Karakterræs giver dårligt studiemiljø

11-02-2015
2 min.

Carina Maibom læser jura i København. Ifølge hende er stemningen på studiet præget af angsten for ikke at få 12 i alle fag. Hun fandt selv en simpel løsning på at komme ræset til livs.

Efter to år som HA(jur.)­-studerende på CBS skiftede Carina Maibom til Jura på ­Københavns Universitet. Hun kom fra et studiemiljø, hvor karakterer var vigtige, men ikke altoverskyggende, til et karakterræs, hvor 7-taller er små katastrofer, og 4-taller er noget, man ­ikke taler om.

Hvordan er der karakterræs
 på Jura?

”Vi tror alle sammen, vi skal ­have 12 i alle fag, men hvis man ser på ­statistikken, er gennemsnittet meget lavere. Folk er bange for ikke at kunne få job, hvis de får et 4-tal. Folk fortæller 
ikke om deres lavere karakterer. En undersøgelse fra Juridisk Diskussionsklub viser faktisk, at mange direkte lyver om dem.”

Hvordan kan det være?

”Vi hører alle sammen om, at det kun er de bedste, der kan få job. Vi kommer næsten alle med et højt snit fra gymnasiet, og så har vi svært ved at forstå, at et 7-tal kan være en ­rigtig flot karakter, hvis gennemsnittet faktisk er 4. Det er selvfølgelig ikke det samme, som at vi ikke skal være ambitiøse og yde vores bedste i fagene.”

Hvordan er stemningen på studiet?

”Vi er hele tiden bange for at fejle. Det eneste, vi rigtig taler om, er karakterer. Det fylder rigtig meget. Det hele handler om karakterer, fra vi kommer, til vi går. Det giver et rigtig dårligt studiemiljø.”

Hvordan påvirker det dig?

”Jeg lægger et negativt pres på mig selv. Jeg er meget mere ensom på Jura, end jeg var på CBS. Der er slet ikke samme sammenhold, og jeg tror, det har noget at gøre med, at vi hele tiden taler om karakterer. På et tidspunkt får man nok og føler sig ikke god nok, og så begynder man også lidt at isolere sig.”

Hvordan så I på karakterer
 på CBS?

”Der handlede det meget mere om at få det rigtige studiejob, og karaktererne var lidt i baggrunden. Der var et langt større sammenhold mellem de studerende, og vi slappede mere af sammen. Studiet var selvfølgelig vigtigt, og man ville gerne gøre det godt, men alt handlede ikke kun om karakterer.”

Hvad kan I gøre ved det
 på Jura?

”Det er meget simpelt. Hvis du går ind og kigger på vores intranet, kan du se fordelingen af karakterer for hver enkelt eksamen fra de sidste mange semestre. Der er det tydeligt, at gennemsnittet ikke er i nærheden af 12. For flere fag ligger det nærmere omkring 4. Så bliver alt fra 4 og opefter faktisk til en god karakter.” 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.