Sygeplejersken, der blev djøfer

10-02-2016
2 min.

Når Karen Steglich-Petersen og kollegerne planlægger det nye supersygehus i Nordsjælland, bruger hun både de økonomiske kompetencer, hun lærte på CBS, og de erfaringer, hun har som sygeplejerske.

For at finde frem til Karen Steglich-Petersens kontor på Hillerød Hospital er det nødvendigt med en tur forbi receptionen. Her tegner receptionisten en rød rute på et lille kopieret kort over sygehuset.

”Det er sådan noget, vi skal undgå på det nye hospital, hvor alting forhåbentlig bliver mere overskueligt,” fortæller Karen Steglich-Petersen.

Det nye hospital skal stå færdigt i 2020. Der skal bygges for omkring 4 milliarder på et areal, der svarer til 18 fodboldbaner. Hospitalet skal være akuthospital for 310.000 borgere i Nordsjælland.

Bag byggeriet står Projektorganisationen Nyt Hospital Nordsjælland, hvor Karen Steglich-Petersen er projekt-controller. Sammen med en række kolleger sørger hun for, at økonomien hænger sammen. Både i forhold til selve byggeriet, men også i forhold til driften bagefter.

Ud over at være cand.merc. i finansiering og regnskab er hun også uddannet sygeplejerske. Hun nåede at få en del erfaring på de mange hospitalsvagter, hun tog under studiet, og efter studiet arbejdede hun et halvt år som færdiguddannet sygeplejerske, inden hun læste videre på CBS.

”Jeg havde stadig mod på at studere og ville gerne læse et fag, der gjorde, at jeg kunne være med til at bestemme noget. Der tænkte jeg, at økonomi nok ikke var helt tosset.”

Hun tager dog stadig vagter som sygeplejerske en gang imellem, og med sin dobbelte faglighed har hun en rigtig god fornemmelse for de rammer, som hun sidder og planlægger for det nye hospital.

”Da jeg arbejdede som sygeplejerske, følte jeg, at det hele godt kunne gøres bedre. Der var så meget, der ikke fungerede optimalt: Administrationen, arbejdsgangene, arbejdsmiljøet og ventetiden for patienterne. Der manglede både helhedstænkning og planlægning. Det bliver forhåbentlig meget bedre på det nye hospital.”

Hun beskriver tankerne bag det nye sygehus som revolutionerende. Patienterne kommer mere i centrum og bliver drivende for arbejdsgangene.

”Noget af det vigtigste bliver, at alle patienter kommer til en samlet modtagelse, hvor de bliver vurderet af flere slags læger, så de forhåbentlig kommer hurtigere igennem systemet og slipper for at blive sendt rundt mellem flere afdelinger.”  

Er du den eneste med sundhedsfaglig baggrund i projektgruppen?

”Ja, men det almindelige sundhedspersonale bliver selvfølgelig involveret i vores mange brugerprocesser, og de kommer med rigtig fine input.” 

Hvad sker der med dig og dine kolleger, når hospitalet står færdigt?

”For det første bliver det jo megafedt at se det hele færdigt. Det betyder så også, at vi lukker ned, og at vi må ud og finde på noget andet at lave.” 

Hvorfor tager du stadig vagter som sygeplejerske?

”Nogle gange har jeg bare brug for at komme ud og få lidt jord under neglene. Ud og mærke virkeligheden. Det giver et perspektiv og også en motivation til at komme tilbage til kontoret, hvor jeg kan sidde og nørde med en kop kaffe og et Excel-ark.” 

Hvad er den største forskel på de to verdener?

”Som sygeplejerske aner jeg ikke, hvad der skal ske i løbet af vagten. Som djøfer ved jeg nogenlunde godt, hvad der skal ske i løbet af dagen. Desuden er den stress, man oplever som sygeplejerske, næsten umulig at forstå for andre. Det handler om liv og død på en helt anden måde, end når jeg arbejder som økonom.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.