Bare det var mig - og godt det ikke er mig

25-05-2016
8 min.

Der er en særlig aura omkring managementkonsulenter. De ynder at sammenligne sig selv med elitesportsudøvere og går efter ’blodsmag’ i munden. I sin ph.d. har Line Kirkegaard undersøgt konsulenternes drivkraft.

En helt særlig aura
Kun for de bedste

Er det udelukkende dem selv, presset kommer fra?

Hvad kan slå dem ud af kurs?

Hvordan restituerer de?

Drømmen om noget helt andet
Samvittigheden nager

Den dårlige samvittighed kender konsulenterne også til – særligt når de igen og igen prioriterer jobbet.

”En af konsulenterne havde aftalt, at hun skulle ud og spise med sin kæreste og i biografen bagefter. Så ringer hun hjem og siger: ’Vi når ikke ud at spise først – vi mødes bare i biografen.’ Så ringer hun bagefter og siger, at hun heller ikke når biografen, men at de kan mødes på en bar senere. Det når hun heller ikke og må ringe og sige: ’Jeg når det altså ikke – vi ses bare i morgen.’ Hun kan godt se, at det er irriterende for kæresten, men hun ved, at det kommer til at ske igen. Så for hende handler det om, at hun fremover skal ringe første gang og aflyse det hele. Det handler ikke om, at hun skulle have lagt opgaven fra sig, så hun kunne være sammen med kæresten.”

Det næste skridt rumsterer hele tiden i hovedet af konsulenterne, og de ruster sig hele tiden til at rykke videre i systemet, siger Line Kirkegaard.

”Som en af partnerne siger: ’Det handler hele tiden om at optimere din markedsværdi, så din eksterne markedsværdi konstant er højere end den interne – det betyder, at du altid kan gå.’ De her folk er tilmeldt headhunterbureauer og går til jobsamtaler løbende. Og på et tidspunkt, når de får et tilbud, der er godt nok, går de fleste af dem ud i industrien – også pga. pyramidekulturen, der ikke giver plads til alle i toppen. De taler om ’windows of opportunity’ og sørger for at holde alle døre åbne. De bliver urørlige, for hvis du er så dygtig, har du altid mulighed for at gå til noget bedre.”

Tænker de ikke på bare at trække stikket nogle gange?”Jeg har talt med flest fra toppen i pyramiden. Og de siger, at de har så mange penge, at de i virkeligheden bare kan sige: ’Nu gider jeg ikke mere.’ De har fået en frihed, som de har kæmpet for – at stå midt i 40’erne og være fuldstændig økonomisk uafhængig. Men dem, jeg har talt med, har jo ikke gjort det. De bliver ved.”

De har simpelthen et grundlæggende behov for hele tiden at optimere, forklarer Line Kirkegaard.

”Inden for elitesport er der et endemål – her topper du på et tidspunkt. Men det gør du ikke som konsulent. Du kan hele tiden komme højere op. Det er et arbejdsliv, der hele tiden handler om, at du løser den næste opgave endnu bedre, endnu hurtigere og med endnu mere ansvar. Og hvis de stopper – hvad skal slutningen så være?”

Hvad står tydeligst for dig efter dine mange snakke med de her konsulenter?

”Kontrasterne. Af alle typer mennesker, jeg har talt med, er det kun dem, som har kunnet beskrive en kæmpe boblende følelse af lykke og liv, der bare bruser indeni, og samtidig har de fortalt om store smerter, længsler og afsavn.” 

 

Kommentarer

G

27.05.2016 kl. 15.38

Effektivt at ledere understøtter, at supermennesker sætter baren så højt - så kan man være helt sikker på, at de fleste af os når at blive "syge" af stress undervejs og må udskilles og udskiftes med andre supermennesker. Jo godt for dem, der vil det her og klarer skærene (med blodsmag i munden) - og mega ufedt for os andre, der forhåbentlig kan få beviljet sygedagpenge under vores rehabilitering. Jeg synes generelt, det er pisseærgerligt, at disse ekstreme konkurrencemennesker skal sætte standarden for os andre og hvad vi skal kunne levere ... at disse ekstreme typer skal være "the new normal", fordi det er sgu ikke normalt ...

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anne Petersen

28.05.2016 kl. 07.25

"Hvad de egentlig laver, fandt hun aldrig rigtigt ud af".
Ja det kunne være interessant at vide.
Lad mig komme med et bud: Strategiplaner og forretningsplaner der aldrig bliver udført, da konsulenterne mangler erfaring med den virkelige verden ude i virksomhederne.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rasmus Nicolaisen

28.05.2016 kl. 10.35

Det kunne da være interessant at vide, hvad de har arbejdet med? Det må vel være et meget nærliggende spørgsmål i forbindelse med sådan et interview?

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Grete

30.05.2016 kl. 21.00

Min kære mand og jeg er begge management konsulenter og udprægede konkurrencemennesker. Vi elsker vores jobs og vi arbejder gerne mere end 37 timer om ugen. Når man leverer følger der en fleksibilitet og et råderum med. Først og fremmet skaber vi værdi hos de virksomheder, der er vores kunder og det er en ekstrem motivation og drivkraft.
Og i øvrigt prøver vi at balancere i livets dilemmaee som alle andre.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Kadri Haufe

30.05.2016 kl. 21.47

Wow, et utroligt unuanceret billede. Det passer ikke for mange management konsulenter.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Bo Bischoff

31.05.2016 kl. 10.32

Det er nyttigt at skelne mellem journalistik og forskning. I denne afhandling er grænsen uklar for mig. men forskning skal vel også sælges. Jeg har arbejdet i en årrække som ledelseskonsulent og skønt jeg var noget fra toppen, genkender jeg ikke billedet - end ikke for hårdt pressede juniorkonsulenter. Det er givet at miljøet er usundt, omsætningshastigheden større og holdbarhedsperioden tilsvarende mindre. Mange ser jobbet som et springbræt/baptism of fire på vejen til bedre job, men Line Kirkegaards pensel er for bred og kulørt.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.