Skriv et CV der brænder igennem

27.1.2016

af

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nyt job? Få en headhunters bud på, hvordan dit CV skal se ud, hvis det skal skille sig positivt ud.

Hvis du taber den første side af dit CV på vejen, skal det sige så ­meget om dig, at den, der samler det op, får lyst til at tale med dig. Det skal simpelthen tryllebinde ­læseren.”

Sådan ser den helt overordnede skabelon ud for det gode CV ifølge headhunter Belinda Bramsnæs. Hendes budskab er, at CV’et er vigtigere end ansøgningen.

”Og det skal kunne stå alene. De fleste professionelle rekrutteringsfolk læser først CV’et, og hvis det fanger dem, læser de ansøgningen,” siger hun.

Fortæl om dine resultater

Belinda Bramsnæs har skrevet bogen ’Headhunterens ­guide til det gode CV’, og hendes anbefaling er, at du løbende opdaterer dit CV, så det ikke bliver for uoverskuelig en opgave, når du får brug for det. Og samtidig sikrer det også, at du ikke glemmer de resultater, du har opnået.

For lige netop dine resultater er afgørende elementer i dit CV, siger hun.

”Men den klassiske og største fejl er desværre, at ansøgeren glemmer at skrive, hvilke resultater og hvilket ansvar han ­eller hun har eller har haft. De skriver i stedet, hvilke arbejdsopgaver de har haft, og det ­siger altså ikke så meget.”

Mellem én og tre sider

Belinda Bramsnæs anbefaler, at du udarbejder et brutto-CV med information om alle dine tidligere job, uddannelser, fritidsinteresser, efteruddannelse og så videre. Og siden opdaterer du løbende med fx kurser, certificeringer og nye job. Ud fra brutto-CV’et skriver du et netto-CV, hvor du vælger de erfaringer og resultater ud, som giver mening i forhold til det job, du søger.

En anden fordel ved konstant at opdatere sit CV er, at du så kan bruge det som afsæt til en MUS- eller lønsamtale, siger Belinda Bramsnæs.

”Det betyder, at du har det ­hele præsent, når du sidder over for chefen, og du rejser dig også lidt mere i stolen, når du sort på hvidt kan se alle de resultater, du rent faktisk har skabt.”

Et CV kan fylde alt ­mellem én og tre sider, lyder tommel­fingerreglen fra Belinda Bramsnæs.

”Men det helt afgørende er, at hvert et ord er så interessant, at vi ­læser det hele fra ende til anden – som vi vil gøre med en god bog.”

 

Gode råd til dit CV
_

Brevhoved

Gør det så nemt for læseren som muligt. Skriv ikke, hvornår du er født – skriv din alder.

Hvis du har en spøjs e-mailadresse som nuserpigen@umail.com, så skift den ud med én, der er mere seriøs.

_

Stamdata

Dine fritidsinteresser er vigtige – men sørg for, at de danner billeder. ’Læser bøger’ eller ’løber’ siger ikke ret meget – skriv i stedet ’jeg læser bøger om tyske bygningsværker’ eller ’ jeg løber to gange om ugen i Sparta Løbeklub’.

Skriv kun de sprog, du reelt kan.

Hvis du er arbejdsløs, kan du skrive seneste beskæftigelse. Skjul ikke, at du er arbejdsløs – det er ikke nogen skam. Det kan endda være en fordel, fordi du kan starte med det samme.

Foto

I Danmark er det kutyme at indsætte billede. Brug et foto, der ser professionelt ud. Hellere intet billede end et dårligt pasfoto eller et feriebillede.

_

Personlig profil

Det er her, du virkelig skal bruge tid og tankevirksomhed. Det handler om at skrive noget meget præcist og målrettet, uden at det fylder for meget.

Vælg et par resultater fra dit liv, som er relevante for det job, du gerne vil til samtale på. Det, du skriver her, må ikke lade læseren tilbage med en masse spørgsmål. Hvis du kommer med en påstand, skal den underbygges.

_

 

Karriereoverblik

Et skema over din erhvervskarriere med de job og virksomheder/brancher, du har været i.

Skriv virksomhedens navn i dag – altså TDC og ikke KTAS. Har du haft en uforståelig titel, så oversæt den.

_

Karrieredetaljer

Her kan du gå mere i detaljen med, hvilke udfordringer og ansvar du har haft, og hvilke resultater du har skabt.

Det er ikke nok at skrive ’jeg har været ansat i DONG’ – skriv i stedet hvilken division, du har været ansat i, hvor mange medarbejdere der er, og hvad du har bidraget med. Skriv fx ’jeg var ansvarlig for et budget på 3,5 millioner…’.

_

Fritidsinteresser

En mere detaljeret beskrivelse end i toppen af CV’et. Fx: Frivillig i Røde Kors, hvor jeg hjælper flygtningefamilien xxx med …

_

Referencer

Referencer kan være udslagsgivende for, om du får jobbet eller ej. Vælg nogle, der giver et retvisende billede af dig, og som er relevante for jobbet. Tre referencer er nok. Referencer kan være chefer, kolleger, professorer, samarbejdspartnere, lærere, leverandører…

Kilde: Belinda Bramsnæs og hendes bog ’Headhunterens guide til det gode CV’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Anna
8 år siden
Jeg kunne have ønsket at artiklen havde brugt et lidt mere realistisk eksempel end en 'Direktør hos Accenture'. Selvfølgelig kan direktører også have brug for hjælp med deres CV, men for mig havde artiklen været mere brugbar hvis Belinda Bramsnæs tips var ført over på en mere normal lønmodtager/nyuddannet/arbejdsløs da det vel primært er dem, som har brug for hjælp til opsætte et CV, der brænder igennem...?
Ole Kirkelund
8 år siden
Det lyder absolut meget fornuftigt alt sammen. Det giver god mening, at et CV skal kunne kommunikere resultater fremfor at "liste" arbejdsopgaver. Uheldigvis er det lettere sagt end gjort, for hvordan definerer man resultater, og hvordan gør man krav på dem som sine? Det er lidt ligesom madopskrifter, der starter med: "Man tager et sølvfad".......:-). Den indstilling til resultater bærer præg af, at man kun har chefer for øje - chefer som typisk er vant til at tage resultaterne af deres medarbejderes samlede arbejdsopgaver som udtryk for deres egen personlige succes. For de fleste menige "indianere" er realiteten snarere, at man bidrager med sine opgaver til at skabe resultater sammen med sine kolleger. Altså opgaver er individuelle mens resultater typiske er noget kollektivt. Det er dét, som gør det så vanskeligt - og lidt abstrakt - at beskrive sit arbejdsliv i resultater. Derfor skal man heller ikke underkende værdien i at beskrive sine arbejdsopgaver i sit CV. I stedet for at fokusere så meget på resultater (som jo sjældent er ens egne) kan man jo også beskrive de arbejdsopgaver, man har løst på en måde, der fortæller om, hvilke kompetencer man derved har opnået - OG hvilke (nye) opgaver, man dermed vil være i stand til at løse. Altså - mine opgaver har givet mig kompetencer til .... osv. Dermed kan man (ligesom) med resultater give læseren en fornemmelse af, om man kan løfte det job, man søger. - Forresten er kompetencer, som man har opnået gennem sine arbejdsopgaver - jo også en slags resultater. Men - det var vist ikke dét, som Belinda Bramsnæs havde i tankerne. :-)