Træk vejret og andre gode mindfulness-råd

08-06-2016
2 min.

Træk vejret! Hører du til dem, der normalt glemmer at trække vejret, kan dette Andeby-råd redde alt i dit liv. Er du stresset? Træt? Sur? Bare træk vejret, min ven. Ind og ud, helt ned i lungerne. Du kender det måske derhjemme, når barnet, konen, manden og hunden for 28. gang i samme uge slæber mudder ind. Du mister tålmodigheden. Du glemmer at trække vejret. Du falder bevidstløs om. Barnet, konen eller manden ringer efter 112. Vagtlægen ankommer og giver dig ilt. Men det er for sent. “Åhh, havde nogen blot fortalt dig om vejrtrækninger,” hulker den tilmudrede ved din side.

Slå automatpiloten fra! Rutine er nemlig en totalt overvurderet evne. Især på en arbejdsplads. Hvorfor løse opgaver med den sikkerhed og selvfølgelighed, som netop rutine giver? Når man i stedet kan famle sig igennem, som var det første gang hver gang. Prøv blot næste gang du binder dine sko at være nærværende og tænke over, om højre eller venstre snørebånd skal være øverst. Tænk så over, hvordan du lukker døren og tager første skridt ned ad trappen. Ja, du kommer for sent på arbejde. Men du er mindful! Vil vi ikke alle foretrække at flyve med det fly, hvor en urutineret pilot slår automatpiloten fra for at give sig selv og passagerne en rigtig nærværs-/nærdødsoplevelse!?

Meditation! Ommm. Sid stille og vær nærværende. Ommm. Du prioriterer at være nærværende over alt andet. Riiing. Ja, det er telefonen. Du registrerer den, men du tager den ikke. Mærk nærværet i din krop. Riiing. Du registrerer, at det nok snarere er brandalarmen. Men du er stadig nærværende i din meditation. Riiing. De andre forlader lokalet, men du er stadig nærværende. Ffffssss. Nu er der ild i dit ben. Vær nærværende i smerten. Ommm.Stop den indre dommer! “Sikke noget bras Torben har leveret i den rapport.” “Hvor er det irriterende, at Gitte altid kommer for sent.” Har du den slags tanker om dine kolleger? Så lad være med at have dem! Og ja, det er da så simpelt: Bare stop med at tænke det, du tænker. Det er nemlig meget bedre, at dårlig opførsel går ubemærket hen. Lær at acceptere den dårlige adfærd hos andre, så kan du også acceptere den hos dig selv. Hvorfor skulle du egentlig aflevere kvalitet og komme til tiden? Vær mindful i stedet. Tænker du, at det er et tåbeligt råd? Så stop den indre dommer igen: Dømmer du rådet om at lade være med at dømme, bliver du aldrig mindful. Og du vil da hellere være mindful i stedet for sådan en sur dommertype, vil du ikke?

Slip kontrollen! Stop med at detaljestyre dit liv. Smid badevægt og kalender ud. Lad mails vente, spis kage dagen lang, onanér i kopirummet – eller ved dit skrivebord, hvorfor egentlig ikke? Træk på skulderen af den tjenestelige samtale, smid din fyringsseddel og skilsmissepapirerne ud. Lev i nuet! Nu, hvor du har mistet alt, har du heller ikke andet, du behøver at tænke på. Endelig kan du være oprigtigt nærværende.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.