Jorden rundt

02-12-2015
2 min.

Engelske akademikere boykotter israelske universiteter

Godt 300 engelske professorer og lektorer har indledt en boykot af alt samarbejde med israelske universiteter i protest over Israels undertrykkelse af det palæstinensiske folk, skriver Time.

Erklæringen, der blev offentliggjort i avisen the ­Guardian med overskriften ’A Commitment by UK Scholars to the ­Rigths of Palestinians’, er underskrevet af 345 universitets­ansatte professorer og lektorer. Akademikerne er dybt for­uroligede over Israels besættelse af palæstinensisk land, de uacceptable krænkelser af det palæstinensiske folks menneskerettigheder og Israels åbenlyse modstand mod enhver form for rimelig løsning af konflikten.

De vil fremover ikke besøge israelske akademiske institutioner, fungere som censorer og opponenter, samarbejde eller på nogen måde deltage i konferencer, som er organiseret, finan­sieret eller sponseret af israelske akademiske institutioner.

Boykotten vil først blive ophævet, når staten Israel følger gældende international lov og respekterer de grundlæggende menneskerettigheder.

Både den britiske og israelske regering har taget afstand fra erklæringen.  

100 millioner flere fattige i 2030

Klimaforandringer risikerer at kaste millioner af mennesker ud i fattigdom allerede inden for de næste 15 år. Hovedårsagen er, at det mange steder bliver vanskeligere at dyrke afgrøder. Det fremgår af en ny rapport fra Verdensbanken, skriver Time.

 Især afrikanske lande syd for Sahara og Sydøstasien vil ifølge rapporten blive ramt af stigende temperaturer. På globalt plan kan klimaforandringer medføre et fald på fem procent i høstudbyttet i 2030 og 30 procent i 2080. Også sygdomsspredning som følge af ekstreme vejrforhold vil øge ­antallet af fattige, hævder Verdensbanken.Rapporten understreger, at alle udviklingsmål fremover skal ses i sammenhæng med klimaforandringer.

”Fattigdomsbekæmpelse er ikke mulig, medmindre vi reducerer truslen fra klimaforandringer for verdens fattige og dramatisk skærer ned på skadelige emissioner,” siger præsident i Verdensbanken Jim Yong Kim. 

Øst-kinesere lever længst

Nyt studie dokumenterer, at Kinas økonomiske udvikling har medført markante forbedringer af borgernes forventede leve­alder. Studiet afslører dog også, at der er stor forskel på levevilkårene i landets forskellige provinser, skriver The Economist.

I 1990 var den forventede levealder for en nyfødt kineser 68 år, mens tallet var steget til 76 år i 2013. Tallene dækker dog over store regionale forskelle. I Shanghai er den forventede levealder 83 år, hvilket svarer til niveauet i Schweiz. Mens tibetanere kun kan se frem til at leve 70 år, som svarer til den gennemsnitlige levealder i Moldova.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.