Jorden rundt

28-04-2016
2 min.

Stor stigning i dødsstraffe

Mindst 1.634 mennesker mistede i 2015 livet, efter at de var blevet idømt dødsstraf. Det var 54 procent flere end året før, og antallet af henrettelser i 2015 var det højeste siden 1989. Det viser Amnesty Internationals seneste rapport om dødsstraf.

Rapporten opsummerer de henrettelser, som Amnesty har kunnet verificere, og rummer derfor ikke data fra Hviderusland, Kina og Vietnam, hvor dødsstraffe betragtes som statshemmeligheder.

9 ud af 10 fuldbyrdelser af dødsstraffe skete i Saudi-Arabien, Pakistan eller Iran. Alene sidstnævnte land henrettede mindst 977 personer, hvilket var en stigning på 31 procent siden 2014.

I løbet af året afskaffede Madagaskar, Fiji, Surinam og Congo alle dødsstraf, hvilket Mongoliet også har besluttet at gøre i løbet af 2016. Samlet set er det nu mindre en tredjedel af verdens lande, der anvender dødsstraf, skriver Amnesty i sin rapport.

På vej mod adiós til siestaen

Inden længe skal spanierne formentlig vinke farvel til de timelange frokostpauser. Står det til premierminister Mariano Rajoy, er den traditionsrige siestas dage nemlig snart talte. Det skriver The Independent.Oprindeligt blev den lange pause ved frokosttid indført for at skåne landarbejderne fra middagsheden, men er de seneste årtier blevet mindre og mindre udbredt. Samtidig er siestaen blevet kritiseret af både politikere og eksperter, og i 2013 anbefalede en kommission nedsat af parlamentet at afskaffe den. Begrundelsen var, at de lange arbejdsdage skader produktiviteten, ligesom de tilskrives en del af skylden for landets lave fødselsrate.

Spanien har stået i et politisk dødvande siden parlamentsvalget i december. De fire største partier kan ikke enes om, hvem der skal i regering, og er der ikke kommet en afklaring inden 2. maj, afholdes der nyvalg i slutningen af juni. Ifølge The Telegraph skal timingen af Rajoys forslag ses i lyset af dette mulige nyvalg, idet opinionsmålinger viser folkelig tilslutning til at stoppe siestaen. 

Bad og toilet er en mangelvare i Rumænien

31,2 procent af de rumænske husholdninger har hverken brusebad, badekar eller et toilet med træk og slip. Det fremgår af Eurostats nyeste opgørelse på området, som bygger på en undersøgelse fra 2014. Rumænien ligger markant højere end noget andet EU-land. Den næsthøjeste andel finder man således i Letland, hvor 13,3 procent må undvære bad og toilet i hjemmet.

Opgørelsen fra Eurostat viser dog, at der ligesom i de øvrige lande i Østeuropa er sket fremskridt de seneste år. I 2007 var det nemlig 41,2 procent af husholdningerne i Rumænien, der hverken havde badefaciliteter eller toilet.

Kommentér
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.