Fasthold talenterne

12-08-2015
2 min.

Kampen om fremtidens ­talenter er i gang og man skal som ­arbejdsgiver ­være vaks ved have­lågen for at til­trække de bedste med­arbejdere.

Det handler dog ikke kun om at ansætte talenterne, det handler i lige så høj grad om at fastholde og udvikle dem. Den opgave bliver i stigende grad et væsentligt element i enhver leders hverdag.

Det har man erkendt i staten, hvor det første program for topledertalenter er godt undervejs. Det er en vigtig indsats, der dog ikke kan stå ­alene. ­Både de offentlige arbejdsgivere og vi, der er ansat som offentlige chefer, er nødt til at skabe rammerne for, at alle medarbejdere i videst muligt omfang kan bruge deres talent.

Det er der tvingende gode grunde til.

For det første er der som nævnt kampen om fremtidens arbejdskraft. Det ­betyder, at alle arbejdspladser – også i den offentlige sektor – skal være attraktive og innovative, hvis de vil gøre sig håb om at tiltrække de dygtigste med­arbejdere og ledere.

For det andet står særligt den offent­lige sektor over for nogle særdeles komplekse problemstillinger i de kommende år, hvor der skal jongleres med forskydninger i demografien, ­høje ­forventninger til serviceniveauet og ­ændrede rammevilkår.

Det kræver, at der tænkes i nye ­baner og at der tages et opgør med særligt to former for uønsket kultur, der står i vejen for innovation og talent­udviklingen.

Den ene er en overdreven ”plejer”-kultur. Plejer er død, lyder et mundheld. Men det er desværre nok ikke tilfældet alle steder. Dernæst skal nulfejlskulturen ­også sættes udenfor ­døren. For plejer og nulfejl kan tilsammen tage livet af enhver ide, der stikker næsen frem.

Men det ved vi jo godt. Så spørgs­målet er, hvordan vi kommer skridtet videre?I Djøf Offentlige Chefer har vi valgt at sætte politisk fokus på udviklingen af det tværfaglige samarbejde på de offentlige arbejdspladser, så de forskellige faggrupper i højere grad ser og anerkender hinandens styrker. Det giver i sig selv nye perspektiver og løsninger på opgaverne og kan bidrage til at få ­flere af de mange forskellige talenter til at blomstre op.

Her har vi som djøfere en unik mulighed – og dermed også et ansvar – for at gå forrest, fordi vi ofte arbejder på tværs og har ansvar for tværgående opgaver.

Vi kan hver især gøre meget, som det også fremgår af artiklerne om talent her i bladet.

Jeg vil dog også opfordre alle offent­lige arbejdsgivere til at investere i ­talentprogrammer med et bredere fokus end på blot topledelse. For så vil den offentlige sektor stå stærkt i konkurrencen om fremtidens dygtigste med­arbejdere.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.