Værd at vide om MBA

29-04-2015
2 min.

Overvejer du at kaste dig over en MBA? Djøfbladet giver en kort introduktion til de forskellige muligheder.

MBA-programmer har normalt et bredt fagligt sigte og fører dig rundt i de klassiske erhvervsøkonomiske ledelsesdiscipliner som organisationsanalyse, HR, marketing, økonomistyring, regnskab og strategisk ledelse. De ­fleste MBA-programmer indeholder ­også valgfag og afsluttes med en større ­opgave. På visse programmer har du dog også mulighed for at specialisere dig i en særlig retning, fx inden for ­bæredygtighed, forandringsledelse, ­logistik eller teknologi.

Tre typer MBA-uddannelser:

Fuldtids-MBA: Tager på de fleste ­uddannelsesinstitutioner ét år. ­Visse steder udbydes den dog over to år. Du skal som minimum have to års erhvervs­erfaring.

Deltids-MBA: En populær måde at opnå sin MBA-grad på er gennem et deltidsstudie, mens du arbejder. Deltids-MBA’en kaldes mange steder for Executive MBA eller E-MBA og kræver mindst tre års erhvervserfaring og visse steder også ledererfaring. Undervisningen foregår som regel på fredage og i weekender en til to gange om måneden. Nogle E-MBA-programmer kan gennemføres på mellem 18 eller 24 måneder. Flere MBA-skoler udbyder dog også en fleksibel version, hvor du kan tage et modul ad gangen og udskyde de øvrige til senere. Du skal dog færdig­gøre det samlede studie inden for fem eller seks år afhængigt af skolen.

Fjernstudie: Endelig kan du også læse MBA som fjernstudie. Studiet gennemføres med næsten ingen eller ganske få konfrontationstimer.

Sådan bliver du optaget

Hvert MBA-program optager mellem 25 og 50 studerende om året, og for at blive optaget skal du sende en personlig ansøgning med forskellige udtalelser og anbefalinger. På mange MBA-skoler vil du derefter blive indkaldt til en personlig samtale og bedt om at gennemføre en test. Det kan være en GMAT (Graduate Management Admission Test, red.), der tester folks potentiale som MBA-studerende: Deres sproglige ­evner, skrivefærdigheder og den analytiske og matematiske forståelse.

Hvad koster en MBA?

Prisen på en MBA i Danmark svinger fra ca. 100.000 kroner for den billigste til 500.000 for den dyreste. Prisen dækker ud over udgifter til undervisning også rejseudgifter. Visse programmer har desuden indlagt et selvstændigt personligt lederudviklingsforløb i uddannelsen, som du betaler ekstra for.

 

MBA-uddannelser i Danmark

 

MBA er ikke en beskyttet titel og kan derfor i princippet udbydes af hvem som helst. Offentlige udbydere som universiteter og handelshøjskoler skal dog leve op til en række krav, og uddannelserne skal godkendes af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Private udbydere vælger normalt en eller flere internationale akkrediteringer som kvalitetsstempel for uddannelsen.

Private udbydere i Danmark:

 • Henley Management College. Privat engelsk uddannelsesinstitution med repræsentationskontor i København og Århus.
 • AVT Business School, København.
 • Business Institute, Aalborg.
 • IBA, International Business Academy, Kolding.
 • Edinburgh Business School, København.

Offentlige udbydere:

 • Copenhagen Business School, CBS,  København.
 • Aarhus Universitet Business and Social Sciences.
 • Syddansk Universitet.
 • Aalborg Universitet.
 • Danmarks Tekniske Universitet, DTU, København.
 • Niels Brock, København.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.