Vi går mod lysere tider

29-04-2015
2 min.

Foråret banker på døren efter en grå vinter. Og på samme måde ser det endelig ud til, at vækstspirerne i Danmark er ved at vokse sig store og stærke. Det viser forskellige nøgletal om djøfernes arbejdsmarked.

Den gennemsnitlige ledighed blandt djøferne er faldet til 4,6 pct. og er altså på et lavere niveau end for befolkningen som helhed. ­Dimittendledigheden er stadig et alvorligt problem, men sidste år faldt ledighedskurven for sommerdimittenderne hurtigere, end vi har set i en 
årrække.

Andre tegn på vækst er de hundredevis af ­jobopslag, som Djøfs ­Jobunivers.dk har på­ ­hylderne. Eller meldingerne fra Djøfs rådgivning om et stigende antal medlemmer, der gerne vil have råd om ansættelseskontrakter. Eller de flere og flere ledige, der ønsker sparring om lønforventninger i forbindelse med ­jobsamtaler.

Det er alt sammen nøgletal og tendenser, der trækker i den rigtige retning. I sig selv er de væsentlige bidrag til diskussionen om, hvorvidt der ­uddannes for mange højtuddannede.

For der er brug for flere djøfere, så længe der er private virksomheder på tærsklen til bedre tider, der ikke har de rette kompetencer om bord. Problemet er blot, at mange virksomhedsledere ­ikke ved, hvad de går glip af i form af djøfernes kompetencer inden for blandt andet professionel ledelse, innovation og forretningsudvikling.

Det manglende kendskab hæmmer i sidste ende væksten og jobskabelsen.

Som Per Christensen, 3F’s formand, og Per Holten-Andersen, rektor på CBS, for et par uger siden skrev i Jyllands-Posten, så er akademikere og faglærte hinandens forudsætninger – fordi alt andet er tabt indtjening. Og da virksomhederne udmærket kender værdien af faglærte, handler det fortsat om at udbrede kendskabet til højtuddannede og deres bidrag til en virksomheds bundlinje.

Derfor vil vi i Djøf holde et vågent øje med landets jobcentre, der med den nye beskæftigelsesreform i høj grad skal tage udgangspunkt i virksomhedernes behov. Det er en vigtig opgave, der skal prioriteres politisk og administrativt. Derfor foreslår vi, at de eksisterende matchordninger, fx Innobooster og Akademikerkampagnen, skaleres op, så endnu flere ledige højtuddannede får et fast arbejde på det private arbejdsmarked.

Endelig fortsætter vi i eget hus ufortrødent den opsøgende virksomhedsindsats, som Djøfs bestyrelse indtil videre har investeret godt tyve millioner i. Indsatsen virker, men der er stadig et stykke vej til vores mål om at nedbringe dimittendledigheden til et normalt ledighedsniveau.

Den vej går vi gerne. For som formand for Djøf Privat ser jeg helst, at der er mindst én driftig djøfer i enhver dansk virksomhed – stor som lille.

Det giver mening for djøferne, virksomhederne og Danmark.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.