Djøfere: Udflytning giver videnstab

30-11-2016
2 min.
At mange medarbejdere ikke har villet flyttet med til provinsen, har givet de flytteberørte styrelser et markant videnstab, vurderer medarbejderne. Illustration: Lightspring/Shutterstock

Otte ud af ti djøfere i de flytteberørte styrelser oplever, at deres arbejdsplads har mistet viden.

Regeringen indrømmede for nylig, at der er uacceptable problemer med sagspukler i én af de 50 statsinstitutioner, som skal ud af København. Det drejer sig om Natur- og Miljø­klagenævnet, som flytter til Viborg 1. januar, og hvor juristerne har sagt op i hobetal. Derfor får nævnet nu 23 mio. kr. til en taskforce med bl.a. frikøbte, erfarne eks-medarbejdere, så puklen kan afvikles.

Men i en ny undersøgelse, der omfatter samtlige 50 udflytningsberørte arbejdspladser, siger hver anden djøfer, at sagsbehandlingstiden er steget, og at kvaliteten er faldet. Og otte ud af ti djøfere siger, at deres arbejdsplads oplever videnstab.

”De tal kan næppe komme bag på nogen. Vi ved jo, hvor mange der siger op,” siger formanden for Djøf Offentlig, Sara Vergo. ”Vi vil holde skarpt øje med, om andre flytteberørte institutioner har behov for en ekstrabevilling fra regeringen for at klare presset. Man kan ikke forlange, at det enkelte ministerium bare skal stå alene med det. Vi så fra start af, at den her plan er underfinansieret.”

Har talt meget om videnstabet

I NaturErhvervsstyrelsen, som rykker 392 job til en ny enhed i Augustenborg på Als, bekræfter Djøf-tillidsrepræsentant Mikkel Stage billedet af videnstab og længere sagsbehandlingstid. Opsigelserne er tikket ind. ”Vi har talt meget om videnstabet i HSU det seneste år, og det har vores direktion også.”

Jette Petersen, direktør i NaturErhvervstyrelsen, maler heller ikke skønmalerier. ”Det er klart, at det er en stor opgave at flytte 400 job fra København til Sønderjylland. Vi er i gang med at rekruttere mange nye medarbejdere, og de skal læres op. Samtidig har vi mistet mange erfarne medarbejdere. Alt i alt betyder det, at der vil være en periode, hvor vi ikke kan levere på samme niveau som normalt.”

Hun understreger: ”Det er en udfordring, som vi arbejder fokuseret med at afhjælpe bedst muligt. Vi bygger op, så hurtigt vi kan, og har allerede nu ca. 200 medarbejdere ansat i Augustenborg.”

Udflytning har fordele og ulemper

Sara Vergo understreger, at udflytningerne både har en for- og en bagside.”Bagsiden er, at så mange mister deres job, fordi de ikke kan flytte med – selv om djøferne heldigvis er hurtige til at finde et nyt job. Forsiden er, at der nu er en masse andre djøfere ude i landet, som får chancen til at være med til at bygge noget helt nyt op.”

Siger du det sidste, fordi du ellers bliver skældt ud på nettet af vrede medlemmer ude i landet?

”Nej, det siger jeg, fordi det er Djøfs politik. Det har vi sagt fra dag 1. Vi skal stille regeringen til regnskab, hvis flytteprocessen medfører nedskæringer, giver dårligt psykisk arbejdsmiljø og ringere betjening af borgere og samfund. Men vi går ind for, at der skabes attraktive karrieremuligheder til djøfere i hele landet.”

Kommentarer

Gert Agger

02.12.2016 kl. 11.23

Denne sag har DJØF fuldstændig floppet som faglig org.

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Karen Jacobsen

02.12.2016 kl. 11.24

Det er klart, at det gør det i en periode, men det gør al omorganisering altså uanset om, det kræver fysisk flytning. Når kommuner og regioner omorganiserer er der også driftstab. Til gengæld får vi en mere ligelig fordeling af arbejdet på landsplan, og det er måske heller ikke så dårligt. Her i Aalborg står der mange kvalificerede folk på spring, der kan varetage arbejdet. Man kunne måske også overveje, om man skulle se, om man kunne få folk fra regioner og kommuner til at søge de nye jobs, på den måde kan arbejdsmarkedet udvikle sig

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Brian Kristensen

02.12.2016 kl. 11.35

Det er uacceptable omkostninger for styrelserne og for medarbejderne, punktum. Savner en langt klarere afstandtagen fra Sara Vergo i dette spørgsmål. Det er da strålende med arbejdspladser i hele landet, men sgu da ikke udført på denne måde, hvor man ødelægger de eksisterende faglige miljøer, som det kan have taget 10 eller endnu flere år at bygge op. Hvilke akademiske private virksomheder ville gøre dette mod dem selv?

0 kommentarer
4
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Niels Dengsøe

02.12.2016 kl. 13.54

Til DJØF og djøfbladet,
Jeg er fuldstændig enig i Gert Aggers kommentar. Hvorfor ser vi ikke beregninger på det videnstab, der opstår når vi hele tiden skifter regeringer og ministre? På mit område holdt den seneste minister ikke en gang i ét år! 8 ud af 10 svarer vel meget godt til dem, der har valgt ikke at flytte med. Kom nu med en mere nuanceret holdning til og dækning af udflytningen af statslige arbejdspladser.

0 kommentarer
4
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Søren

02.12.2016 kl. 14.06

Arbejdskraft og husleje er billigere når det flyttes ud af Kbh. Ligeledes vil en række øvrige omkostninger kunne sænkes når man ikke er i Kbh. Dermed vil der være økonomiske gevinster. Men det er klart at enhver organisation man beder regne på at save i egen gren kommer frem til at det ikke kan betale sig. Ligeledes vil det naturligvis give et dårligt arbejdsmiljø når vi flytter arbejdspladsen geografisk. Det kan man ikke processe sig ud af. Uanset om du flytter arbejdspladser fra Kbh til Jylland eller den anden vej.
Når man så samtidig spørger de berørte medarbejdere, som er oprørte over at skulle flytte, om arbejdspladsen taber viden - ja så giver svaret sig selv. Jeg tænker bare at det er sjovt at DJØF er så proaktive på at promovere dette hver gang der kommer et pip i den retning. Se bare overskriften i nærværende artikel. Måske hænger det sammen med at DJØF som organisation også er en organisation baseret i København. På den måde er DJØF-organisationen nok mere mentalt indstillet på at det er "synd" for dem der skal forlade København. Ligeledes vil der nok være stærke netværk mellem DJØF og de organisationer der flytter ud af Kbh. Dem i Jylland og på Fyn er nok "mentalt" lidt længere væk.
Summa summarum: Jeg er ikke overrasket over DJØFs holdning i dette synspunkt. Jeg ville nok bare have været positivt overrasket, hvis DJØF kunne have håndteret det bedre som organisation for alle medlemmer - også dem udenfor Kbh.

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Henrik Friis Bach

02.12.2016 kl. 15.42

Mon ikke videnstab, fald i kvalitet og længere sagsbehandlingstid snarere er en generisk konsekvens af forandring? Især hvis forandringen måske kommer lidt overraskende?

Men DJØF kan jo berige den diskussion ved at fortælle os, hvordan billedet ser ud, når der flyttes arbejdspladser TIL hovedstaden...

0 kommentarer
4
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rasmus Gjedssø Bertelsen

04.12.2016 kl. 17.47

Dette videns-"tab" er midlertidigt, og løses hurtigt. Kirkegårdene er fulde af uundværlige mennesker, og det er Københavnsområdet også.

Udflytningen løser det langt alvorligere permanente videns-"underskud" om resten af landet, der herskede før, og som bl.a. bidrog til at berige os med "det gule Danmark", etc.

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.