På stoffer i arbejdstiden

24-02-2015
2 min.
Specialestuderende skriver om danskere, der tager rusmidler i forbindelse med jobbet, fordi de gerne vil kunne arbejde i endnu længere tid og endnu mere fokuseret. Foto: Shutterstock

To specialestuderende har fundet frem til danskere, herunder to jurister, der tager euforiserende rusmidler i hverdagen.

Gennem opslag i djøfbladet, Magisterbladet og på Facebook fandt de to specialestuderende Maj Witte og Lea Trier Krøll  fra Københavns Universitet frem til danskere i arbejde, som alle tager eller har taget euforiserende rusmidler i hverdagen.

Hvad undersøgte I?

”Helt specifikt kiggede vi på, i hvilke situationer euforiserende rusmidler kan medvirke til at ændre oplevelsen af tid i arbejdet.”

Hvordan gjorde I?

Vi interviewede 16 personer, der bruger eller har brugt euforiserende rusmidler. Vi fokuserede på deres brug i relation til arbejdslivet. Vi kiggede ikke på, hvorfor de gør det, men helt konkret på, hvilke oplevelser deres brug giver dem i forhold til deres arbejde.”

Hvad fandt I frem til?

”At tidsoplevelser i arbejdet kan forstærkes eller på andre måder ændres. Det kommer an på, hvilke rusmidler man bruger. De virker jo forskelligt, men det kommer også meget an på situationen og den indstilling, som brugeren har til det.”

Hvordan ændres tiden?

”Tiden kan for eksempel opleves som at gå hurtigere, eller det føles som om, at man har mere tid.”

Kan I fortælle om nogle af de informanter, I fandt gennem djøfbladet?

”Der var blandt andet to jurister. Den ene tog Modafinil, som er receptpligtig medicin til behandling af narkolepsi. Han tager det for ikke at mærke træthed, så han kan koncentrere sig om sit arbejde i de perioder, hvor han har rigtig meget at lave. Typisk sene arbejdsdage, hvor medicinen lukker ned for kroppens rytmer og behov for mad og søvn. Han gør det, fordi han ser sit arbejde som vigtigt og spændende.”

Og den anden jurist?

”Hun ryger en joint hver aften, når børnene er lagt i seng, og så læser hun sine sager igennem. Hun ser det som en fordel at ryge cannabis, fordi hun bedre kan fokusere på sagerne og lægge stressen på hylden.” 

<|>Var der noget, der overraskede jer? <|>

”Hvor velovervejede og nuancerede brugerne er omkring deres brug, og det at brugen af rusmidler også kan opfattes som positivt for arbejdet. Normalt forbinder man jo rusmiddelbrug med noget, der fjerner kontrol og skaber kaos.”

<|>Er det et samfundsproblem? <|>

”Det tager vi ikke stilling til. Vi videreformidler informanternes oplevelser, som er, at det i situationen kan opleves som en fordel for arbejdet at tage rusmidler.”

2 kommentarer
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer

Peter Carnera

25.02.2015 kl. 12.48

Jeg kendte en virkelig dygtig advokat i Verona (Italien) som skød heroin men samtidig passede sit arbejde. Stigmatiseringen af stofbrugere har skabt og skaber myter som ikke har hold i virkeligheden. Ofte får stofbrugere problemer ikke grundet selve stofindtagelsen men grundet forbud mod de selvsamme stoffer.

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Jørgen Valentin

25.02.2015 kl. 13.28

læs mere her www.fmcd.dk

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.