Fem typer, du møder i den kreative proces

9.3.2016

af

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

De er kreative. De har hver sine kendetegn - og de er hver især mere eller mindre belastende. Her i klummen tegner Sanne Søndergaard et billede af fem af slagsen.

Type 1:

“Nu tænker jeg lige ud af boksen her”

Folk, der selv siger, at de tænker ud af ­boksen, tænker aldrig ud af boksen. De er så meget ­inde i boksen, at de har indrettet den til ­permanent bolig. Der findes mimere, der er mindre i ­boksen end disse mennesker.

Type 2:

“Jeg vil bare gerne høre mig selv tale”

Denne type har egentlig ikke noget nyt at tilføje. Han (for det er i ni ud af ni tilfælde en mand) vil blot ordnanere ud over andres idéer, så han kan bilde sig ind, at han faktisk har ­bidraget med input.

Bonusinfo: Hans storhedstid var på studiet, når han i form af et dårligt camoufleret spørgsmål gentog det, forelæseren lige havde sagt.

Type 3:

“Alt kan lade sig gøre”

Nej, det kan alt faktisk ikke. Der er budgetter og deadlines og fysiske love, der skal ­overholdes. Disse fantast-typer tvinger derfor andre til at trække den ildelugtende nej-hat ned over ­ørerne og være realister. Men ­konfronteres ­denne type mennesker med helt rimelige ind­sigelser mod deres storhedsvanvittigheder, ­tilføjer de blot: “… inden for rimelighedens grænser.”

Vedkommende har altså intet nyt sagt, men bare konstateret, hvad alle allerede vidste: At der er nogle rammer, og inden for dem skal ­opgaven løses.

Type 4:

“Skal vi ikke prøve noget med sociale medier?”

Det er underordnet, hvad emnet er. Denne type vil altid komme med “kreative” forslag om at få ting til at gå viralt. Går man dem på klingen, ­viser det sig dog, at de faktisk ikke lige helt ved, hvad “viralt” betyder.

Læg i øvrigt mærke til den helt bevidste brug af flertalsformen “vi”, der viser, at denne ­type ganske vist mener at have en genial løsning, men ikke ønsker selv at udføre noget arbejde.

Bonusinfo: Typen kan kendes på, at den ofte er klædt ud som ung.

Type 5:

“Jeg er ked af at skulle være hende med nej-hatten”

For det første: Nej, hun er ej! Hun elsker det. Ingen andre i verden smiler så meget, når de ­siger, de er ­kede af noget. Men hun er heller ­ikke en nej-hat. En regulær ­nej-hat forholder sig kritisk og ­realistisk til andres idéer. Dem er der desværre ­altid brug for (se type 3).

Nej, denne type har slet ikke æggestokke nok til rent faktisk at ­stille de ægte, ­farlige nej-­hatte-spørgsmål (“Har vi ­finansieringen i hus?” “Er det ­clearet med kunden?” “Hvem skal rent faktisk ­udføre ­arbejdet?”). Hun vil ­bare ­forsinke ­processen, så den ­aldrig slutter, og hun aldrig ­risikerer at ­skulle foretage sig noget som følge af den.

Bonusinfo: Ledere ­tilhører forbavsende ­ofte denne kategori.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Jakob Holdensen
7 år siden
Skal dette ikke stilles op i et excel-ark?... (Nej! Det var faktisk ment ironisk, som en kommentar til det absurde i at komme ting i kasser a la djøf'er)
Peter
8 år siden
Det er helt sikkert ment for sjovt. Men det er det egentlig ikke - snarere lidt pinligt. Alle faggrupper har deres at bidrage med - selv djøf'ere, selvom de også tit er uønsket blandt kreative. Det handler vel om respekt for hinandens faglighed og personlighed - så kommer vi alle længst. Og selvfølgelig kan denne artikel skrives både mere vittigt og præcist - prøv gerne igen. Det er svært....det kræver nemlig... kreativitet...