Ministerium snupper ansattes fridage

19.10.2016

af

Illustration: Claus Bigum

Illustration: Claus Bigum

Juleaften er fremover en arbejdsdag i Social- og Indenrigs­ministeriet. Ministeriet vinder 20 årsværk på at fjerne en række fridage, mens fuldmægtigen taber 7.000 kr. om året.

Der er mørkt og tomt på din arbejdsplads den 24. december. Men du bliver alligevel trukket for en feriedag, fordi du ikke er på arbejde, mens juleanden bruner, og familien tænder for Disneys Juleshow.

Sådan bliver det i Social- og Indenrigsministeriet, som tæller store institutioner som Statsforvaltningen, Danmarks Statistik, Socialstyrelsen og Ankestyrelsen med til sammen 1.250 Djøf-medlemmer. For departementschef Sophus Garfiel stryger nu de såkaldt kutymemæssige fridage – jule- og nytårsaftensdag og grundlovsdag. Det er fridage, som man har haft så længe, at ingen nulevende kan huske, de ikke har haft dem.

Initiativet kommer ikke fra Finans­ministeriet, siger departementschefen til Djøfbladet; det er på hans eget initiativ. Men nu spekuleres der over, om ikke også de andre ministerier hurtigt kan finde på at plukke denne lavthængende frugt som led i de stadige sparerunder.

Sophus Garfiel vurderer at kunne hente cirka 20 årsværk hjem på kutymedagene. Set fra den anden side af bordet koster det – omregnet til lønkroner – en fuldmægtig 7.000 kr. om året selv at skulle betale for de mistede kutymefridage med feriedage. Det svarer til knap det halve af, hvad man fik i generel lønstigning ved den seneste overenskomst.

Utak er verdens løn

Tiltaget får ellers bundloyale embeds­mænd til at bruge uvant hårde ord.

”Personaleplejen i den offentlige sektor har nået et nyt lavpunkt,” lyder det fra Statsforvaltningen i Nykøbing Falster, hvor Djøf-tillidsrepræsentant Arne Madsen sidder.

Han påpeger, at de ansatte har knoklet for at få enderne til at mødes siden den store fusion i 2013, hvor de fem regionale statsforvaltninger blev lagt sammen. De har bl.a. opgivet deres årlige engangstillæg, rådighedsforpligtelsen udnyttes, og 18 er blevet afskediget i endnu en sparerunde her i 2016.

”Vi må sande, at man hylder prin­cippet om, at utak er verdens løn,” konstaterer han.

I departementet inde på Holmens Kanal konstaterer tillidsrepræsentant Nille Bregenov-Pedersen, at den sjette ferieuge er ved at blive ædt helt op.

”Sammen med andre lukkedage kan det her betyde, at hele éns sjette ferieuge og mere til skal bruges på bestemte dage, fordi vi her i departementet ikke har en flekstidsaftale, som gør det muligt at spare fleksdage op til lukkedagene.”

Nærmer sig chikane

Også de såkaldte lejlighedsfridage opsiges. Det er fridagene ved eget bryllup, sølv- eller guldbryllup, egen rund fødselsdag og flytning.

Bo Møller, specialkonsulent i Danmarks Statistik, mener, det nærmer sig chikane.

”Jamen, hvor mange kommer til at holde guldbryllup, mens de er ansat? Det er et tåbeligt tiltag. Men det skal ses i sammenhæng med, at ledelsen har sagt vores flekstidsaftale op og tilbudt os en ringere. Hele målet er, at vi skal aflevere nogle feriedage på dén her konto og dermed arbejde flere timer for samme løn. Det har ledelsen heller ikke lagt skjul på.”

En djøfer fra departementet, som gerne vil være anonym, har meldt sig ud af Djøf på grund af sagen.

”Djøf har været alt for henholdende, og det er først nu, de tilsyneladende gør noget aktivt,” siger vedkommende og forklarer:

”Djøf fik det i starten nærmest til at lyde som et teknisk spørgsmål – at fejlen er, at det skulle have været varslet individuelt til hver af os. Men det her handler jo om, at man rundbarberer de få goder, som en ekstremt fleksibel og motiveret medarbejdergruppe har tilbage.”

