Studenterforening bliver til tænketank

04-11-2016
3 min.
De fire stiftere spænder over flere djøf-fag: statskundskab, cand.merc og cand.ling.merc. Foto: Petra Kleis

Fire unge kvinder står bag ny tænketank, der skal bløde fronterne op i skyttegravskrigen mellem landbrug og miljøforkæmpere.

Økologisk frilandskylling eller vakuumpakket frysekylling? Hvad lyder bedst? Ifølge Marie-Louise Thøgersen kommer svaret an på, om du vægter klima eller dyrevelfærd højest, da frilandskyllinger er større klimasyndere, fordi de bruger mere plads og spiser mere end de konventionelle kyllinger. For at få en mere nuanceret debat omkring miljø, klima, natur og fødevareproduktion har hun sammen med tre andre stiftet tænketanken Frej. Tænketanken laver sine arrangementer i samarbejde med Djøfs aktivitetspulje.

Hvorfor har I startet en tænketank?

”Vi begyndte egentlig som en studenterorganisation på Statskundskab i København. Vi var trætte af, at der ikke var fag om fødevarepolitik på studiet. Der var ét om miljø og ét om klima, men man kan ikke diskutere de to emner uden at tage fødevareproduktionen i betragtning, da omkring 30 procent af klimabelastningerne kommer fra landbruget. Vi lavede derfor flere debatarrangementer på studiet om fx pesticider og økologi. Der kom mere end 100 til alle arrangementerne. Vi fik forskere og interessenter til at komme og belyse sagerne fra flere vinkler.”

Hvordan?

”Fx i forhold til pesticider, hvor vi prøvede at se mere sagligt på sagen i stedet for bare at sige, at det er forfærdeligt at bruge dem. Hvorfor bruger man pesticider, og hvad er alternativet? Vi så både på produktionsvinklen og miljøvinklen for at få et nuanceret indblik i problematikken.”

Hvordan blev I så til en tænketank?

”Vi fik utrolig mange positive tilbage­meldinger fra både politikere, interesseorganisationer og forskere, der mente, at vi kunne drive dette til noget større. Det, vi havde gang i, var simpelthen for vigtigt og interessant til ikke at videreudvikle, og det er så blevet til Frej.”

Hvad er jeres mission?

”Vores mission er, at man samtænker hensynet til klima, miljø, natur og dyrevelfærd med produktionen af fødevarer. I dag findes der ikke en eneste aktør, der samtænker alle de her ting. Enten arbejder man for miljøet, for landbruget eller for dyrenes velfærd. Vi arbejder for det hele. Det er man nødt til, for der er ofte et trade-off mellem dem, og det er her, at man er nødt til at prioritere politisk. Der mener vi, at vi har en stor rolle at spille.”

Så I mener, at der er en fastlåst situation?

”Forholdet mellem landbruget på den ene side og klima- og miljøfolk på den anden minder mest af alt om en skyttegravskrig, hvor der ikke er den store forståelse for modpartens argumenter. Det handler for de eksisterende aktører om at please deres medlemmer. Der kan vi som en organisation uden medlemmer bedre forholde os sagligt til tingene og finde løsninger, der går på tværs af interesser og hensyn. Vi kan sige, hvad der er bedst for samfundet.”Er I ikke ret unge i forhold til at starte en tænketank?

”Vi ser det som en styrke, at vi er unge og naive og tør tænke tingene anderledes. Desuden har de eksisterende aktører på området stort set kun fat i gamle mennesker og svært ved at fange de unge. Der har vi en fordel.”

Hvordan er I opbygget?

”Ud over os fire stiftere har vi frivillige med forskellige studiemæssige bag-grunde tilknyttet, og vi har netop ansat Iben Krog Rasmussen (medstifter) som studentermedhjælper. For os er det vigtigt, at vi er tværfaglige, så vi ser tingene fra flere vinkler. Vi har også oprettet et Advisory Board, der tæller prominente medlemmer fra både universiteter, miljøorganisationer og landbruget.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.