Servicesektoren står i stampe

10.2.2016

af

Foto: Djøf

Foto: Djøf

Regeringens embedsmænd har gennem et stykke tid været i gang med at støbe den kommende 2025-plan, der sætter perspektiverne for dansk økonomi.

Ingen kan naturligvis vide, hvad fremtiden bringer af teknologiske, ­arbejdsmæssige eller demografiske ­ændringer, men en langsigtet økonomisk plan er et godt udgangspunkt for de kommende politiske prioriteringer.

Vi skal som samfund blandt andet sikre, at ­flere får fodfæste på det private arbejdsmarked. Vi skal samtidig udnytte mulighederne i det, som nogen har døbt den fjerde industrielle revolution. Automatisering og digitalisering vil ­ændre arbejdsmarkedet, som vi kender det. Det er ikke nødvendigvis en trussel, men en udvikling vi skal have det bedste ud af.

Her kalder særligt servicesektoren på opmærksomheden. Det er ­desværre ikke en nyhed, at produktivitetsvæksten halter i servicesektoren. Det har Produktivitetskommissionen peget på. Og senest har Finansministeriet i januar understreget problemet i ­ministeriets økonomiske analyse om produktivitet og konkurrence: Der arbejdes for lidt med at øge produktiviteten i virksomhederne, og det går i sidste ende ud over velstanden i Danmark.

Vi har allerede set, hvordan nye forretningsmodeller udfordrer dele af servicesektoren. Airbnb og Uber har rystet markederne for henholdsvis hoteller og transport, og vi vil åbenlyst se mange flere disruptions fremover.

Derfor er det vigtigt at styrke de danske virksomheders konkurrenceevne og produktivitet. Det kan ske på flere måder. Ikke overraskende er jeg fortaler for den del af løsningen, der handler om flere djøfere i servicesektoren – og i den private sektor som helhed. Der er brug for vores kompetencer, hvad enten det handler om at udvikle nye forretningsmodeller, opdyrke nye markeder eller udvikle virksomheden.

I Djøf har vi gennem årene gjort meget med den virksomhedsrettede ­beskæftigelsesindsats. Og jeg er ­meget glad for, at vi i Djøfs bestyrelse har forlænget indsatsen til 2017. Nu kan Djøf fortsætte samarbejdet med brancheforeninger og virksomheder og dermed hjælpe til, at der kommer flere højt­uddannede i blandt andet servicesektoren. Til gavn for sektoren og for Danmark.

Jeg vil samtidig opfordre regeringen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen til at bruge ­2025-planen og de kommende vækstpakker til at ­give servicesektoren en hestesko, så vi en gang for alle kan få løftet produk­tivi­teten ind i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
HK Danmark
Frist 18. jun. 2023
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet