Hvem skal du bruge som reference?

14-12-2015
4 min.

Er det nødvendigt at have referencer, når du søger job? Og hvem skal det i givet fald være? Få nogle gode råd her.

Der er selvfølgelig forskel på, om du er nyuddannet, eller om du er en erfaren djøfer på jobjagt, men referencer er én af de brikker, som kan betyde, at det er dig, der får jobbet.

Bo Gøtz, partner i rekrutteringsvirksomheden Moment Professionals siger, at referencerne fylder omkring 10-15 procent af den samlede vurdering af en potentiel kandidat. Og er du den ene af to, der står tilbage i kapløbet om et job, kan dine referencer afgøre, om du får jobbet eller ej.

Hos Moment Professionals beder de altid om referencer, når de står for en rekruttering, og de tager også altid kontakt til referencerne. Men generelt vurderer Bo Gøtz, at cirka halvdelen af de djøfere, der søger job, vil blive bedt om referencer. Er det en stilling på lederniveau, er det dog nærmere fire ud af fem.

Lone Rank, chefkonsulent i Djøfs Karriere og Erhverv, er enig i, at referencer er noget, du skal tage alvorligt i jobsøgningsprocessen. Men modsat Bo Gøtz mener hun ikke, at du skal skrive dine eventuelle referencer i ansøgningen.

”Du skal være forberedt på, hvem du eventuelt vil bruge som reference, og du skal være forberedt på, at du bliver spurgt om referencer. Men der er ingen grund til at sætte navne på dine referencer, før du reelt ved, om du er tæt på at få jobbet, for hele verden behøver jo ikke at vide, at du søger job.”

Bo Gøtz foretrækker omvendt, at du allerede sætter navn på dine referencer i dit CV.

”Det gør det nemt for dem, der rekrutterer, og samtidig viser det også, at du ikke er bleg for at sætte referencer på.”

De bedste referencer

Hvornår referencerne skal falde, er der altså delte meninger om – men der er ingen tvivl om, at du skal have nogle navne parat. Spørgsmålet er så bare, hvem du skal satse på?

Bo Gøtz siger, at du helst skal have minimum to referencer, og i langt de fleste tilfælde bør mindst den ene være din chef eller en af dine tidligere chefer. Hvis dit job er meget salgsorienteret, kan du eventuelt også bruge en tidligere kunde som reference.

”Kollegaer og tidligere kollegaer har en tendens til at tale meget pænt om hinanden – men det er vigtigt at kunne få et reelt billede af både svagheder og styrker.”

Lone Rank mener dog godt, at en kollega også kan gå an, hvis det er én, man har arbejdet tæt sammen med.

Har man ikke så mange år på bagen, eller har man kun været i det samme job, kan det være en udfordring at finde flere relevante referencepersoner. Og det kan også være, at man netop forlod sit tidligere job eller blev fyret, fordi kemien med chefen ikke var den bedste. I det tilfælde kan man nok ikke regne med, at den tidligere chef vil give én de bedste skudsmål. Men har man ikke chefen på som reference, kan man forvente at blive spurgt hvorfor, og så skal man have en forklaring parat, siger Lone Rank.

”De chefer, der har et horn i siden på dig, skal du nøje overveje, om du vil bruge. Og bliver du spurgt, kan du måske sige: ’Vi så forskelligt på tingene, og vi arbejdede meget lidt sammen til daglig, så det er nok mere relevant at tale med min kollega, som jeg har drevet en lang række projekter med.’”

I sjældne tilfælde kan du til gengæld bruge din nuværende chef som reference, siger Lone Rank.

”Har I en god relation, har I sikkert allerede talt om, at du gerne vil videre i din karriere på et tidspunkt – og så vil han eller hun i bedste fald støtte dig i det. Men det er mere undtagelsen end det er hovedreglen, derfor skal du tænke dig godt om, inden du involverer din egen chef.”

Hvad gør en nyuddannet?

Som nyuddannet eller som yngre kandidat kan det være svært at kunne præsentere ret mange relevante referencepersoner udover din vejleder fra studiet.Men har du haft et studierelevant job eller et frivilligt arbejde, er det en god idé at finde referencerne dér, siger Bo Gøtz. Det er dog de færreste, der vil tage referencer på nyuddannede. Men det er altid godt at være forberedt på det, siger han.

Lone Rank anbefaler, at du tager kontakt til dine referencer, inden du nævner dem for en potentiel arbejdsgiver. For det første for at forberede dem på, at de måske bliver ringet op, men også for selv at stikke en finger i jorden i forhold til, hvad de eventuelt vil sige om dig. Også Bo Gøtz mener så absolut, at du skal kontakte dine referencepersoner.

”Du har nok en klar fornemmelse af, hvilket skudsmål de vil give dig, men det er glimrende at forberede dem på et eventuelt opkald og på, hvilket job du søger, så de kan komme med nogle relevante betragtninger.”

Referencer er vigtige, men de kan selvfølgelig på ingen måde stå alene.

”De er den sidste del af processen og det sidste kvalitetstjek af dig,” siger Bo Gøtz.

3 kommentarer
Del Twitter LinkedIn Facebook

Kommentarer

Charlotte Jul Rafn

21.12.2015 kl. 09.11

Hej DJØF Jeg synes artiklen er lidt forvirrende. Særligt omkring Lone Ranks anbefalinger. Hun siger bl.a. følgende: "Men har man ikke chefen på som reference, kan man forvente at blive spurgt hvorfor, og så skal man have en forklaring parat, siger Lone Rank.". Det læser jeg som udtryk for, at det er godt at have chefen på, hvilket Bo Gøtz også synes. Senere siger Lone Rank: "I sjældne tilfælde kan du til gengæld bruge din nuværende chef som reference, siger Lone Rank."
Jeg er derfor lidt i tvivl om DJØF synes det er en god ide at bruge nuværende chef som reference, eller om man hellere skal finde en tidligere?
Hilsen Charlotte

1 kommentar
2

Andreas

04.12.2019 kl. 16.05

Der menes at hvis man stadig er ansat skal man helst ikke bruge sin nuværende chef, da man ønsker at holde hemmeligt at man søger nyt job. Men hvis det er en tidligere stilling er den daværende chef den bedste reference at bruge.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Martin Rasmussen

22.12.2015 kl. 13.15

Hej DJØF,
Jeg synes, at artiklen kommer lidt let om, hvad man gør ved "misbrug" af referencer fra rekrutteringsfirmaernes side? Jeg har selv oplevet, at en god reference - en tidligere chef - ved mit sidste opkald bad om, at jeg ikke længere benyttede vedkommende som reference, da hun var blevet ringet op af "så mange konsulenter" vedr. mig, at hun så det som en belastning på linje med telefonsælgere.
Ligeledes nævnes heller ikke, hvad man skal gøre, når man har haft et relevant job med relevante erfaringer, men referencen er over 10 år gammel? Det kan jo næppe være noget, som konsulenten kan bruge - med mindre man slet ikke har udviklet sig som leder?
Og så det helt praktiske problem - når chefen går på pension, så efterlader han/hun sig ikke kontaktoplysninger, som firmaet må give videre (med mindre det udtrykkeligt er meddelt). I det tilfælde fik jeg beskeden fra et større rekrutteringsfirma, at det var MIT problem at finde de nye kontaktoplysninger til referencen - ellers ville de jo "godt nok have svært ved at tro mig".

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.