En stærk offentlig sektor i hele landet

24-02-2016
2 min.

Ny formand gør op med medlemskritik af Djøf som ’kun for københavnere’. Der skal være statslige arbejdspladser over hele landet.

Sara Vergo er ny formand for de 23.000 overens­komstansatte Djøf-medlemmer – fra forskere til fuldmægtige – i Djøf Offentlig. Hun er 44, miljøplanlægger fra RUC, kommer fra et job som chefkonsulent i Næstved Kommune – og har to mærkesager.

Den ene er et samarbejde på tværs i Djøf om en stærk ­offentlig sektor – både med de offentlige chefer og med de privatansatte djøfere, ”som vi har fælles dagsorden med om fx karriereskift begge veje”.

Dagsorden nr. to er en stærk offentlig sektor i hele landet.

”Det er vigtigt, at der er attraktive offentlige arbejdspladser i hele landet. Det giver mulighed for at tiltrække og fastholde de gode medarbejdere – og giver flere karrieremuligheder for djøferne.”

Derfor er hun ikke udelukkende kritisk over for den politiske beslutning om flytning af statslige arbejdspladser – selvom hun på den korte bane ser store problemer med dén plan, som regeringen p.t. kører efter med alt for få penge afsat og truende videnstab.

”Men på den lange bane er det det ­rigtige. Der skal være spændende jobs til de dygtige og ambitiøse hoveder overalt i Danmark. Og der skal være jobs at skifte til. Ellers får vi ikke de muligheder for den rekruttering og mobilitet, som giver en stærk offentlig sektor fra Nakskov til Frederikshavn.”

Men hvad med de 1.500 djøfere, hvis job skal flyttes her og nu?

”Vi går på to ben. Her og nu handler det om at spænde et sikkerhedsnet ud under alle dem, som nærmest har fået en pistol for panden: ’Enten flytter du med, eller også er du ­fyret’. Dem prøver vi at hjælpe med at finde et nyt job – og det har mange heldigvis allerede gjort – eller aftale de bedst mulige vilkår for at flytte med.”

Djøferne må gribe i egen barm

Billedet af djøferne som kolde generalister med måleskemaer og spareknive har bidt sig totalt fast. Hvad vil du gøre ved det?”Jeg vil gerne prøve at få sat en fælles dagsorden med andre fagorganisationer i den offentlige sektor om respekt for hinandens faglighed og anerkendelse af alle medarbejderes arbejde. Syge­plejersker, sosu-assistenter og politibetjente oplever jo også mistillid og at blive tæsket på – hvis der sker en fejl, så er svaret straks krav om mere kontrol. Vi skal være sammen om at gøre den offentlige sektor til en attraktiv arbejdsplads. Det er vigtigt for hele samfundets udvikling med en dygtig og innovativ offentlig sektor.”

Men Sara Vergo vil også gribe i egen barm: Har vi djøfere været med til at fremelske et for stort bureaukrati?

”Vi skal være selvkritiske: Har vi djøffet det hele lidt for meget op? Regneark og regler kan ikke undværes, men det kunne være spændende, hvis vi i Djøf gik ind i nogle eksperimenter med at finde overflødigt bureaukrati. Det vil jeg rigtig gerne høre medlemmernes perspektiv på. Jeg har både store øren og stærke meninger og glæder mig til dialogen.”

Sara Vergo bor med mand og fire børn – 17, 14 og tvillinger på 8 – på et husmandssted uden for Vordingborg.

Kommentarer

Maybritt

24.02.2016 kl. 16.54

Hej Sara! Dejligt med en formand, der kan se tingene ud fra et samfundsmæssigt perspektiv og på den "lange bane". Det giver mere troværdighed i befolkningen. Der har været for meget fokus på, det økonomiske perspektiv i sagen. Alt skal ikke gøres op i kroner og ører nu og her. Tak for det.??????

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Winnie Larsen

29.02.2016 kl. 12.59

Dejligt med en formand som har et landsdækkende perspektiv. Vi er nemlig rigtig mange DJØFére som bor og arbejder "på landet" og er rigtig glade for det.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.