Ingen kender natten

2.12.2015

af

Ikke alle djøfere arbejder inden for normale kontortider. Vi har besøgt tre djøfere, der arbejder, når vi andre sover.

Markedet sover aldrig

Holger Sandte, Chief European Analyst i Nordea 

En del af mit arbejde er at skrive korte morgen­rapporter, også kaldet eye openers, til udvalgte kunder. Rapporterne fylder cirka en ­­A4-side og handler om, hvad der er sket på de inter­nationale finansielle markeder siden i går, og hvad vi så forventer, at dagen vil bringe. Rapporterne skal sendes ud senest klokken otte, men helst tidligere. Derfor står jeg op klokken kvart over fem, så jeg kan møde tidligt ind på Nordeas hovedkontor på Christianshavn.”

”Jeg kan godt li' ensomheden på kontoret om morgenen. I morges var vi kun mig og damen fra ISS, der vander planterne. Det gør det lettere at koncentrere sig end om dagen, hvor der er så mange mennesker, der snakker og taler i telefon og råber.”

”I sommer mødte jeg ind efter en nat, hvor en mindre devaluering hos den kinesiske centralbank havde ført til et stort fald på de kinesiske aktiemarkeder. Den morgen var rimelig stressende for mig, for udviklingen kom som et chok. Der kan det være lidt svært at være den eneste på kontoret, for du kan jo ikke diskutere arbejdet med hende, der vander blomster. Men min rapport blev vist fin, for ellers havde jeg helt sikkert fået det af vide.”  

Når telefonen på natbordet ringer 

Thomas Brædder, senioranklager hos Midt- og Vestsjællands Politi 

Når telefonen på natbordet vækker én, gør sagens alvor, at man ret hurtigt bliver skarp. Politiet ringer fx, hvis de skal have tilladelse til akut at tvangsindlægge en psykisk syg, der er til åbenlys fare for sig selv eller andre.”

“Det kan skabe travlhed, når der sker voldsomme hændelser som drab eller grov vold. Der var eksempelvis en weekend, hvor der både skete et knivdrab og et drabsforsøg uafhængigt af hinanden. Det kan betyde, at jeg skal give grønt lys til, at vi kan iværksætte de rigtige efterforskningsskridt, fx telefonaflytning, uden en dommers godkendelse.”

“Jeg tror, alle anklagere kan li' at være tæt på efterforskningen og medvirke til at få pågrebet nogen, der har gjort noget alvorligt. Det giver en vis energi at være med i et setup, hvor tingene foregår i så højt et tempo. Men for både samfundets og familie­livets skyld er det jo ikke sådan, at man ligger og ønsker, at telefonen vil ringe.”

Feltseng på kontoret

Ole Egberg Mikkelsen, Centerchef for Borgerservice og Kommunikation i Udenrigsministeriet

Som led i beredskabet har vi et system, hvor chefer og souschefer i afdelingen skiftes til at være standby på alle tider af døgnet. Det kan være, hvis der sker noget alvorligt ude i verden, som kræver aktivering af Udenrigsministeriets kriseberedskab. Hvis den vagthavende ringer til mig midt om natten, aftaler vi som oftest, at jeg lige ringer tilbage fem minutter senere, så jeg kan nå at blive klar i hovedet og nå at sætte en kop kaffe over.”

“Jeg har en halv time i bil til Asiatisk Plads, så på turen kan jeg nå at tænke situationen igennem og forberede mig mentalt. Ofte er der i den indledende fase af en krise både et stort tidspres og stor usikkerhed. Vi skal helst ramme rigtigt første gang med hensyn til underretning af andre myndigheder og offentligheden, eventuel aktivering af beredskab osv.”

“Vores opgave er dels at tage os af danske borgere i udlandet, men også at sikre, at vores ambassader kan kommunikere i udlandet, hvis der sker noget i Danmark, som skaber international opmærksomhed.”

“Under den langvarige og ulykkelige sag, hvor seks søfolk fra et dansk skib var gidsler i Somalia, anskaffede vi en feltseng, til når der var behov for at være til stede i Borgerservice om natten. Men i de senere år har vi heldigvis ikke haft brug for den så tit.”

“Jeg var selv chefvagt, da der for nylig var jordskælv i Nepal, hvor vi skulle hjælpe de danskere, der var i landet samtidig med, at vi kommunikerede vores viden om situationen til offentligheden og dermed også deres bekymrede pårørende herhjemme.”  

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet