På stoffer i arbejdstiden

25-02-2015
2 min.

Maj Witte og Lea Trier Krøll skrev sociologi-speciale om, hvordan brugen af euforiserende rusmidler i hverdagen spiller sammen med opfattelse af tid på arbejdet.

Gennem opslag i djøfbladet, Magister­bladet og på Facebook fandt de to specialestuderende fra Københavns Universitet frem til danskere i arbejde, som alle tager eller har taget euforiserende rusmidler i hverdagen.

Hvad undersøgte I?

”Helt specifikt kiggede vi på, i hvilke situationer euforiserende rusmidler kan medvirke til at ændre oplevelsen af tid i arbejdet.”

Hvordan gjorde I?

Vi interviewede 16 personer, der bruger eller har brugt euforiserende rusmidler. Vi fokuserede på deres brug i relation til arbejdslivet. Vi kiggede ikke på, hvorfor de gør det, men helt konkret på, hvilke oplevelser deres brug giver dem i forhold til deres arbejde.”

Hvad fandt I frem til?

”At tidsoplevelser i arbejdet kan forstærkes eller på andre måder ændres. Det kommer an på, hvilke rusmidler man bruger. De virker jo forskelligt, men det kommer også meget an på situationen og den indstilling, som brugeren har til det.”

Hvordan ændres tiden?

”Tiden kan for eksempel opleves som at gå hurtigere, eller det føles som om, at man har mere tid.”

Kan I fortælle om nogle af de informanter, I fandt gennem djøfbladet?

”Der var blandt andet to jurister. Den ene tog Modafinil, som er receptpligtig medicin til behandling af narkolepsi. Han tager det for ikke at mærke træthed, så han kan koncentrere sig om sit arbejde i de perioder, hvor han har rigtig meget at lave. Typisk sene arbejdsdage, hvor medicinen lukker ned for kroppens rytmer og behov for mad og søvn. Han gør det, fordi han ser sit arbejde som vigtigt og spændende.”

Og den anden jurist?

”Hun ryger en joint hver aften, når børnene er lagt i seng, og så læser hun sine sager igennem. Hun ser det som en fordel at ryge cannabis, fordi hun bedre kan fokusere på sagerne og lægge stressen på hylden.”

Var der noget, der
overraskede jer?

”Hvor velovervejede og nuancerede brugerne er omkring deres brug, og det at brugen af rusmidler også kan opfattes som positivt for arbejdet. Normalt forbinder man jo rusmiddelbrug med noget, der fjerner kontrol og skaber
kaos.”

Er det et samfundsproblem?

”Det tager vi ikke stilling til. Vi videreformidler informanternes oplevelser, som er, at det i situationen kan opleves som en fordel for arbejdet at tage rusmidler.” 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.