” fortæller han.

Helt konkret har han fået sat sit medicinforbrug ned fra flere medikamenter om dagen til en enkelt hjertemagnyl ved at overholde sine egne aktivitetsmål.

”At registrere ­sine skridt er ekstremt ­motiverende. Hvis jeg har et par møder i byen, lægger jeg en time mellem dem, så jeg kan gå fra det ene til det andet. Når vi er færdige med interviewet, står jeg op på et løbebånd, som jeg har fået ­installeret på kontoret. Jeg går på båndet, mens jeg arbejder videre. Kommer jeg hjem en aften og kan se på appen, at jeg kun ­ligger på fx 13.000 skridt, sørger jeg for at få gået en tur,” fortæller han.

Dataneurose

Gadget-samlingen tæller flere fitness­bands, en digital blodtryksmåler, en ­digital vægt og et nyudviklet device, der med et let tryk på panden kan måle både blodtryk og temperatur.”Hvis ikke man var et normalt afbalanceret individ, kunne det godt ­ligne en dataneurose. Mit lykkebarometer ­falder, hvis ikke jeg har fået registreret mine skridt en dag!” tilstår han.

I de første år efter blodproppen ­skete det flere gange, at ­Martin von Haller Grønbæk lod sig indlægge akut uden grund, fordi han blev nervøs. I dag tager han ­hurtigt sit blodtryk med en bruger­venlig ­måler, tjekker tallene på ­appen og konstaterer, at alt fungerer normalt.

Hans holdning til ­beskyttelse af data om helbred er – måske lidt ­overraskende for en IT-jurist med speciale i data­sikkerhed – meget liberal.

”De negative aspekter af registrering overskygges af fordelene. Det skal ­ikke være pga. hensynet til privat­livets fred, at man ikke kommer videre med at ­dele og udnytte sundhedsdata. Og det skal ikke være sådan, at jeg ikke kan få ­behandling for en eller anden form for kræft, fordi jeg føler mig overvåget ­eller ikke vil have reklamer,” understreger han.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.