Vi skal udfordre de vante tanker

18-11-2015
2 min.

For et par uger siden ­knoklede studerende fra ­forskellige ­universiteter i en case ­compe­tition, arrangeret af Djøf ­Privat, under overskriften ”Skab vækst i ­Danmark”.

Det var inspirerende at se den tænksomme kreativitet, der opstår, når studerende skal tænke deres viden ind i en erhvervsstrategisk sammenhæng. Der kom mange kon­krete idéer på bordet, som Djøf kan bruge i den ­vigtige indsats for at få flere højtuddannede ud i den private sektor. Vinder­forslaget handlede om, at de regionale væksthuse skulle binde de studerende og virksomhederne sammen i værdiskabende netværk.

Godt tænkt og lige til at eksekvere!

Der er ingen tvivl om, at en tættere kontakt mellem kandidaterne og virksomheder fremmer forståelsen og i sidste ende fører til flere jobåbninger. Det er også derfor, at Djøfs bestyrelse siden 2012 har prioriteret godt 20 mio. kr. til en virksomhedsrettet beskæftigelsesindsats. Vi er overbeviste om, at der er plads til mange flere produktive djøfere i den private sektor – her skal væksten komme fra.

Det er også her, at vi ser de ­pæne lønstigninger. Den seneste, ­dugfriske lønstatistik for Djøf Privat viser en ­samlet lønfremgang på 3,1 pct. for de privatansatte djøfere. Heraf buldrer de unge kandidater derudaf med en fremgang på 7-8 pct.

Derfor er jeg glad for, at særligt ­vores studerende og nyuddan­nede medlemmer i ­stigende grad springer på toget til det private arbejdsmarked. Det er godt for produktiviteten. Det er godt for deres karriere.

Den påstand har vi ­underbygget med ­analyser og stadig flere konkrete fortællinger om djøfernes værdiskabelse.Det gælder fx den nyuddannede cand.merc., der fik arbejde i Aabenraa Havn og hurtig blev involveret i udviklingsstrategien. Havnedirektøren gav en rammende beskrivelse af udbyttet: ”Jeg tror de mellemstore virksomheder har godt af at blive udfordret med en anden tankegang. Vi har en tendens til at ansætte folk, der ligner os selv, men det giver et større output at få praktikere og teoretikere til at arbejde sammen.”

Det er netop den produktivitets­gevinst, som Djøf gennem årene har ­fokuseret på, analyseret og argumenteret for. Den positive udvikling er i gang, men derfor skal vi stadig presse på. I den ideelle verden så jeg gerne, at alle danske virksomheder havde mindst én højtuddannet ansat.

Det kræver dog, at vi alle – studerende, politikere, uddannelsesinstitutioner, organisationer og direktører i virksomhederne – fortsætter med at udfordre de velkendte tankegange. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.