Hvem gider udkantsdanmark?

15.4.2015

af

Tag med ud på besøg hos fem djøfere, som bor 
og arbejder i det, vi kalder ’udkantsdanmark’.
Hør dem fortælle om deres valg og deres liv.

Udkantsdanmark eller vandkantsdanmark? Hvad, du kalder det, afhænger af syns­vinkel og af hvem, du mener, har definitionsretten.

Politikere, eksperter og medier diskuterer indædt, om vi ligeså godt kan afsige dødsdommen over ’udkanten’, fordi landets metropoler alligevel suger alt stof til sig som universets sorte huller.

Som med djøferne. Sidste år blev de spurgt i en ­undersøgelse ’Kunne du forestille dig at tage job i…?’.

Hver 10. satte kryds ved Esbjerg. Ingen destinationer i udlandet – fra Østeuropa til Sydamerika – fik færre krydser end Esbjerg.

Beskæftigelsesborgmesteren i Københavns Kommune, Anna Mee Allerslev (R), lovede da også for nylig på en jobmesse, at hun aktivt vil sende nogle af kommunens mange unge ledige akademikere på job­jagt i Norge, Tyskland og Kina.

Men måske vi overser mulighederne vest for ­Valby Bakke.

Prognoserne siger, at akademikere i fremtiden får sværere ved at få job i det offentlige. Jobvæksten vil ske i det private erhvervsliv, som i højere grad ligger spredt ud i landet. Så der skal de unge djøfere ud og sparke døren ind, og det prøver Djøf at hjælpe dem med.

”Vi ved fra vores undersøgelser, at djøferne er blevet både mere villige til at flytte og til at pendle,” 
siger Gert Nielsen, chef for Djøfs Job & Erhverv.

’Udkanten’ skal samtidig selv gøre mere for at hente unge akademikere til sig. Akademikerforbundenes paraplyorganisation efterlyser fx, at virksomhederne giver de storbyvante akademikere fleksibilitet til fx
at pendle i en periode, så de kan prøve livet i pro­vinsen af.

Og måske ligger udkanten ikke altid, hvor vi tror.

Måske skal vi til at droppe de fastlåste forestillinger om, hvad der er provins og udkant, som statskundskaber og tidligere politiker Pernille Blach Hansen, der er topchef i Grundfos i Bjerringbro, ­foreslår.

For verden er blevet virtuel, og de spændende ­udfordringer og globale jobs kan sagtens uden for de store byer i verden. Begreberne center og udkant ­giver slet ikke mening, når man arbejder i en global koncern og en global verden, fastslår hun.

Langt de fleste djøfere bor i og omkring storbyer. 62 procent af de erhvervsaktive Djøf-medlemmer har fx postnummer i Region Hovedstaden.

Djøfbladet er taget ud i landet og har besøgt nogle af de yngre djøfere, som har valgt at bo og arbejde i det, vi kalder Udkantsdanmark eller Vandkantsdanmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Susanne Jylov
8 år siden
Ifølge en rapport fra 2013, lavet af Dansk Erhverv, er Køge, hvor vi ligger, http://www.dddretail.com, at betegne som en udkantskommune og det er kun knap 30 km fra KBH. Men vi må se i øjnene, at der nok er et snert af sandhed i det. For på trods af både S-tog og motorvej næsten lige til døren, kan vi også mærke, at det kan være svært at tiltrække arbejdskraft.