Motivationsdræber

Mads Fløe Holm, tillidsrepræsentant for de 400 djøfere i Ankestyrelsen og formand for Statssektorudvalget i Djøf Offentlig, opsummerer:

”Der er i statsadministrationen blevet skruet på alle knapper siden 2012 med afskedigelsesrunder, to-procents-grønthøster, krav om hurtigere sagsbehandling og kortere svartider, overenskomster, som lige med nød og næppe fastholder reallønnen – plus pres på vores flekstidsaftaler. Og nu dét her hos os, som hurtigt kan brede sig.”

Med de objektive briller på kan Ankestyrelsen spare fem årsværk på kutymedagene. Men Mads Fløe Holm mener, der er risiko for, at det kan koste mere den anden vej.

”Det her er jo en opskrift på at få motivationen til at falde. Folk vil blive mindre lempelige med lige at snuppe nogle mails eller læse en sag igennem om aftenen uden at skrive det op nogle steder.”

I Danmarks Statistik – hvor AC-klubben lige har stemt massivt nej til et udspil fra ledelsen om en forringet flekstidsaftale, som især vil påvirke special- og chefkonsulenternes fleksibilitet – er AC-fællestillidsrepræsentant Niels Pelle Wang-Holm enig.

”Afskaffelsen af kutymefridagene er bare ekstra brænde på bålet. Det er hele retningen, den er gal med. Vi er vant til at lægge en del timer ud over de gennemsnitlige 37 – vi er ansvarsbeviste og går op i vores arbejde. Så fleksibilitet er guld for os, men så sandelig også for Danmarks Statistik.”

Djøf: Nu går vi til Finansministeriet

Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig,­ stod for nylig over for en frustreret Djøf-klub i Social- og Indenrigsministeriets departement.

Hvordan var det?

”Det var ikke særlig sjovt. De var virkelig vrede. De forstår ikke, hvorfor man skal tage deres fridage, når de året rundt lægger så meget energi på deres job. De oplever, at nok er nok. Og det forstår jeg godt! Men de syntes ikke, at vi fra Djøfs side har kæmpet hårdt nok. Det gjorde stort indtryk på mig.”

Hvad gør du så nu?

”Vi mener sammen med AC, at det er et overenskomstbrud og går til Finansministeriet. Fridagene står ikke direkte i overenskomsten, men de flyder af den, som vi siger det teknisk. Det er et tyveri og en lønnedgang. Nu må vi forhindre, at det breder sig.”

Det er dårlig arbejdsgiveradfærd, siger hun.

”Det kan godt være, man vil vise ansvarsbevidsthed om statens budgetter, men det er så kortsynet, at det næsten gør ondt. Men hvis vi skal vinde den her sag, må medlemmerne stå sammen med os og blive i Djøf.”

Djøf og AC kører p.t. en voldgiftssag mod Skat, som også har opsagt kutymefridagene. Den forventes afgjort før nytår. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Claus Nielsen
7 år siden
Jeg tænker...at Djøf'erne nu bare prøver at smage den medicin, som de har smurt ud over f.eks. Folkeskolelærerne og gymnasielærerne de senere år. Tørre krokodilletårer herfra.
Anne Petersen
7 år siden
LO-forbundene har selvfølgeligt sørget for at få skrevet fridagene ind i overenskomsten. Men DJØF der organiserer landets jurister, og burde besidde den højeste ekspertise, har ladet stå til. Det kan man kalde en eklatant brøler. Hvordan kan det ske: DJØF er et misfoster af en gul fagforening. Hvorimod LO-forbundene har en - viser det sig - helt berettiget mistillid til arbejdsgiverne, og derfor sikrer sig ved at få fridagene ind i overenskomsten. Hvor er det bare ringe fagforeningsarbejde DJØF!