Udlandsophold giver bonus - men ikke af sig selv

18-11-2015
3 min.

Et flertal af djøfere med udlandserfaring mener, at det har haft en positiv indflydelse på deres karrieremuligheder i Danmark. Men vil man gerne hjem og arbejde igen, er det ikke nok bare at slå på, at man har været ude.

Det er et plus for karrieren at have internationale joberfaringer på sit cv. Den oplevelse har 65 procent af dem, der selv har arbejdet i udlandet og er vendt hjem til et job i Danmark. Det viser en undersøgelse, som Djøf har gennemført blandt djøfere med job i udlandet og hjemvendte djøfere.

Langt de fleste mener, at udlandsopholdet især har givet dem et kompetenceløft, når det gælder sprog, evnen til at kommunikere klart og evnen til at afkode kulturen på arbejdspladsen.

Men der er så også 35 procent, som ikke rigtig mener, at deres internationale kompetencer er i spil og har givet dem bedre kort på hånden, efter de er returneret til Danmark.

Internationale erfaringer skal oversættes

Og nej, det er ikke alle, der ­umiddelbart får indfriet deres forventninger til en ­videre karriere, når de vender hjem efter et udlandsophold, siger Lone Rank, chefkon­sulent i Djøf.

”Nogle har en lidt lyserød forestilling om, at de direkte og med det samme får deres internationale erfaring i spil. Men de glemmer måske, at de også skal kunne oversætte deres internationale ­profil og sætte den ind i en kontekst, så den passer ind hos Arla, Lego, Novo, eller hvor de nu gerne vil have et job.”

Nemlig, lyder det fra Oliver Uth, HR-direktør for Novozymes.

”Dét at købe en flybillet er jo ikke nok – international erfaring er ikke per definition relevant. Man det er relevant, hvis man kan argumentere for og dokumentere, hvordan ens udlandsophold er et plus i forhold til den stilling, man søger.”

Sådan er billedet også hos LEGO.

”Vi har den holdning, at international ­erfaring ikke i sig selv er kvalificerende. Det vigtigste af alt er motivation og personlige kompetencer. Jeg tror, det betyder meget at have en klar plan for, hvad man vil opnå med et udlandsophold. Hvis det bare er for sjov, kunne man måske have lavet noget mere relevant i en anden kontekst,” siger HR Senior Manager hos LEGO, Michael Holm.

Kendetegn: Fleksibel og rummelig

Når Michael Holm skal komme med bud på, hvilke særlige kompetencer fra et udlandsophold det giver særlig god mening at slå på, når man vender hjem igen, er det igen meget individuelt.

”For nogle vil det være kendskab til markedet, for andre vil det være forståelsen for kulturel mangfoldighed. Det vil variere fra stilling til stilling.”

Oliver Uth er enig – det kommer an på konteksten. Men der er et typisk kendetegn og en god egenskab hos de hjemvendte, som ofte vil være et ekstra plus.”Ud over sprogkundskaber og kulturforståelse giver dét at samarbejde med andre kulturer og finde sig til rette uden for sin daglige comfort zone en helt særlig erfaring og kompe­tence hos mange.”

Det er en god pointe – det er ikke bare det internationale i sig selv, der kan give dig gode kort på hånden, mener Lone Rank fra Djøf.

”Du har måske flyttet hele din familie, fundet skoler, børnehave og skabt nyt netværk  alt sammen på kort tid. Intet er, som det plejer, og ens vanetænkning bliver hele tiden ­udfordret, når man er ude. Det betyder, at man typisk bliver ­mere fleksibel og rummelig, og det er ’skills’, der kan bruges i ­mange job, når man vender hjem.”

Men selvom man kan tilegne sig nye og nogle gange særlige kompetencer ved at tage ud, skal man ikke glemme at pleje relationerne i Danmark, hvis man har planer om at vende hjem for at arbejde på et tidspunkt, siger Oliver Uth. I Novozymes har de ingen særlige programmer for ansatte, der har været ­udstationeret.

”Man kommer ikke hjem og fortsætter, hvor man slap, og man bliver ikke bare taget imod med kyshånd. Faktisk må man ofte tage et par skridt tilbage for at opbygge relationer igen. Så det gælder om at gøre sig synlig hjemme – også når man er ude.”

Kommentarer

Lise Kok

20.11.2015 kl. 11.10

Det ville være rart med noget om udenlandsk uddannelse også. Min oplevelse (med en MPhil og en MA istedet for en kandidatuddannelse) er, at det var sværere at få fodfæste på det danske arbejdsmarked fordi ingen forstod uddannelserne, en vurdering fra CVUU, dansk baggrund og bachelor fra et dansk universitet til trods.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rasmus Gjedssø Bertelsen

20.11.2015 kl. 23.22

Som jeg forventede efter at have læst artiklen, så har Oliver Uth og Michael Holm aldrig arbejdet i udlandet eller for en udenlandsk arbejdsgiver (såvidt jeg kan se af deres LinkedIn profiler). Jeg har boet godt halvdelen af mit liv som barn og voksen i udlandet i Europe, USA og Japan. Jeg genkender udmærket vanskelighederne med at vende tilbage til det danske arbejdsmarked og disse opfattelser hos danske offentlige og private arbejdsgivere. De opfattelser er den største barriere for at internationalisere danske studerende. For det er jo rationelt for unge danskere at blive hjemme med den tankegang hos arbejdsgiverne. Den tankegang bygger så nok i høj grad på arbejdsgivernes egne mangel på international erfaring. Efterhånden som medarbejdere ansættes og avancere på trods af international erfaring, så vil disse medarbejdere selv efterspørge og ansætte medarbejdere med international erfaring. Selv ville jeg aldrig ansætte nogen med det tankesæt, som fremgår af artiklen her.

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Niels Dengsøe

22.11.2015 kl. 10.32

Tak for en spændende artikel. Er det mon muligt at få lov til at se resultaterne af undersøgelsen? Vil meget gerne dykke mere ned i tallene bag.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anne Petersen

26.11.2015 kl. 09.51

Det er også min oplevelse, at udlandserfaringer ikke tæller positivt. I bedste fald neutralt.
Spørgsmålet er hvorfor?
Er de måder man arbejder på i udlandet så forskellig fra dansk virksomhedskultur, at arbejdsgiverne ikke ser det som en fordel eller direkte som en ulempe?
Eller er der noget andet, der gør sig gældende? Det kunne være interessant at grave i.

Og afslutningsvist - det er jo ikke ukendt, at arbejdsgiverne - eller i hvert fald deres organisationer - siger en ting, men gør noget andet. Tænk bare på hvor glade arbejdsgiverne på papiret er for kvindelige ledere, seniorer, udenlandske højtuddannede etc. Men altid ender med at ansætte en hvid dansk ikke alt for gammel mand.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rasmus Gjedssø Bertelsen

27.11.2015 kl. 20.21

Pt sidder jeg i et ikke-vestligt land til et uddannelsesplanlægningsmøde og oplever lokale - højtkvalificerede - kollegaers bryderier med at forstå Bologna-systemet. Jeg sidder og minder mig selv om Peter Druckers udødelige citat "culture eats strategy for breakfast", og det gør kultur så også hos danske offentlige og private arbejdsgivere. Den eneste måde at ændre den kultur på er langsomt og slidsomt at få flere og flere med international erfaring ind i danske organisationer og virksomheder på trods af kulturen dér.

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.