Djøfere: Udflytning giver videnstab

30.11.2016

af

Illustration: Lightspring/Shutterstock

Illustration: Lightspring/Shutterstock

Otte ud af ti djøfere i de flytteberørte styrelser oplever, at deres arbejdsplads har mistet viden.

Fakta fra undersøgelsen

82 % oplever, at arbejdspladsen rammes af videnstab

57 % oplever, at kvaliteten i opgaveløsningen falder/er faldet

50 % oplever, at sagsbehandlingstiden stiger/er steget

Tallene er fra en Djøf-undersøgelse med svar fra 976 flytteberørte djøfere. Undersøgelsen omfatter såvel ikke-chefer som chefer på udflytningsberørte arbejdspladser – og både dem, hvis job flytter, og dem, hvis eget job ikke skal flytte.

Regeringen indrømmede for nylig, at der er uacceptable problemer med sagspukler i én af de 50 statsinstitutioner, som skal ud af København. Det drejer sig om Natur- og Miljø­klagenævnet, som flytter til Viborg 1. januar, og hvor juristerne har sagt op i hobetal. Derfor får nævnet nu 23 mio. kr. til en taskforce med bl.a. frikøbte, erfarne eks-medarbejdere, så puklen kan afvikles.

Men i en ny undersøgelse, der omfatter samtlige 50 udflytningsberørte arbejdspladser, siger hver anden djøfer, at sagsbehandlingstiden er steget, og at kvaliteten er faldet. Og otte ud af ti djøfere siger, at deres arbejdsplads oplever videnstab.

”De tal kan næppe komme bag på nogen. Vi ved jo, hvor mange der siger op,” siger formanden for Djøf Offentlig, Sara Vergo. ”Vi vil holde skarpt øje med, om andre flytteberørte institutioner har behov for en ekstrabevilling fra regeringen for at klare presset. Man kan ikke forlange, at det enkelte ministerium bare skal stå alene med det. Vi så fra start af, at den her plan er underfinansieret.”

Har talt meget om videnstabet

I NaturErhvervsstyrelsen, som rykker 392 job til en ny enhed i Augustenborg på Als, bekræfter Djøf-tillidsrepræsentant Mikkel Stage billedet af videnstab og længere sagsbehandlingstid. Opsigelserne er tikket ind. ”Vi har talt meget om videnstabet i HSU det seneste år, og det har vores direktion også.”

Jette Petersen, direktør i NaturErhvervstyrelsen, maler heller ikke skønmalerier. ”Det er klart, at det er en stor opgave at flytte 400 job fra København til Sønderjylland. Vi er i gang med at rekruttere mange nye medarbejdere, og de skal læres op. Samtidig har vi mistet mange erfarne medarbejdere. Alt i alt betyder det, at der vil være en periode, hvor vi ikke kan levere på samme niveau som normalt.”

Hun understreger: ”Det er en udfordring, som vi arbejder fokuseret med at afhjælpe bedst muligt. Vi bygger op, så hurtigt vi kan, og har allerede nu ca. 200 medarbejdere ansat i Augustenborg.”

Udflytning har fordele og ulemper

Sara Vergo understreger, at udflytningerne både har en for- og en bagside.

”Bagsiden er, at så mange mister deres job, fordi de ikke kan flytte med – selv om djøferne heldigvis er hurtige til at finde et nyt job. Forsiden er, at der nu er en masse andre djøfere ude i landet, som får chancen til at være med til at bygge noget helt nyt op.”

Siger du det sidste, fordi du ellers bliver skældt ud på nettet af vrede medlemmer ude i landet?

”Nej, det siger jeg, fordi det er Djøfs politik. Det har vi sagt fra dag 1. Vi skal stille regeringen til regnskab, hvis flytteprocessen medfører nedskæringer, giver dårligt psykisk arbejdsmiljø og ringere betjening af borgere og samfund. Men vi går ind for, at der skabes attraktive karrieremuligheder til djøfere i hele landet.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Rasmus Gjedssø Bertelsen
7 år siden
Dette videns-"tab" er midlertidigt, og løses hurtigt. Kirkegårdene er fulde af uundværlige mennesker, og det er Københavnsområdet også. Udflytningen løser det langt alvorligere permanente videns-"underskud" om resten af landet, der herskede før, og som bl.a. bidrog til at berige os med "det gule Danmark", etc.
Henrik Friis Bach
7 år siden
Mon ikke videnstab, fald i kvalitet og længere sagsbehandlingstid snarere er en generisk konsekvens af forandring? Især hvis forandringen måske kommer lidt overraskende? Men DJØF kan jo berige den diskussion ved at fortælle os, hvordan billedet ser ud, når der flyttes arbejdspladser TIL hovedstaden...