Fik job i første hug i Norge

26-05-2015
2 min.

Rune Gregersen arbejder som skattejurist i Stavanger, og det er hans oplevelse, at danskere er ligestillet med nordmændene, når de søger job i Norge. Og der er mange job at søge, siger han.

Hos Skatteetaten i ­Stavanger er de lige gået over til sommerarbejdstid, så alt, hvad Rune Gregersen ­arbejder over 35 timer om ugen, ryger direkte ind på flexkontoen. Om vinteren, hvor solen putter sig under horisonten, arbejder de til gengæld 38 trekvart time om ugen.

Siden august sidste år har Rune ­Gregersen arbejdet som skattejurist i den norske skatteetat svarende til Skat i Danmark – ’bare med et meget bedre ry’, som han siger.

Han har ellers aldrig haft planer om at arbejde i udlandet og var rigtig glad for sit job som advokat i et dansk advokatfirma. Men kæresten, der er ­arkitekt, kunne ikke finde job i Danmark og ­søgte mod Norge.

Hvis alt gik godt, var det aftalen, at Rune skulle følge efter. Og det gik godt, så et halvt år senere søgte han ­jobbet som skattejurist i Stavanger. ­Jobbet fandt han via en norsk jobportal. Han sendte en ansøgning på dansk, udformet som han ville gøre til en dansk virksomhed.

”Det er min fornemmelse, at de ­betragter danske ansøgere på lige fod med nordmænd,” siger Rune Gregersen.

Skatteetaten tilbød at betale hans flybillet, så han kunne komme til jobsamtale. Den varede en time og umiddelbart efter, fik han tilbudt ­jobbet.

Gode arbejdsvilkår

Rune Gregersen har rigtig fine arbejdsvilkår, synes han. Udover gode arbejdstider kan han motionere to gange om ugen i arbejdstiden.

”Generelt er der en meget afslappende stemning, men det er også ­meget spændende og udfordrende fagligt. Jeg ­tjener netto nogenlunde det samme som i Danmark - 510.000 norske kroner om året og har en trækprocent på 35 procent. Og fordi jeg er udlænding, får jeg yderligere ti procents skatterabat af alt, hvad jeg tjener under 400.000 kroner, ”siger Rune Gregersen.

Mange job at søge

Han er dog ikke sikker på, det ville gå helt så nemt, hvis han var gået efter et job i advokatbranchen.”Her tror jeg, sproget er en vigtig ­faktor. Samtidig kender jeg ikke loven og hele lovsystemet. Det vil nok være nemmere at få et job på et advokatkontor, hvis man allerede har boet og ­arbejdet i Norge.”

På Rune Gregersens kontor er der flere forskellige nationaliteter. Og han opfordrer andre, der gerne vil til Norge om at tjekke de norske jobdatabaser.

”Det er ikke vanskeligt, og der er ­gode muligheder i oliebranchen, hvor der primært bliver talt engelsk, men der er også mange stillinger i den ­offentlige sektor. Og ikke for at være diskriminerende, men så tror jeg, at mænd på godt 30, som jeg, er ­attraktive, for dem er der ikke mange af.”

Rune Gregersen er ikke sikker på, at han vender hjem til Danmark igen. 
Og som han siger:

”Én time med fly – så er vi i København.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.