Selvmonitorering skal være frivilligt og anonymt

25.8.2016

af

Illustration: Mikkel Henssel

Illustration: Mikkel Henssel

Hvad er Djøfs råd og holdning til selvmonitorering på arbejdspladsen? Vi har spurgt arbejdslivspolitisk chef Edith Jakobsen.

Er det en god idé, at medarbejdere monitorerer sig selv på arbejdspladsen for at opnå bedre sundhed?

”Det er positivt, at virksomheden er interesseret i medarbejdernes trivsel og velfærd, men den bør ikke bruge selvmonitorering som led i en vurdering af ansatte. Tilbuddet skal være frivilligt.”

Skal medarbejdere kunne få økonomiske eller andre fordele af at opnå bestemte aktivitetsmål som fx antal skridt om dagen?

”Et fitnessarmbånd opfatter jeg som et meget personligt udstyr og må aldrig blive et krav i forbindelse med éns ansættelsesforhold. Det bliver en glidebane, hvis teknologien bruges til at fremme en bestemt medarbejdertype, som fx ønsker eller er gode til at dyrke fitness og sport. Vi skal arbejde for et rummeligt arbejdsmarked, hvor der er plads til forskellighed.”

Er det ok, at medarbejdere sender personlige sundhedsdata gennem wearables og apps ud på servere, som ejes af private amerikanske og danske virksomheder?

”Det afgørende er, at oplysningerne bliver opsamlet og opbevaret i anonymiseret form, så virksomhederne kan holde øje med den generelle trivsel på arbejdspladsen, mens det kun er den enkelte medarbejder, der kan følge de personlige sundhedsdata.”

Bruger du privat apps eller wearables?

”Jeg har en skridttæller-app på min telefon, som jeg selv har downloadet af egen drift.”

Hvad er Djøfs råd til medlemmerne, når det gælder selvmonitorering på arbejdspladsen?

”Man skal bruge det, man selv synes giver mening, uden at føle sig presset. Og så er det vigtigt at være opmærksom på teknologiens begrænsninger i forhold til at sikre et godt arbejdsmiljø. Fokus på den enkeltes sundhed kan ikke stå alene. Forhold på arbejdspladsen har central betydning i relation til, hvordan man fx håndterer stress.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet