Feltarbejde på byggepladsen

13-01-2016
2 min.

Antropolog Maja Nielsens arbejdsdage er en blanding af kontorarbejde og besøg på byggepladser. Hendes opgave er at optimere processerne i entreprisefirmaet Brdr. Pedersens byggeopgaver.

Djøfbladet fanger Maja Nielsen over telefonen, mens hun sidder i en skurvogn i udkanten af Nykøbing Falster. Hun er ude for at se på et skolebyggeri, som hun skrev en rapport om for nogle måneder siden.

”Jeg skrev om, hvor godt det gik med byggeriet, og nu er jeg ude for at følge op på rapporten og høre, hvordan det går nu. Jeg er på feltarbejde og interviewer byggelederen og formændene.”

Maja Nielsen arbejder med organisationsudvikling i det mellemstore byggefirma Brdr. Pedersen. Hendes jobtitel er forandringsagent. Hun kigger på de mennesker, der arbejder i virksomheden, og de processer, de arbejder med for at finde ud af, om der er noget, der kan optimeres. Firmaet ansatte hende, fordi de havde problemer med stress blandt medarbejderne.

”Noget af det første, jeg gjorde, var at gå ud og tale med jord- og betonmedarbejderne og tømrerne på byggepladserne.  Jeg fandt ud af, at højre hånd dårligt vidste, hvad venstre hånd gjorde. Der var ingen gennemskuelighed i forhold til, hvad der foregik på kontoret og ude på pladsen. Jeg lavede derfor et workshopforløb, hvor vi fik formuleret nogle titler, nogle roller og nogle opgaver. Vi fik opgaverne placeret ind under de relevante roller og fik skabt noget struktur.”

Det hjalp på stressen hos medarbejderne, selv om de ikke er kommet helt af med den endnu.

En stor del af hendes arbejde er at analysere de mange procedurer, entreprisefirmaet har i forhold til deres byggeopgaver.

”Lige nu fokuserer vi rigtig meget på opstartsprocessen i byggesagerne. Hvis den er i orden, kører meget af det andet også. Ud over mere tekniske mangler i processen kan det også være noget så lavpraktisk som mangel på toiletter eller kaffemaskiner på pladsen,” fortæller hun og griner.

Det første år i firmaet var hun ansat under Videnpilot-støtteordningen, men hun er nu fastansat uden støtte fra det offentlige. Som hun selv fortæller, kan en optimering på bare én procent af et byggeprojekt til 100 millioner kroner virkelig betale sig for virksomheden.

Er det et typisk antropolog-job?

”Det er ikke så unormalt at have med organisationsudvikling at gøre, men at være i byggebranchen er da lidt atypisk.”

Har I andre akademikere i firmaet?

”Vi har et par ingeniører, men jeg er den eneste bløde akademiker.”

Hvilke råd har du til at søge job i lidt atypiske virksomheder?

”Man skal ikke være bange for at se muligheden i det og forestille sig selv uden for sine normale rammer. Det at være antropolog i byggebranchen er faktisk ikke så meget anderledes end at være antropolog på fx Borneo.”

Hvad bidrager du med som antropolog i byggebranchen?

”Jeg fremhæver hverdagens banaliteter. I byggebranchen foregår alting i et højt tempo. Jeg sætter fingeren på nogle ting, siger ’hov-hov’ og får folk til at tænke sig lidt om.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.