Studierelevante job giver forspring til nyuddannede

23-03-2016
2 min.

På KU har de fleste studerende et studierelevant arbejde. På AAU er det blot hver anden. I Nordjylland er der færre relevante studiejobs og mindre bevidsthed om, at studierelevant arbejde kan bane vejen til et ’rigtigt’ job, mener karriererådgiver.

På Københavns Universitet har ni ud af ti af de Djøf-studerende, der arbejder ved siden af studierne, et studierelevant job. I Aarhus er det mindre end syv ud af ti, og på Aalborg Universitet gælder det kun fem ud af ti.

Det kommer ikke bag på Bjørn Roed Jensen, fuldmægtig på Karrierecentret på Aalborg Universitet.

”Vi har en geografisk udfordring. Vi har fx ingen ministerier, og det tager to en halv time hver vej, hvis du har et studenterjob i Thisted Kommune og læser i Aalborg. En anden forklaring er, at mange studerende ikke er bevidste om, at relevante studiejob virkelig batter noget i forhold til at få det første job, når de er blevet kandidater.”

Når de studerende i Aalborg har job, er det oftere udtryk for, at de har brug for at supplere SU’en, end for, at de er karrieremindede, siger Bjørn Roed Jensen.

”Rigtig mange har allerede et studiejob, mens de går på gymnasiet, fx på en tankstation eller på McDonalds, som de slæber med sig videre, når de starter på universitetet. Men vi forsøger at prikke til dem og minde dem om, at det ikke kun handler om at tjene penge.”

En dimittendundersøgelse fra 2012 fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet viser, at 69 procent af dem med studierelevant job fik arbejde, før de var færdige med uddannelsen. Det samme gjaldt 40 procent af dem, der ikke havde haft studierelevant arbejde.

Vejen til det første job

I en Djøf-undersøgelse fra 2014, ’Sådan fik de jobbet’, tilkendegiver mange af de studerende, at studierelevant arbejde var det mest afgørende for, at de fik deres første job. Og i en anden undersøgelse, som Djøf har gennemført i samarbejde med Dansk Erhverv, er studierelevant job/praktik også den faktor, som arbejdsgiverne klart vægter højest, når de skal ansætte en nyuddannet.

I modsætning til Karrierecentret på Aalborg Universitet møder karrierevejleder Maibritt Jensen fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet mange studerende, der har et stort fokus på studierelevant arbejde.

”Det er min klare oplevelse, at de studerende går benhårdt efter studierelevante job. Jeg har lige talt med en studerende på andet semester, der allerede er ved at målrette sit cv til at få et job i konsulentbranchen. Dem, jeg møder, er meget opsøgende – og de får også de gode studiejob. Det er næsten lige før, de påtager sig for meget.”

Flere studiejob i den private sektor

I Djøf mener forsknings- og uddannelsespolitisk chef, Wenche Marit Quist, at et fokus på studierelevante job er en gevinst for alle parter.”Det giver de studerende en øget forståelse for, hvordan dét, de lærer, kan bruges i virkeligheden, og det øger markant deres mulighed for at få et job bagefter. For virksomhederne – særligt de små og mellemstore – er det en god måde at prøve en akademiker in spe af på, uden at det koster særlig meget. Og får vi flere akademikere ud i de private virksomheder, vil det løfte produktiviteten i hele landet.”

Men det kræver et bedre samspil mellem erhvervslivet og de studerende, mener Wenche Marit Quist.

”Det er utroligt, at begge parter sidder på hænderne, for det skader jo både de studerendes jobparathed og virksomhedernes produktivitet.”

Kommentarer

Emil Hansen

01.04.2016 kl. 11.25

Jeg synes at artiklen savner perspektivering til balancen mellem arbejde og studie. Artiklen er indirekte medvirkende til, at de studerende, der har fravalgt et studiejob, føler sig pressede til at overveje at tage et studiejob. For hvis man ikke har haft et studierelevant arbejde ved siden af sit studie, så er man statistisk set stillet ringere i forhold til at få sit første job efter endt uddannelse.

Det er som om at DJØF fuldstændig overser, at de studerende er blevet ramt af en fremdriftsreform, der kræver, at man studerer på fuld tid. Tilvalget af et studiearbejde gør, at den studerende står over for et valg. Vil man prioritere arbejdet eller studiet højest? Hvis man har valgt et studierelateret arbejde, så vil det gå ud over forberedelsen på studiet, medmindre man ikke ønsker et social liv ved siden af. Det er et faktum.

Det er dybt problematisk, at DJØF er medvirkende til at stresse de studerende med artikler som denne. Spørg blot Studenterrådgivningen om, hvor mange studerende der går ned med stress over det evige CV og karakterræs.

Måske skulle Wenche Marit Quist spørge sig selv, om politikerne med fremdriftsreformen har ønsket at signalere, at det er studiet der skal komme i første række?

Det er som om der er en total disharmoni mellem fremdriftsreformen og det antal af timer, som arbejdsgiverne forventer at den studerende ligger ugentligt. De fleste stillinger, såvel offentlige som private, har et ugentligt timeantal på mellem 15-20 timer. Det er helt hul i hovedet.

0 kommentarer
13
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Torben Vinter

01.04.2016 kl. 11.48

Jeg er enig med Emil i, at det er et kæmpe problem at der bliver sat fokus på større nødvendighed af studiejobs, samtidigt med at fremdriftsreformen buldrer ind over de universitetsstuderende.
Personligt har jeg nydt godt af at kunne tage 20ECTS for at kunne give den en ekstra skalle på studiejobbet, men de tider er desværre ovre nu. Derfor er der også brug for en kulturændring, så de nye studiejobs der bliver slået op maksimalt bliver på 10-12t/ugen. Det har Dekan fra det Samfundsvidenskabelige Fakultet Troels Østergaard også været ude og sige tidligere: http://politiken.dk/indland/uddannelse/ECE2668973/universitet-til-topchefer-skru-ned-for-timer-i-studiejobbet/

Det kunne være rart, hvis DJØF tog denne udmelding som sin politik, på samme måde som DJØF-studerende utallige gange har været ude og kritiseret netop fremdriftsreformens effekter. Også i artikler som denne.

0 kommentarer
7
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.