Skrivecoachens tips til skriveproces

04-11-2015
1 min.

Gør din skriveproces sjovere, lettere og mere overskuelig med fem enkle trin.

1. Få styr på idéen

Start med at lave en udvidet indholdsfortegnelse, der kort beskriver bogens emne og skitserer opbygningen og indholdet i de enkelte kapitler. Det giver dig struktur på dit projekt, og det afgrænser og konkretiserer emnet. 

2. Fold indholdet ud

Bryd de planlagte kapitler yderligere ned. Del hvert kapitel op i fx 15 underpunkter og pointer, du skal omkring. Se hvert punkt som et afsnit på fx 300 ord. Så er tekstmængden pludselig mere overkommelig end en færdig bog på 60.000 ord eller bare et helt kapitel på 5.000. Og du får et komplet overblik over din research og skriveprocessen.

3. Skriv i småbidder

Du kan nu skrive din bog i småbidder på 300 ord af gangen. Og du behøver ikke engang at starte på side 1 og slutte med sidste side. Du kan hoppe rundt og gå i gang med præcis det afsnit, du har mest lyst til, fordi du har det store forkromede landkort i din skriveplan. Du ved, hvor de enkelte brikker skal passe ind.

4. Skriv nonstop

Har du svært ved at få flow i din skriveproces, så aftal med dig selv, at du sætter dig og skriver nonstop i fx 5-10 minutter. I dette tidsrum må du ikke være kritisk overfor, hvad du skriver. Du skal blot producere råtekst. Den kan du altid rette til og stramme op senere.

5. Læg en tidsplan

Afsæt tid i din hverdag til at skrive og prioriter det. Giv eventuelt dig selv deadlines for hvert kapitel og underafsnit, så du ved, hvad der skal leveres og hvornår, og lav en aftale med dig selv om, hvornår du skal have dit første tekstudkast klar. 

Kilde: Rikke Moos, cand.polit., foredragsholder og forfatter til bogen. ’Fra idé til bestseller’ (Frydenlund 2010). Webskribenten.dk

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.