Stor vækst i private akademikerjob

13-04-2016
2 min.

I løbet af seks år er der skabt en hel masse nye akademiske arbejdspladser i den private sektor. Og især djøferne er eftertragtede. Det viser nye tal fra Djøf.

Der er stor efterspørgsel efter akademikere i den private sektor. Og der er særligt bud efter de samfundsvidenskabeligt uddannede.

Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Djøf har lavet på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

Mens der generelt set er forsvundet 135.000 fuldtidsstillinger i den private sektor fra 2008 til 2014, er der samtidig kommet 20.000 flere akademiske stillinger til.

Og det er især djøferne, der har fundet vej ud i den ­private sektor. Samfundsvidenskabeligt uddannede står for over 10.000 af de nye job. Dermed er der kommet 26 procent flere djøfere i de private virksomheder siden 2008. For humanister har stigningen været på 25 procent, mens gruppen af naturvidenskabeligt og teknisk uddannede akademikere er vokset med 14 procent.

Det er der såmænd ikke noget overraskende i, siger formanden for Djøf Privat, Allan Luplau.

”Vi har tidligere fået lavet undersøgelser både hos CBS og Rambøll, der viste, at jobbene til djøferne – og til akademikerne i det hele taget – var på vej. Den spådom har heldigvis vist sig at være rigtig.”

Men samtidig med at der er skabt mange nye job til akademikere i den private sektor, har stigningen i akademiske job på det offentlige arbejdsmarked været endnu større i ­samme periode. Allan Luplau tror og håber dog, at den udvikling vender de kommende år.

”Håbet bunder i, at væksten ifølge de politiske udmeldinger skal ske i den private sektor. Samtidig er der et naturligt stigende behov for højtuddannet arbejdskraft, fordi verden og dermed arbejdsopgaverne bliver mere og mere ­komplicerede.”

Her er jobmulighederne størst

Den største stigning af akademikerstillinger er sket inden for råstof, energi og forsyning. Men Allan Luplau vurderer, at særligt den finansielle sektor vil tiltrække flere djøfere i fremtiden – igen på grund af flere og mere komplicerede regler og dermed også mere komplicerede arbejdsopgaver.

”Men det er også min opfattelse, at servicesektoren har lukket vinduet op på klem for akademikere – og det vil vi selvfølgelig gerne hjælpe dem med at få åbnet endnu mere.”Allan Luplau peger på, at især CBS udklækker kandidater, der får en naturlig gang ind i den private sektor.

”De underviser og uddanner helt målrettet til det private arbejdsmarked, og derfor er de som skabt til at fylde det private erhvervsliv op med gode kandidater. Men vi kan også se, at uddannelser, der traditionelt har rettet sig mod den offentlige sektor, i stigende omfang indretter undervisningen, så kandidaterne lettere finder vej til den private sektor. Det lover godt for fremtiden,” siger Allan Luplau.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.