Kombinerer jura og psykoterapi

23-03-2016
2 min.

Kim Henningsen har foretaget flere store skift i sit arbejdsliv. Efter 20 år som lektor i jura på Københavns Universitet opfandt han et økologisk ukrudtsmiddel og blev iværksætter. Nu vil han i en alder af 66 år være psykoterapeut.

Kim Henningsen har to meget forskellige jobs. Som forretningsmand går dagene med møder i ind- og udland, telefonsamtaler og mailkorrespondance til langt ud på natten. Som psykoterapeut er dagene helt anderledes – enten med undervisning på Nordisk Gestaltinstitut eller samtaler med mennesker, der har brug for hjælp til at tackle livets udfordringer.

Arbejdslivet startede som jurist og lektor på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, hvor han underviste jurastuderende i familie- og arveret samt reviderede og opdaterede lærebøger.

”At undervise gav mig en enorm tilfredsstillelse, fordi jeg kunne bruge min kreativitet til at formidle et tørt og vanskeligt stof på en begribelig måde og opleve glæden ved at se de studerendes ansigter, når de pludselig forstod det, de havde læst hjemme.”

Det var en stor omvæltning, da han opsagde sin stilling efter 20 år og blev selvstændig iværksætter. Han havde købt et landsted med tre tønder land for at dyrke egne økologiske afgrøder, men kunne ikke finde et miljøvenligt ukrudtsmiddel. I 1998 havde han udviklet sit eget. I dag sælges det i otte lande.

Hvor andre på samme alder er begyndt at tænke på pension, har han i en alder af 66 år helt andre planer. Drømmen er at sælge firmaet og hellige sig arbejdet som psykoterapeut.

”Det er aldrig for sent at begynde på en uddannelse, opnå en ny indsigt eller bruge sig selv på en meningsfuld måde. For mig handler livet ikke om alder, men om nuet, for det er det eneste, vi har. Livet i kemikaliebranchen er meget krævende, bl.a. fordi der er så mange regler, der skal overholdes. Det tager typisk to år at få ukrudtsmidlet godkendt på et nyt marked. Jeg har derfor lyst til at sælge mit firma og koncentrere mig helt om jobbet som psykoterapeut.”

Uddannelsen som psykoterapeut tog han sideløbende med jobbet som forretningsmand. Interessen for psykoterapi opstod, da han selv gik i terapi i en vanskelig periode af livet.

Set i bakspejlet kan han tydeligt se den røde tråd fra juraen til den senere interesse for psykoterapi.

”Jeg har altid været optaget af at undersøge den menneskelige psykologi og finde ud af, hvad der kan hjælpe mennesker – uanset om det er at lære studerende kompliceret lovstof, at gøre vores miljø sundere ved ikke at bruge sprøjtegifte, eller det er at hjælpe andre mennesker med at løse deres personlige problemer.”   

Hvad har givet dig modet til dine karriereskift?

”Det har mere handlet om lyst end om mod. At finde mere mening med det, jeg gør, har været min drivkraft.”  

Hvad har været det sværeste karriereskift?

”At blive producent af et ukrudtsmiddel og pludselig stå i en branche præget af kemikaliegiganter på markedssiden og miljømyndigheder med deres endeløse krav på dokumentation på godkendelsessiden.” 

Hvordan er det at arbejde med psykoterapi i forhold til jura?

”Meget anderledes. Det kan slet ikke sammenlignes. Hvor jura er informationsviden, kræver arbejdet som psykoterapeut et autentisk nærvær og en umiddelbarhed, der ikke kun kan være intellektuelt styret.” 

Hvad giver det dig at være psykoterapeut?

”Jeg får lov at være ledsager på et andet menneskes indre opdagelsesrejse. Det er en belønning i sig selv.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.