Stor fremgang til Lykke

13-05-2016
2 min.

Jeg gik tværs over Israels Plads mod Torvehallerne for at købe nogle lune frikadeller sammen med min hund.

Pludselig var jeg omringet af tre forpustede drenge i 11-12 års-alderen.

”Må vi spørge dig om noget?” spurgte en af dem, han havde en blok i hånden og kuglepennen klar til at notere ligesom de to andre.

”Hvad er lykke?” spurgte han. Svaret var indlysende. ”Lykke er en dejlig hund,” sagde jeg og så ned på min smukke Flatcoated Retriever, der med tungen ud af munden gengældte drengenes ­anerkendende blik. Først så de overraskede ud, men kun et halvt sekund, så forstod de. ”Hvad er så nummer to?” spurgte drengen, mens alle tre noterede. Det var lidt sværere.

”En skøn sommerdag med sol,” sagde jeg. Igen nikkede de og skrev ned. ”Og nummer tre?” ”En sød kone,” faldt svaret prompte. Nu var jeg dækket ind.

De takkede høfligt for min hjælp. Hunden og jeg fortsatte mod målet, da næste hold kom stæsende. Tre piger. Fra Zahles skole, tænkte jeg – ude at interviewe til samme opgave.

Ganske rigtigt: ”Hvad er lykke?” spurgte en af dem, og jeg svarede nøjagtig som før. Pigerne gik i knæ, sagde nååårrrhh og klappede hunden. 

Med frikadellerne fra slagteren krydsede vi hjemad samme vej hen over den store, fine plads, og der gik ikke mere end et halvt minut, før et nyt hold spørgere fik øje på os.”Lykke er en dejlig hund,” gentog jeg og følte mig sjældent veltilpas over endelig at have uhindret adgang til at udbrede sunde, traditionelle værdier til en større kreds. I alt 9 eller 10 børn havde nu min mening på blokken. Jeg så for mit indre blik en undrende klasselærer analysere materialet:

Der er åbenbart noget om det: Menneskets bedste ven, ja. Og solskinsvejr, ja. Og en sød kone. Og jeg tænkte: Gad vide, om man kan stole på de bunker af undersøgelser, vi dag ud og dag ind præsenteres for i vores arbejde og i medierne. For ikke at tale om de allestedsnærværende meningsmålinger. I den grad behæftet med fejl. Står de folk mon også det samme sted og spørger?

Måske, for ved sidste folketingsvalg gik noget fuldstændig galt. Intet mindre end 130 målinger og exit-polls tog alle fejl om rød bloks fremgang og blå bloks tilbagegang. De kunne lige så godt have spurgt mig, så ville billedet have tonet klart frem: Stor fremgang til Lykke. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.