Typen af efteruddannelse svinger med alderen

27-04-2016
2 min.

Ledelseskurser er et hit blandt djøferne gennem hele deres arbejdsliv, men især hos de 36-45-årige. De yngre og ældre går efter fag-faglig opgradering. Ganske få går efter ’bløde’ kurser.

Djøferne bliver i høj grad ved med at efteruddanne sig gennem hele karrieren, og de fleste får opbakning fra arbejdsgiveren. I løbet af et år går syv ud af ti djøfere således til deres arbejdsgiver med ønsket om en eller flere typer efteruddannelse. Kun knap hver 10. af dem får ingen af ønskerne opfyldt. Det viser en Djøf-undersøgelse fra 2014.


Men mens de yngste og de ældste djøfere pudser deres fag-faglige kompetencer af, når de vælger efteruddannelse, er djøfere midt i karrieren er primært tiltrukket af ledelse. Det viser den seneste opgørelse fra Djøfs Kurser og Uddannelse.  


De helt klare topscorere hos djøferne er altså hardcore faglige kurser eller ledelse. Derimod går kun ganske få efter den blødere kategori ’personlig udvikling’. Forklaringen kan ligge både hos den enkelte og hos arbejdsgiveren, mener Thomas Graversen, chefkonsulent hos Djøf Karriere og Erhverv. 


”Jeg møder en del medlemmer, der har nået et vist niveau i karrieren, og som næsten pr. automatik tænker, at leder­vejen er det næste oplagte skridt. Men efter to minutters samtale viser det sig, at det egentlig slet ikke er det, de har lyst til, eller det, der motiverer dem.”


Thomas Graversen ser i det hele taget et mønster i, at mange djøfere tænker udefra og ind, når det gælder efteruddannelsesønsker.


”De tænker på, hvad der gør dem mest attraktive i arbejdsgivernes øjne, frem for at tænke på, hvad de gerne selv vil arbejde med.”


Det betyder også, at de har en tendens til at fokusere på det, hvor de ikke er så stærke.


”Så vælger de et Excel-kursus, selv om det overhovedet ­ikke interesserer dem. De lapper huller i stedet for at blive endnu bedre til det, de er gode til i forvejen. Men hvis man gerne vil arbejde med det, man er god til og det, der motiverer én, skal man måske i højere grad tænke det ind, når man vælger efteruddannelse,” siger Thomas Graversen.
Udfordringen kan så være at få arbejdsgiveren til at gå med på den. Historien melder nemlig ikke noget om, om kurser inden for jura, ledelse og organisation er storsællerter, fordi det er nemmere at få bevilget af chefen. Undersøgelsen fra 2014 viste i hvert fald, at blandt djøf-kvinderne var ’personlig udvikling’ den efteruddannelseskategori, som de hyppigst fik afslag på fra deres arbejdsgiver. 

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.