Jorden rundt

08-04-2016
2 min.

Cuba drukner i turister

I starten af foråret bekendtgjorde USAs præsident, Barack Obama, at det fremover vil blive lettere for amerikanere at rejse til Cuba. Fra 2014 til 2015 voksede antallet af amerikanske turister på øen med 77 procent, og Obamas lempelse af reglerne vil med al sandsynlighed forstærke den vækst. Det kan blive en alvorlig udfordring for den caribiske ø, rapporterer New York Times.

Den cubanske turistbranche er ganske enkelt ikke dimensioneret til den store efterspørgsel: Hotelkapaciteten er for lille, spisesteder har svært ved at skaffe vand og mad nok til at følge med, og lufthavnen i Havana er ikke stor nok til de mange gæster. Avisen melder om turister, der må vente i deres fly i fire-fem timer, før de kan komme ud.

Direktøren for Cuba Tours and Travel i Miami, Peter Sanchez, betegner turistinteressen som ”helt ufattelig” og understreger, at det ikke kun er amerikanere, der kommer: ”Det er også resten af verden, der vil se Cuba, før det bliver forandret,” siger han til New York Times.

Japan knytter kontroversielle bånd i Afrika

Efter sine mere end 28 år som præsident i Zimbabwe må Robert Mugabe kigge langt efter venskabelige forbindelser til de fleste vestlige lande. Bl.a. har en hårdhændet jordreform og anklager om menneskerettighedskrænkelser ført til en række EU- og USA-sanktioner mod Zimbabwe.

Ikke desto mindre inviterede Japans premierminister, Shinzo Abe, i slutningen af marts Robert Mugabe på besøg i Tokyo. Her lovede Abe at øge den japanske udviklingsbistand til Zimbabwe, mens Mugabe kvitterede ved at tilslutte sig Japans kamp for at omforme FN’s sikkerhedsråd, hvor japanerne ønsker sig en permanent plads.

Ifølge avisen Japan Times afspejler Shinzo Abes udstrakte hånd til Mugabe, at Japan føler sig presset af Kinas hastige investeringsfremtog i Afrika. 

Flere milliarder har fået rent vand

De seneste 25 år er der sket betydelige globale fremskridt, når det gælder adgangen til rent vand. I 1990 var det en mangel for 1,3 mia. mennesker – et tal, der i 2015 var faldet til omkring 650 mio. mennesker. I samme periode voksede verdensbefolkningen desuden med cirka 2 mia.I 1990 var der 23 lande, hvor mindre end halvdelen af befolkningen havde adgang til rent vand. Sidste år var der tre: Angola, Ækvatorialguinea og Papua Ny Guinea.

De seneste 15 år er det især gået fremad i Cambodia, Mali og Laos, hvor omtrent en tredjedel af befolkningen har fået adgang til rent vand.

Kilde: The Guardian

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.