Løn og arbejdstid stiger i advokatbranchen

02-12-2015
2 min.

Lønnen har fået et pænt nøk opad i advokatbranchen. Men det har arbejdstiden til gengæld også – særligt for de unge. Det viser Djøfs seneste lønstatistik for advokater og advokatfuldmægtige.

Det er blevet til en pæn lønstigning på 3,2 procent det seneste år for advokater i advokatbranchen. Sidste år måtte de nøjes med 0,6 procent.

Advokatfuldmægtige har fået den største løn­stigning, men det er meget naturligt, da der som regel er aftalt en trinmæssig lønstigning i løbet af de tre år, de arbejder som ­fuldmægtige. Således har en advokatfuldmægtig, der i år er tredje års fuldmægtig, fået en lønstigning på 15 procent.

De unge fuldmægtige kommer i det hele taget godt fra start. Begyndelseslønnen ligger på 38.885 kroner brutto for en ny­uddannet, der får et job som advokatfuldmægtig. For en nyuddannet jurist, som bliver ansat et andet sted i den private sektor, er startlønnen 4.673 lavere.

”Det er godt at se, at vores medlemmer bliver ­belønnet, men arbejdspresset er også steget. Det kan vi se på de ­medlemshenvendelser, vi får,” siger Mathias Krarup, der er formand for ­Foreningen af Advokater og Advokatfuld­mægtige i Djøf (FAAF).

Potentielt skråplan

Arbejdstiden for advokatfuldmægtige ligger nu på 48 ­timer om ugen i gennemsnit mod 46 timer for to år siden. For ­ansatte advokater er arbejdstiden gennemsnitligt på 46 timer om ugen.

Det er især på de store advokatkontorer, der lægges ­mange ­arbejdstimer. Her arbejder næsten halvdelen 50 timer om ugen ­eller mere.

Det er en uheldig udvikling, mener Mathias Krarup.”Vi vil ikke gå ind og være dommere over for vores ­medlemmer, og det skal være op til den enkelte, hvor ­meget han ­eller hun vil arbejde. Men jeg er alvorligt bange for, at ­branchen er ved at udvikle sig i en retning, så den kun er ­interessant for dem, der gerne vil arbejde meget. Det kan gå hen og ­blive et alvorligt problem på sigt for hele advokatbranchen, hvis det betyder, at man ikke kan fastholde og ­tiltrække de ­dygtige ­advokater. Det er et skråplan, hvis der ikke er plads til ­individuelle hensyn, og ens kompetencer alene bliver vurderet ud fra det antal timer, man arbejder.”

Geografien spiller også en rolle – både for arbejdstid og løn. Advokater og fuldmægtige i de større byer arbejder ­to-tre timer mere om ugen end kolleger i de mindre byer, men de tjener også væsentligt mere. En advokat i Storkøbenhavn med over fem års anciennitet får over 18.000 kroner mere om måneden i ­gennemsnit end en advokat, der er ansat på et ­advokatkontor i en mindre dansk kommune.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.