Giver gratis rådgivning til gældsramte

11-05-2016
2 min.

Mathias Nymann Nielsen er frivillig gældsrådgiver ved siden af cand.merc.-studiet. Han får ingen løn, men løser en vigtig opgave for borgere, der er havnet i økonomiske problemer. Det er et plus for både studieliv, netværk og cv.

Vi bruger flere timer på frivilligt arbejde. Antallet af danskere, der yder en frivillig indsats, er stabilt, men vi er blevet mere flittige i idrætsklubber, skolebestyrelser, krisecentre, lektiecaféer, musikfestivaller osv. end for blot to år siden, viser en ny rapport fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

En af dem er 27-årige Mathias Nymann Nielsen, der læser cand.merc.(sol.) på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet. Hver tirsdag kl. 13-17 er han frivillig gældsrådgiver hos Den Sociale Retshjælp, der yder gratis jura- og gældsrådgivning. På sin eftermiddagsvagt hjælper han gældsramte borgere med at skabe økonomisk overblik og få betalt af på regningerne.

”Her kommer ganske almindelige borgere, der har mistet grebet om deres privatøkonomi, fordi de er ramt af skilsmisse, sociale problemer eller misbrug. Det overrasker mig, hvor lidt der nogle gange skal til for at vælte læsset selv for velfungerende mennesker,” fortæller Mathias Nymann Nielsen.

I 2013 var han i praktik hos Den Sociale Retshjælp i forbindelse med afslutningen af sin finansøkonom-uddannelse. Efterfølgende valgte han at fortsætte som frivillig.

”Det er et rart sted at være. Her kommer mange unge mennesker som én selv, som man kan sparre med om de spørgsmål, man har i forbindelse med sit studieliv. Noget af det vigtigste for mig er afgjort at indgå aktivt i et fællesskab.”

Langt de fleste frivillige hos Den Sociale Retshjælp er studerende, der læser jura, økonomi eller erhvervsøkonomi, eller som er i gang med en uddannelse til finansøkonom eller financial controller. De får mulighed for at supplere teorien fra studiet med praktisk erfaring, samtidig med at de får udvidet deres professionelle netværk. Mathias Nymann Nielsen ser sit frivillige arbejde som et stort plus for cv’et.

”Det viser, at man er i stand til at kommunikere med mennesker på forskellige niveauer i samfundet og kan forklare kompliceret stof for folk, der har svært ved at forstå økonomi. Og det fortæller noget om éns personlighed og værdier: At der er andet, der betyder noget, end en fed løncheck,” siger han. 

Hvad hjælper du med?

”Jeg rådgiver private borgere, der har gæld. Jeg er deres sagsbehandler, som skaber overblik over, hvem de skylder penge, og kontakter deres kreditorer for at få lavet afdragsordninger.”

Hvorfor er du frivillig gældsrådgiver?

”Fordi jeg kan gøre en forskel for mennesker, der ikke har overskud til at tage fat på problemet og ikke har nogen til at hjælpe sig. Jeg er en form for redningskrans for dem. Det giver noget andet end fx at sælge mælk i 7-Eleven.”

Hvad tæller højt for dig, når du arbejder frivilligt?

”At det er fleksibelt, så man kan tilpasse vagterne til sit studie. Og selvfølgelig den gode, afslappede stemning, hvor man kan få en uformel snak med kollegerne. Her er et supergodt fællesskab og en del sociale arrangementer.”

Har dit job som frivillig gældsrådgiver indflydelse på, hvad du gerne vil lave, når du er færdiguddannet?

”Ja, mine fremtidige opgaver kunne eksempelvis være strategisk og ledelsesmæssig problemløsning i en HR-afdeling eller som konsulent, hvor en vigtig del af det er at tage hensyn til det menneske, du sidder overfor.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.