Fra velfærd til velstand

13-01-2016
2 min.

Vi har efterhånden en ­tradition for, at ­tusindvis af djøfere sætter ­hinanden stævne på den årlige Djøf nytårskur. I år er temaet velstand som forudsætningen for velfærd. Med nytårskuren understreger vi sammenhængen mellem økonomisk vækst i den private sektor og et veldrevet velfærdssamfund, hvor der er plads til og brug for alle.

Temaet flugter ­dermed med de store ­politiske ­diskussioner, som har fyldt meget i det ­forgangne år, og som også kommer til at dominere 2016. En af de helt store opgaver bliver at finde det bæredygtige svar på, hvad vi skal leve af i den fremtid, der på mange måder allerede er ankommet.

For vi står midt i nogle grundlæggende forandringer, hvor fremtidens ­arbejdsmarked på alle måder bliver ­mere intelligent i form af øget digitali­sering, disruption og automatisering. Det er store trends, der virkelig udfordrer vores vante måde at organisere ­arbejdet på.

Djøfere har en særlig forpligtelse til at være nysgerrige og søge nye løsninger, fordi vi ofte sidder med et stort ­ansvar for organisationen, hvad enten det er i en styrelse, en uddannelses­institution eller en privat ­virksomhed. Derfor skal vi som djøfere være på ­forkant med udviklingen og tænke ­længere.

Det gør vi blandt andet ved helt ­konkret at holde vores kompetencer ved lige gennem hele arbejdslivet.

De kandidater, der i år forlader universiteter kan se frem til at være på ­arbejdsmarkedet godt op i dette århundrede. For dem er det helt oplagt, at de tillærte kundskaber på universitet anno 2016 ­ikke i sig selv er tilstrækkelige de næste mere end fyrre år på arbejdsmarkedet. Prøv ­bare at tænke fyrre år tilbage og se den udvikling, der har været på djøfernes arbejdsmarked fra dengang og til nu. Fremover vil den udvikling givet fortsætte med fuld kraft.Så fremtidens ­intelligente ­arbejdsmarked handler ikke kun om kraftigere digitale ­løsninger ­eller nye arbejdsformer. Det ­handler i lige så høj grad om, at vi som samfund skal ­investere i forskning, uddannelse og livslang ­efteruddannelse, så alle får ­muligheden for at skabe værdi gennem et langt ­arbejdsliv.

Nu er dørene til 2016 i hvert fald slået op. Jeg håber, at vi hver især vil gribe mulighederne for at præge fremtiden til gavn for et stærkt og inkluderende fællesskab.

Jeg ønsker alle et godt nytår!

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.