Universiteter promoverer drukkultur

18.11.2015

af

Kasper Selmar Pedersen har netop udgivet bogen ”Tanker fra en rus” for at sætte fokus på den alkoholkultur, som, han mener, præger de danske universiteter.

Kasper Selmar Pedersen er afholdsmand. Han læser økonomi i Aarhus, og inden da har han også snuset til veterinærmedicin på Københavns Universitet og Erhvervsøkonomi & Projektledelse på CBS. Han var med på rusturen på de to første studier, men droppede den tredje i Aarhus.

Hvorfor tog du ikke med på den seneste rustur?

”Jeg havde prøvet det to gange, og der var ingen af de oplevelser, der samlet set var gode. Der var for mange grænseoverskridende elementer, som jeg ikke var glad for at tage del i, og alkoholen gjorde det ikke bedre.”

Som hvad?

”Som da alle drengene på holdet skulle stå i en rundkreds og fortælle om et seksuelt samkvem med en pige, som de havde udnyttet. Eller da drengene kun måtte omtale pigerne i negative vendinger. Det endte med udråb som: ´Fisse, fisse, kusse, kusse, luder, luder, kælling, kælling´. De andre var ret fulde.” 

Hvordan var det at være helt ædru i de situationer?

”Det var ikke nogen rar oplevelse, men selvfølgelig et interessant socialt studie. Alkohol slører dine sanser, og folk overskrider egne og andres grænser på en hel anden måde, end når de er ædru. Jeg respekterer, at andre har lyst til at drikke, men jeg forstår ikke, at alle aktiviteter er lagt an på, at man drikker.”

Hvad handler din bog om?

”Den handler om en ung jurastuderende, der starter på universitetet i halvfemserne. Vi følger ham på rusturen og gennem hans liv på kollegiet, hvor øl spiller en hel central rolle i kulturen. I anden del af bogen er han tyve år ældre, og han er blevet ekstern lektor på universitetet. Derigennem får han et andet perspektiv på studietiden.”

Hvorfor har du skrevet bogen?

”Jeg har skrevet den med baggrund i mine erfaringer. Jeg har trods alt befundet mig på tre institutioner, og fælles for dem alle sammen er, at alkohol tildeles en helt central rolle, når der skal opbygges sociale fællesskaber.”

Har du en mission med bogen?

”At vi får taget fuldskabskulturen på universiteterne op til debat. Det er en ledelsesopgave på alle niveauer. Lige fra tutorerne til den øverste ledelse.”

Hvorfor drikker du ikke selv?

”Jeg går ud fra, at det er sjovt at drikke, men jeg har ikke lyst til at opføre mig over for andre, som jeg til tider ser fulde mennesker gøre det. Det er altså hverken på grund af religion eller andet.”

Rusturen fik dig ikke på andre tanker?

”Jeg kan love dig for, at jeg slet ikke fik lyst til at drikke, efter jeg havde været på rustur.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Århus Statsgymnasium
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
ANNONCE

Kommentarer

Simon
7 år siden
Helt enig med Kasper. Min rustur var præget af pubcrawl, øl-staffet, øl-lege osv. osv. Det er slet ikke en mulighed ikke at deltage, da vigtig information gives, og man bliver hurtigt udelukket af det sociale fællesskab, hvis man ikke vil drikke. Derfor er det ikke et reelt valg for mange. Der er behov for et opgør med den kultur.
Sofie H.
7 år siden
Det er rigtigt, at alkohol desværre spiller en stor rolle i mange rusuger. Dog skal alle ikke skæres over en kam. Reglerne i Nobelparken v. Århus Universitet i rusugen er som følger: ingen opfordring til druk, ingen nøgenhed af nogen art, og ingen indtagen af alkohol. Vores rusuger indeholder o-løb og hyggeeftermiddage med spil. Derudover har vi akademiske dage med information omkring hvordan man er studerende og hvor de nye studerende får prøvet, at gå til en forelæsning. Vi har 2 fester på en uge, hvor minimum 2 tutorer er ædru og mange tutorer selv af personlige eller religiøse grunde ikke drikker. Det jeg siger er: vi er ikke allesammen ens! Jeg synes, at der skal tages fat i de studier som baserer deres rusuger på alkohol og afholder drukkonkurrencer. Det er forkert at sige, at sammenhold kun kan skabes gennem fuldskab - det er en snævertsynet tilgang.