Politiske redaktører med ugentlig fridag

02-12-2015
2 min.

Politisk redaktør Joël Widmer deler sin stilling med en kollega. De arbejder begge 80 procent og deler opgaverne mellem sig. Det kræver tillid og godt samarbejde at få det til at fungere, mener han.

For halvandet år siden blev stillingen som politisk redaktør ledig hos den schweiziske nyhedsgruppe Blick, der udgiver tre aviser og har en onlinekanal. Joël Widmer søgte stillingen – men ­ikke alene, for det, vidste han, ville være svært at forene med sit privatliv – sammen med sin kollega Matthias. På trods af at Blick ikke havde fortilfælde af, at to personer delte en redaktørstilling.

”Matthias og jeg var journalistkol­legaer og var begge klar til at ­prøve kræfter med ledelse. Vi kendte ­hin­anden både professionelt og privat og havde et godt samarbejde. Vi følte derfor, at vi vidste, hvad vi gik ind til. Blicks politiske redaktion har lokaler i hovedstaden Bern, hvor det schweiziske parlament ligger og det politiske liv udspringer. Hovedkontoret er til gengæld placeret i Schweiz’ største by, Zürich. Jeg vidste derfor, at stillingen som politisk redaktør ville være forbundet med en masse pendlen frem og tilbage, og det ville være svært at forene med mit familieliv. Jeg har en lille søn, som jeg gerne vil tilbringe tid sammen med, og min kone har også en karriere. I min situation ville jeg ikke have søgt stillingen alene. Det samme gjorde sig gældende for Matthias. Det var en perfekt løsning for os begge, og ledelsen i Blick syntes, at det var en interessant model at prøve af. Så de var åbne over for det,” fortæller Joël Widmer.

Joël Widmer og Matthias arbejder begge 80 procent. De har ­organiseret ­arbejdet sådan, at Joël Widmer ­primært leder den politiske redaktion i Bern, mens Matthias mest opholder sig på hovedkontoret i Zürich. De arbejder hver især fire dage om ugen, men forskudt, så alle dage er dækket. Joël Widmer mener, at der er mange fordele forbundet med jobdeling.

Skal være villig til at dele magten

“Jeg sætter pris på at kunne drøfte de vigtige beslutninger med Matthias, før de føres ud i livet. I det halvandet år, vi har delt stillingen, har vi aldrig haft ­seriøse samarbejdsproblemer. Vi har heller ikke haft de store ­problemer med at koordinere tingene. Der har kun ­været mindre misforståelser undervejs,” siger Joël Widmer.Hvis man beslutter sig til at dele en stilling på lederniveau, er det ­efter Joël Widmers mening afgørende, at man kender hinanden professionelt, og at man har gjort op med sig selv, at det ­indebærer en deling af magten.

”For mig var det meget afgørende, at vi havde arbejdet sammen tidligere. Vi kender hinandens reaktioner i ­stressede situationer. Den private ­side er selvfølgelig også vigtig, men det at have ­arbejdet sammen professionelt er efter min mening det mest ­essentielle. Når du deler en chefstilling, er det ­væsentligt, at du accepterer, at din ­kollega foretager en anden beslutning, end du måske selv ville have gjort og vice versa. Det er også utrolig vigtigt, at man koordinerer, hvordan man leder sine medarbejdere, så man ikke udsender forskellige signaler. Heldigvis har journalisterne taget godt imod os som chefer, og overordnet set synes jeg ikke, at det har været en stor udfordring at få tingene til at fungere,” konkluderer den politiske redaktør.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.