Ekstroverte kan også være generte

12-05-2015
2 min.
Ekstroverte kan ikke sættes i bås som dem, der altid er udadvendte og elsker at være i centrum. Foto: Shutterstock

De er sociale, de er synlige, og de kan holde mange bolde i luften på én gang. Det er så nemt at være ekstrovert – eller er det?

Vi lever i en overvejende ekstrovert verden, og i mange jobannoncer bliver der ofte remset træk op, der kendetegner ekstroverte kandidater: højt energiniveau, entusiastisk, kan håndtere mange opgaver på én gang.

De ekstroverte må have en let gang i arbejdsgivet – eller hvad? Ikke nødvendigvis, lyder det fra managementkonsulent Anne Tang Thomsen fra Teglkamp og Co. Hun arbejder med udvikling af ledere, medarbejdere og teams.

Over halvdelen af os er ekstroverte, men nogle introverte forsøger også at agere som ekstroverte, fordi de tror, det er bedst, siger Anne Tang Thomsen.

”Men det er en fejlantagelse, at bare fordi man er ekstrovert, er arbejdslivet altid en leg.”

For det første er der forskellige grader af at være ekstrovert. Nogle er meget klart ekstroverte, mens andre er det i en mere moderat grad, og de kan sagtens have introverte træk, fortæller Anne Tang Thomsen.

”Det bliver nemt taget for givet, at en ekstrovert nyder at være i centrum. Men ekstroverte kan godt være generte og mangle selvtillid. For nogle af dem kan det også være en stor overvindelse at stille sig op og holde tale for en forsamling.” 

Ekstroverte kan også brænde ud

Som nævnt har ekstroverte typisk et højt energiniveau og er robuste i forhold til at kunne klare at have mange opgaver i gang samtidig. Men det betyder ikke, at de ikke kan brænde ud, siger Anne Tang Thomsen.

”De kan også rammes af stress. I nogle tilfælde kan de være utrænede i at lytte til den indre stemme, der siger, at de skal sætte tempoet ned, eller de kan risikere at blive overbrugt af andre.”

Ligesom de introverte bliver de ekstroverte nemt sat i bås, mener Anne Tang Thomsen. Fx kan ekstroverte blive opfattet som dårlige lyttere, siger hun.

”De har det med at bryde ind for at komme med kommentarer, når andre taler. Men det er dog ikke et tegn på, at de er dårlige lyttere, men snarere, at emnet har fanget deres interesse.” 

De spænder ben for sig selv

De ekstroverte kan også let blive opfattet som overfladiske, men det prædikat stammer måske fra, at de sætter pris på at have mange ting i gang på samme tid, mener Anne Tang Thomsen.

Der kan i det hele taget sagtens ske det, at det, der på den ene side kan være de ekstrovertes forcer, på den anden side kan spænde ben for dem. Det gælder for øvrigt også for introverte.

”Det er fx rigtigt, at ekstroverte ofte betegnes som socialt velfungerende. Men jeg har mødt ekstroverte, som kæmper med at støde andre fra sig, fordi de er for dominerende eller irriterende,” fortæller Anne Tang Thomsen. Storrum er ikke optimalt for ekstroverte

Og så er det en myte, at netop ekstroverte har det bedst i storrumskontorer, siger hun.

”Hvis du primært er orienteret mod den ydre verden, og der konstant sker noget spændende i rummet omkring dig, kan det være meget svært at finde rum til at koncentrere dig om at få løst dine opgaver.”

Anne Tang Thomsen fortæller til gengæld, at hendes mand, der er udpræget introvert, fint trives i et storrumskontor, fordi han har en eminent evne til at fordybe sig og lukke alt andet ude.

Så ligesom arbejdslivet kan være besværligt for introverte, kan det også være det for de ekstroverte, konkluderer Anne Tang Thomsen.

”Derfor er det vigtigt at have et nuanceret opfattelse både af de introverte og ekstroverte,” understreger hun.

3 kommentarer
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommenter

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Olav B. Hessellund

15.05.2015 kl. 18.15

- og søger man en stlling i djøf skal man klart nok være af den ekstroverte slags, se fx denne stillingsannonce, hvor djøf søger en kompetent rådgiver (djøf-bladet 09/2015):

"Som person er du skarp, udadvendt, kontaktskabende og effektiv."

Det er altså ikke nok, at du er klar i mælet - du skal være "skarp".

"Effektiv" er den eneste modificerende egenskab i denne sammenhæng - her kan den introverte også være med. Men bias'en er klar nok.

I øvrigt trist og udtryk for et fattigt menneskesyn, hvis disse skabelonagtige opfattelser af andre mennesker er styrende ved nyansættelser. Naturligvis kommer det også an på, hvilken stillingstype, der er tale om: Skal man være sælger eller analytiker?

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Alis

19.05.2015 kl. 15.15

gab... så har man hørt det med...efter at været udsat for de ekstroverte regimente i 50 år på arbejdsmarkedet - der er ikke til at komme til for ekstrovertes spidse albuer!!
Og et godt bud: de ikke synderligt vellidte mellemledere er ekstroverte - de elsker at komme frem og intet bider på deres selvfølelse... jooh, de er skuffede over ikke at være afholdte og elskede ogogog men alligevel er der intet,der trænger ind: det er som vand på gæs!
At introverte skulle elske storrumskontorer og "nyde" deres egen afsondrethed må være en meget lille særegen underafdeling :-) ..... og det er ikke introverte, der har fundet på den "sindssyge" idé med storrum ... sikkert et "regneark"!!
den introverte

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Kim Paulsen

22.05.2015 kl. 14.02

Vær dig selv! Dog svært i en verden som det danske arbejdsmarked præget af "en provinsiel bonderøvsmentalitet", der blokerer for de nøgterne vurderinger til virksomhedens bedste. Forskellighed kan udnyttes positivt. En målmand skal jo ikke være angriber. Hvor svært kan det være? Denne artikel næsten dokumenterer det latterligt niveau, som findes hos af de personer, som har ansvaret for rekruttering og forfremmelser.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.