Skabte eget job i lille stationsby

24-05-2016
3 min.

Caroline Stokholm Clemmensen flyttede for fem år siden til Viby Sjælland. Hun blev hurtigt engageret i lokallivet og arbejder nu som leder for det kulturhus, som hun selv var med til at starte op.

”Carolineee!”, råber kvinden, der er ved at støvsuge baglokalet til kulturhuset i den lille stationsby tæt på Roskilde. Kort efter kommer Caroline Stokholm Clemmensen ned ad trappen fra førstesalen, hvor hun har sit kontor.

”Jeg har ingen dør på kontoret, og det er meget bevidst. Jeg skal være tilgængelig for de frivillige, der kommer i huset. Hvis jeg har større fordybningsopgaver, bliver jeg hjemme.”

Nede i stueplanet guider hun rundt i caféen med den lille sorte scene, hvor de bl.a. afholder koncerter. Bagefter viser hun den store hal bag huset og byhaverne, der sammen med forskellige legeinstallationer står badet i forårssolen. Det hele er en del af kulturhuset.

”Jeg flyttede til byen for fem år siden, og det irritererede mig, at der var et område af hovedgaden, der stod dødt hen. Lokalerne her var oplagte til at blive et kulturhus. Det sagde jeg højt til en journalist, som skrev en artikel, og så begyndte folk heldigvis at kontakte mig.”

Hun blev formand for den forening, der endte med at overtage administrationsbygningen fra et medicinalfirma, der var flyttet fra byen. Firmaet hed PharmaCosmos, og kulturhuset hedder derfor KulturCosmos.

I og omkring huset kommer gæster og frivillige for at spise, høre musik og foredrag, være kreative og meget andet. Alle arrangementer er drevet af frivillige, og Caroline Stokholm Clemmensen er faktisk den eneste ansatte. Hun føler sig dog ikke ensom, da der stort set altid er folk i huset, og den faglige sparring får hun gennem sit tætte samarbejde med forskellige fagligheder i kommunen. 

”Det, jeg fokuserer på lige nu, er at få skabt en klar og tydelig struktur, der skaber rum for det frie engagement. Generelt bruger jeg ikke ordet ’frivilligt arbejde’, fordi folk kommer og lægger et engagement, som gør, at de forhåbentlig også går glade herfra igen.” 

Hun niver sig af og til i armen over, at hun faktisk er lykkedes med at skabe sit eget job i lokalområdet.

”Men jeg plejer også at være hurtig til at trække mig selv ned på jorden igen. Jeg skal jo ikke sidde her og dyrke mit eget ego. Jeg præsenterer mig også sjældent som leder. Jeg siger hellere, at jeg er en del af KulturCosmos.”

Roskilde Kommune betaler for hendes løn og husets drift som et led i at udvikle Viby Sjælland og gøre byen mere attraktiv for tilflyttere. 

Hvad er husets vigtigste mission?

”At skabe sammenhængskraft i lokalområdet og gøre det til et fedt sted at bo med et rigt kulturliv.”

Hvor stor er Viby Sjælland? 

”Vi er omkring 5.000 indbyggere. Vi har vigende børnetal og mange fra det grå guld. Roskilde Kommune vil gerne have befolkningstilvækst herude, og dér er vi en af de vigtige brikker for tiltrækningskraften for potentielle beboere.”

Hvad er din baggrund? 

”Jeg har en bachelor fra CBS, hvor jeg læste tysk og europæiske studier. Jeg tog så det totale skift til RUC, hvor jeg læste Performance Design. Inden jeg havnede her, havde jeg nærmest gjort karriere i korte projektansættelser og havde nået at komme forbi flere kommunale projekter, Videnpilotordningen og foreningslivet. På forunderlig vis gav det mig præcis de erfaringer, som jeg har brug for her.”

Hvordan ser din fremtid ud? 

”Jeg er ansat på en toårig bevilling, så jeg har to år til at udarbejde en forankringsplan, så det forhåbentlig giver mening, at jeg fortsætter i min funktion. I forhold til huset håber vi, at vi kan udvide med det gamle mejeri, som ligger ved siden af os.”

Kommentarer

Anne Dorte Stagsted

31.05.2016 kl. 07.18

Hvor er det godt, at valgte at flytte til Viby :-)

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.