Udlånt til affaldssortering

25-03-2015
2 min.

Hvis Lars Aabo Frandsen arbejder effektivt i en uge, har han tjent sin månedsløn ind. Han er udlånt af Halsnæs Kommune til at være eneste akademiker i affaldssorteringsfirmaet DeNova.

Vi er i et gammelt industrikompleks i Frederikværk i det nordlige Sjælland. Før i tiden producerede De ­Forenede Jernstøberier oliefyr og brændeovne her. Nu bruger DeNovas 13 ansatte pladsen til at genbruge og sortere gammelt jern, jord, plastik, træ og meget andet. 

”Du må endelig ikke kalde det skrald - det er nemlig affald,” pointerer Lars Aabo Frandsen, som allerhelst kalder ´skraldet´ for ´råvarer´, for det er sådan, de ser på det i firmaet.

Da han så på kommunens intranet, at DeNova søgte en akademiker til at komme og hjælpe dem i tre måneder, og at kommunen samtidig var klar til at give ham orlov, tænkte han straks, at det var noget for ham.

Nu sidder han så og skriver ansøgninger til fx miljøgodkendelser og ­planer for opførelse af nye anlæg.

”Jeg har siddet på den anden side af bordet i forskellige kommuner i de sidste 18 år og blandt andet lavet miljøgodkendelser, så det er jo et system, jeg kender ret godt. Jeg har endda ­lavet to godkendelser for virksom­heden her på et tidspunkt.”

Han fortæller, at virksomheden ­normalt bruger eksterne rådgivere, når de skal have lavet den slags arbejde. 

”Min månedsløn svarer cirka til, hvad en ekstern rådgiver får for en uges arbejde. Det betyder, at hvis jeg kan levere en uges rigtig godt arbejde på en måned, så har jeg stort set tjent min løn hjem.”

Han understreger desuden, at det er en stor fordel for firmaet, at han ­hele tiden er der og derfor har en langt større føling med dem og deres ­behov end en ekstern rådgiver, som typisk højst kommer forbi firmaet en dags tid.

Ud over at skrive ansøgninger hjælper han også med at optimere DeNovas forsøgsanlæg, hvor de laver plastik og dæk om til benzin, diesel og olie.

Hvor lang tid har du været i DeNova? 

”Cirka to måneder, så jeg har en måned tilbage, inden jeg skal tilbage til kommunen. Vi forlænger dog muligvis med en måned til.”

Hvordan har du oplevet miljøskiftet?

”Jeg er hverken blevet overrasket eller har fået et kulturchok, men det har absolut været forfriskende at komme ud og opleve noget andet. Jeg kan kun anbefale andre at prøve det, hvis de får muligheden.”

Hvordan gør en akademiker et godt indtryk på en mindre virksomhed som DeNova?

”Det vigtigste er at tale hverdags-dansk i stedet for akademisk. Hvis du gerne vil arbejde sådan et sted, så prøv at se, om du kan få en lille rundvisning på virksomheden, og prøv at byde ind med noget, du kan hjælpe dem med. Husk hele tiden at holde det nede på jorden.”

Er der andre akademikere i virksomheden?

”De andre har mere håndværksmæssige baggrunde. Jeg er den eneste, der har en akademisk uddannelse.”

Lars Aabo Frandsen er cand.scient. i kemi og miljøbiologi og har en master i miljø- og energiret.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.