Karakterræs giver dårligt studiemiljø

09-02-2015
2 min.
Carina Maibom skiftede fra CBS til Jura på Københavns Universitet og til et karakterræs, hvor 7-taller er små katastrofer. Foto: Petra Kleis

Carina Maibom læser jura i København. Hun oplever, at stemningen på studiet er præget af angsten for ikke at få 12 i alle fag.

Efter to år som HA(jur.)-studerende på CBS skiftede Carina Maibom til Jura på Københavns Universitet. Hun kom fra et studiemiljø, hvor karakterer var vigtige, men ikke altoverskyggende, til et karakterræs, hvor 7-taller er små katastrofer, og 4-taller er noget, man ikke taler om.

Hvordan er der karakterræs på Jura?

”Vi tror alle sammen, vi skal have 12 i alle fag, men hvis man ser på statistikken, er gennemsnittet meget lavere. Folk er bange for ikke at kunne få job, hvis de får et 4-tal. Folk fortæller ikke om deres lavere karakterer. En undersøgelse fra Juridisk Diskussionsklub viser faktisk, at mange direkte lyver om dem.”

Hvordan kan det være?

”Vi hører alle sammen om, at det kun er de bedste, der kan få job.  Vi kommer næsten alle med et højt snit fra gymnasiet, og så har vi svært ved at forstå, at et 7-tal kan være en rigtig flot karakter, hvis gennemsnittet faktisk er 4. Det er selvfølgelig ikke det samme, som at vi ikke skal være ambitiøse og yde vores bedste i fagene.”

Hvordan er stemningen på studiet?

”Vi er hele tiden bange for at fejle. Det eneste, vi rigtig taler om, er karakterer. Det fylder rigtig meget. Det hele handler om karakterer, fra vi kommer, til vi går. Det giver et rigtig dårligt studiemiljø.”

Hvordan påvirker det dig?

”Jeg lægger et negativt pres på mig selv. Jeg er meget mere ensom på Jura, end jeg var på CBS. Der er slet ikke samme sammenhold, og jeg tror, det har noget at gøre med, at vi hele tiden taler om karakterer. På et tidspunkt får man nok og føler sig ikke god nok, og så begynder man også lidt at isolere sig.”

Hvordan så I på karakterer på CBS?

”Der handlede det meget mere om at få det rigtige studiejob, og karaktererne var lidt i baggrunden. Der var et langt større sammenhold mellem de studerende, og vi slappede mere af sammen. Studiet var selvfølgelig vigtigt, og man ville gerne gøre det godt, men alt handlede ikke kun om karakterer.”

Hvad kan I gøre ved det på Jura?

”Det er meget simpelt. Hvis du går ind og kigger på vores intranet, kan du se fordelingen af karakterer for hver enkelt eksamen fra de sidste mange semestre. Der er det tydeligt, at gennemsnittet ikke er i nærheden af 12. For flere fag ligger det nærmere omkring 4. Så bliver alt fra 4 og opefter faktisk til en god karakter.”

2 kommentarer
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer

Sara

12.02.2015 kl. 10.38

Ja..jeg er meget enig i det og det giver dårlig stemning på studiet, at kun dem der har flotte karakter, kan få job ...

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Andreas

13.02.2015 kl. 16.17

Genkender rigtig meget af det. Tror dog ikke problematikken er så simple, som at det dårlige studiemiljø bare skyldes karakterræset. Tror også meget kan skyldes den konstante fokus på networking, og efter min overbevisning den indspisthed der er i JD.

Fredagsbaren handler ofte mere om at skabe kontakter til sit netværk end at drikke en øl eller to med sine medstuderende, hvilket nok kan relateres til karakterræset og jagten på det gode studiejob. Nogle vil helst kun snakke med de mennesker, som er respekteret på studiet, for det er jo dem der er attraktive at have i sit netværk.

Samtidig er prisen for at deltage til festerne skruet helt op, for at man kan holde dem på de fedeste lokationer, og hyrer de mest populære artister. Det betyder at de studerende, som ikke er økonomisk velfunderet, ikke deltager i festerne, hvilket jo kun isolere dem yderligere.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.