Den rette reol

17.4.2015

af

Foto: Morten Hornum

Foto: Morten Hornum

Åh gud. Skulle jeg i virkelig­heden have læst sociologi?”

Alle de tanketumlerier. Jeg ved ikke med dig, men jeg brugte lang tid på at finde mig til rette på mit eget studie. Og jeg tror, at mange står i bokseringen med samme spørgsmålstegn: ”Er lige præcis dét her rigtigt for mig?”

Men spørgsmålet er vel egentligt, om der er ét studie, der er rigtigt? Og svaret er nok ikke ­enten-eller, men både-og.

Mit udgangspunkt er dermed ikke dig, som er vild med selskabsret og har en stålsat idé om, at det er det, du skal i fremtiden (og hvor har jeg dog altid beundret din slags). Nej, jeg skriver til den store gruppe af unge, som er usikre på, hvad de lige præcist brænder for. Man ved måske, at det skal være ”noget med formidling”, men om det lige skal være journalistik eller et kommunikationsstudie på CBS eller RUC er uklart. Virkelyst og læringsappetit er der nok af. Livretten er bare ikke fundet endnu.

Og hvis din udfordring er, at det ­ikke er ét særligt område på et specifikt felt, som giver dig højt hår, kan du også ­tørre sveden af panden. Svaret kan være, at du ikke skal finde din plads på en hylde, men snarere opdage dit reol­system. Måske er du generalist. Og i så fald må du ikke piske en stemning op over din usikkerhed, men acceptere den som et livsvilkår.

En generalist trækker især på sin grundfaglighed, og den skal du nok få, ­uanset om du vælger folke­sundhedsvidenskab eller økonomi. Og netop den kombination trækker jeg frem for at understrege to pointer: 1) Du kan specialisere dig på dit studie, og 2) Læringen stopper ikke nødvendigvis ved dimission.

Hvis du læser økonomi og opdager, at sundhedsfaglige problemstillinger er ’right up your alley’, så er der ingen, som holder dig tilbage for at modellere dit studie i den retning. Og i det 21. århundrede med alverdens andre muligheder for læring uden for de gamle institutioner ligger en verden af viden stadig for dine fødder. Også når specialet er ­afleveret.

Så til jer, der ikke er enten-eller, men snarere både-og: Hav is i maven og ­accepter, at man ikke altid kan vide sig sikker. Til gengæld garanterer jeg, at hvis du kaster dine kræfter i dit studie og fodrer den nysgerrighed, som er den afgørende præmis for al læring, så skal du nok nå frem til rette reolsystem. Der er også lidt mere plads at ­boltre sig på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet